Журналы

Бухгалтерия: бюджет 19 июня, 2023
В

Виготовлення ПКД: як здійснити закупівлю?

-A
A+

Заклад вищої освіти планує виготовлення проєктно-кошторисної документації на окремі корпуси закладу та гуртожитку. Як здійснити закупівлю?

Згідно з п. 27 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) розроблення проєктної документації (далі — ПКД) на об’єкти будівництва відносяться до поняття «роботи».

Так само відповідно до п. 4 Порядку визначення предмета закупівель, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок № 708) визначення предмета закупівлі робіт здійснюється замовником з-поміж іншого за об’єктами будівництва.

Згідно з п. 3.12 ДБН А.2.2-3:2014 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» об’єкт будівництва — це будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси або частини, лінійні об’єкти інженерно-транспортної інфраструктури.

Проте в розділі 45000000-7 «Будівельні роботи» Єдиного закупівельного словника, затвердженого наказом Мінекономрозвитку від 23.12.2015 № 1749, таке поняття, як виготовлення ПКД, відсутнє. Натомість воно є в розділі 71000000-8 «Архітектурні, будівельні, інженерні та інспекційні послуги». Предмет закупівлі за кодом 71240000-2 «Архітектурні, інженерні та планувальні послуги». Таке формулювання збиває з пантелику. Тим паче, що і Мінекономіки чітких роз’яснень з цього питання не надає.

Однак тут слід вдатись до аналізу. Дійсно, на перший погляд, Єдиний закупівельний словник виготовлення ПКД відносить до послуг. Однак зазначений документ складається з основного та додаткового словників. Відповідно до розд. І Єдиного закупівельного словника основний словник установлює коди та назви продукції та послуг, що можуть бути предметом закупівель. Додатковий словник установлює коди та описи призначеності чи додаткових характеристик продукції та послуг, що уточнюють предмет закупівлі.

І в основному словнику проєктування зазначено як послуга, але в додатковому проєктування та будiвництвo зазначені пiд одним абетково-цифровим кодом IА01-9 (у секцiї I «Додаткові характеристики будівництва/робіт» групи А «Характеристики будiвництва/робіт».

Отже, проєктування є роботами, однак, незважаючи на це, код предмета закупівлі слід зазначати 71240000-2 «Архітектурні, інженерні та планувальні послуги».

Процедуру закупівлі потрібно планувати залежно від вартості кожного предмета закупівлі та можливого застосування винятків, передбачених Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою КМУ від 12.10.2022 № 1178.

Людмила Линник, юрист газети

№ , 2023  (с. 4)

Архив номеров

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи