Журнали

Медична бухгалтерія 25 квітня, 2022
8
З

Заміна зимових шин на літні

Нарешті погода починає радувати нас теплом, а це означає, що прийшов час міняти шини на автомобілях. Як відобразити в обліку заміну зимових шин на літні на службовому автомобілі?

-A
A+

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Заміна шин на службовому автомобілі — це не лише технічна процедура, а й господарська операція, яка має бути відображена в бухобліку. Порядок відображення в обліку заміни шин буде залежати від того, як класифікувати ці роботи: технічне обслуговування, ремонт чи поліпшення автомобіля.

Вид робіт Щоб визначити, які саме роботи здійснювали на транспортному засобі, слід звернутись до Положення № 1021. Хоча в цьому документі саме заміна шин як вид робіт на автотранспорті не зазначена. Однак у п. 1.3 згаданого документа наведено визначення таких термінів, як технічне обслуговування та сезонно-технічне обслуговування.

Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затверджене наказом Мінтрансу від 30.03.1998 № 102.

ЦИТАТА. «Технічне обслуговування — комплекс операцій чи операція щодо підтримки роботоздатності або справності виробу під час використання за призначенням, зберігання та транспортування».

(абз. 3 п. 1.3 Положення № 102)

«Сезонне технічне обслуговування — технічне обслуговування, яке виконується для підготовки виробу до використання в осінньо-зимових чи весняно-літніх умовах».

(абз. 8 п. 1.3 Положення № 102)

Отже, сезонну заміну шин можна вважати технічним обслуговуванням автомобіля. Ба більше, у додатку В до Положення № 102 міститься перелік робіт із сезонного техобслуговування транспортного засобу, і він не є вичерпним, а тому цілком логічно сезонну заміну шин віднести саме до технічного обслуговування автомобіля.

У п. 3.1 Положення № 102 вказано, що система технічного обслуговування та ремонту транспортного засобу передбачає:

  • підготовку до продажу;
  • технічне обслуговування в період обкатки;
  • щоденне обслуговування;
  • перше технічне обслуговування;
  • друге технічне обслуговування;
  • сезонне технічне обслуговування;
  • поточний ремонт;
  • капітальний ремонт;
  • технічне обслуговування під час консервації транспортного засобу;
  • технічне обслуговування та ремонт транспортного засобу на лінії.

Отже, з видом робіт визначились, тепер розглянемо, як правильно обліковувати роботи із заміни шин.

Бухоблік Витрати на технічне обслуговування автомобіля слід відображати в обліку у складі витрат періоду (залежно від напряму використання автомобіля). Зверніть увагу, що під час заміни зимових шин на літні списувати зняті шини не потрібно. Шини мають норми пробігу, з якими пов’язана необхідність вивести їх з експлуатації. Визначаючи строки експлуатації шин, керуються Нормами № 4882. Базові значення норм середнього ресурсу для різних видів шин наведено в додатках 1, 2 до Норм № 488. Але й тут згідно з п. 3.8 Норм № 488, якщо виробник шин установив, наприклад, у договорі купівлі-продажу або в експлуатаційній документації інші норми середнього ресурсу або відповідні гарантії для конкретних конструкцій пневматичних шин та/або колісних транспортних засобів у певних умовах їх експлуатації, застосовують норми виробника.

Експлуатаційні норми середнього ресурсу пневматичних шин колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджені наказом Мінтрансу та зв’язку від 20.05.2006 № 488.

На якому рахунку слід обліковувати шини? Якщо шини придбали в комплекті з автомобілем, то їх обліковують у складі первісної вартості автомобіля. Тобто такі шини не будуть окремим об’єктом бухобліку, а будуть складовою частиною основного засобу. Однак автомобільним шинам більше притаманний «оборотний» характер, тобто доцільно обліковувати їх у складі запасів підприємства. Для цього Інструкція № 2913 передбачає субрахунок 207 «Запасні частини». Обліковувати шини у складі запасних частин можна з використанням одного з варіантів.

Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом МФУ від 30.11.1999 № 291.

Варіант 1. До субрахунку 207 відкривають аналітичні рахунки, на одному з яких обліковують шини на складі, а на іншому — в експлуатації. Використовуючи такий варіант, шини «перекидають» з одного аналітичного рахунку на інший під час їх сезонної зміни. Списують використані шини на витрати підприємства в момент їх виведення з експлуатації.

Варіант 2. Під час установлення шин на авто їхню вартість одразу списують на рахунки витрат (23, 91, 92). Надалі ведуть лише аналітичний облік шин у первинному документі. Момент виведення таких шин з експлуатації також буде зафіксовано лише в первинному документі, на рахунках бухобліку його не відображають.

А як бути з тим, що шини часто експлуатують понад один рік? Чи можна їх віднести до складу необоротних активів? Щоб відповісти на ці запитання, звернімось до Інструкції № 291. У ній чітко прописано, що на субрахунку 207 «Запасні частини», крім іншого, обліковують автомобільні шини в запасі та обороті.

Недоцільність обліку автомобільних шин у складі основних засобів випливає із самого визначення об’єкта основних засобів, наведеного в абз. 9 п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»4.

Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затверджене наказом МФУ від 27.04.2000 № 92.

ЦИТАТА. «Об’єкт основних засобів — це закінчений пристрій з усіма пристосуваннями і приладдями до нього; конструктивно відокремлений предмет, призначений для виконання певних самостійних функцій; відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки в складі комплексу, а не самостійно, інший актив, що відповідає визначенню основних засобів, або частина такого активу, що контролюється підприємством».

(абз. 9 п. 4 НП(С)БО 7 «Основні засоби»)

Тож шини не можуть бути визнані окремим об’єктом основних засобів, ані малоцінним необоротним матеріальним активом, ані основним засобом, адже вони не можуть виконувати самостійні функції.

Далі на прикладі розглянемо, як відображати в бухобліку придбання та сезонну заміну шин.

Приклад 1. ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) придбав комплект автомобільної літньої гуми вартістю 5 916,00 грн, у тому числі ПДВ — 986,00 грн, для автомобіля адміністрації. Заміну зимових шин на літні проведено на СТО. Вартість послуг становить 420,00 грн, у тому числі ПДВ — 70,00 грн. КНП обліковує шини на субрахунку 207 і їхню вартість включає до складу витрат під час установлення на авто. ЗОЗ надає лише послуги, звільнені від оподаткування ПДВ.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 1.

Таблиця 1. Бухоблік придбання та заміни шин на автомобілі

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Придбано літні шини

207

631

4 930,00

2. Відображено податковий кредит із ПДВ (якщо ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

631

986,00

3. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ

207

641

986,00

4. Перераховано оплату постачальнику

631

311

5 916,00

5. Установлено літні шини на автомобіль:

  • якщо підприємство для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

92

207

5 916,00

  • якщо підприємство для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

806

207

92

806

6. Повернено зимові шини на склад

Виконуємо необхідні записи в первинному документі з обліку шин

7. Виконано роботи на СТО:

  • якщо підприємство для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

92

631

350,00

  • якщо підприємство для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

84

631

92

84

8. Відображено податковий кредит із ПДВ (якщо ПН зареєстровано в ЄРПН)

641

631

70,00

9. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ

92

641

70,00

10. Оплачено послуги СТО з поточного рахунку

631

311

420,00

11. У кінці звітного періоду списано витрати на фінансові результати (5 916,00 + 350,00 + 70,00 = 6 336,00 грн)

791

92

6 336,00

Отже, ми розглянули, як слід відображати в бухобліку сезонну зміну шин, а вам залишається тільки обрати варіант їх обліку та дотримуватись його.

Списання Можлива ситуація, коли під час сезонної заміни шин виявиться, що зимові шини вже не придатні для подальшої експлуатації. У такому випадку комісія КНП може ухвалити рішення списати їх. Комісія має обґрунтувати необхідність такого списання, підтвердивши, що такі шини не відповідають критеріям визнання активами.

Що далі робити зі списаними шинами? Інколи підприємства використовують списані шини для виконання невластивої їм функції — облаштування території (як огорожу). В обліку при цьому відображають оприбуткування таких шин кореспонденцією субрахунків Дт 209 — Кт 719. Однак у цьому випадку в підприємства можуть виникнути питання зі сплатою екологічного податку. Так, у роз’ясненнях податківців у підкатегорії 120.01 ЗІР зазначено, що суб’єкти господарювання, які тимчасово розміщують (зберігають) відходи, зокрема небезпечні (акумулятори, шини, люмінесцентні лампи тощо), до їх передання на утилізацію та захоронення, не є платниками екологічного податку з 01.01.2013 за умови, що в них є договір на видалення та утилізацію відходів із суб’єктами господарювання (комунальними або спеціалізованими підприємствами тощо). Якщо такого договору немає, такі суб’єкти господарювання є платниками екоподатку. Тож зважте на це.

Якщо ж ви не плануєте використовувати списані шини у своїй діяльності, то можна передати їх за плату спеціалізованому підприємству як вторинну сировину. У такому разі їх також слід оприбуткувати кореспонденцією субрахунків Дт 209 — Кт 719 за чистою вартістю реалізації. Продаж шин буде відображено в бухобліку в загальновстановленому порядку продажу оборотних активів з відображенням доходу від реалізації на субрахунку 712 «Дохід від реалізації інших оборотних активів», а собівартості реалізації — на субрахунку 943 «Собівартість реалізованих виробничих запасів».

Далі на прикладі розглянемо реалізацію непридатних до використання автошин.

Приклад 2. У ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) замінили зимові шини на літні. Зимові шини визнали непридатними до використання, тому ухвалено рішення списати їх. Шини реалізували сторонньому підприємству як вторсировину на суму 840,00 грн, у т. ч. ПДВ — 140,00 грн. Чиста вартість реалізації шин становить 650,00 грн.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 2.

Таблиця 2. Бухоблік реалізації зношених шин

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Оприбутковано зимові шини, зняті з автомобіля й визнані непридатними

207

719

650,00

2. Реалізовано шини спеціалізованому підприємству

377

712

840,00

3. Відображено податкові зобов’язання з ПДВ (якщо ПН зареєстровано в ЄРПН)

712

641

140,00

4. Списано собівартість реалізованих шин:

  • якщо підприємство для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

943

207

650,00

  • якщо підприємство для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

84

207

943

84

5. У кінці звітного періоду списано на фінансові результати:

  • дохід

712

791

700,00

  • витрати

791

943

650,00

Якщо ж КНП планує здати шини спеціалізованому підприємству на утилізацію, то витрати на її здійснення обліковують на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності» (якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9 «Витрати діяльності»). Якщо ж КНП для обліку витрат застосовує одночасно рахунки класу 8 та класу 9, то спочатку витрати на утилізацію шин будуть відображені на рахунку 84 «Інші операційні витрати», а вже потім списані на субрахунок 949.

Пам’ятайте, що здавати шини на утилізацію потрібно не пізніше 6 місяців з дати їх списання (п. 6 розд. XVI Правил № 5495).

Правила технічної експлуатації коліс та пневматичних шин колісних транспортних засобів категорій L, M, N, O та спеціальних машин, виконаних на їх шасі, затверджені наказом Мінінфраструктури від 26.07.2013 № 549.

Як відобразити в обліку утилізацію шин, розглянемо на наступному прикладі.

Приклад 3. Після заміни зимових шин на літні комісія ЗОЗ-КНП (платник ПДВ) ухвалила рішення списати зимові шини у зв’язку з їх непридатністю. Вирішили утилізувати шини та звернулися до спеціалізованої організації. Вартість послуг з утилізації шин становить 390,00 грн, у т. ч. ПДВ — 65,00 грн. Була перерахована попередня оплата спеціалізованій організації, після чого шини утилізували.

ЗОЗ надає лише послуги, звільнені від оподаткування ПДВ.

Ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 3.

Таблиця 3. Бухоблік утилізації зношених шин

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

дебет

кредит

1. Перераховано попередню плату за утилізацію шин

371

311

390,00

2. Відображено податковий кредит із ПДВ в сумі передоплати

641

644

65,00

3. Відображено послуги з утилізації шин:

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

949

631

325,00

  • якщо підприємство для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

84

631

949

84

4. Списано податковий кредит із ПДВ

644

631

65,00

5. Нараховано компенсувальні податкові зобов’язання з ПДВ

  • якщо КНП для обліку витрат застосовує лише рахунки класу 9

949

641

65,00

  • якщо підприємство для обліку витрат одночасно застосовує рахунки класу 8 та класу 9

84

641

949

84

6. Здійснено залік заборгованості

631

371

390,00

7. У кінці звітного періоду списано витрати на фінансові результати

791

949

390,00

№ 8, 2022  (с. 14)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку