Журналы

Медична бухгалтерія 23 октября, 2023
Н

Наслідки, якщо не виконано обов’язку зареєструвати електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі

-A
A+

ВРУ ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 № 3200-IX (далі — Закон № 3200). Тепер регламентовано процесуальні наслідки щодо невиконання обов’язку зареєструвати й використовувати електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі. До ухвалення цього Закону не було передбачено санкцій за невиконання вказаного обов’язку.

Нагадаємо, що ч. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України від 06.11.1991 № 1798-XII, ч. 6 ст. 14 Цивільного процесуального кодексу України від 18.03.2004 № 1618-IV, ч. 6 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України від 06.07.2005 № 2747-IV чітко встановлюють обов’язок юридичних осіб зареєструвати свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами. Тобто КНП це також стосується.

І тепер якщо КНП, яке не зареєструвало електронний кабінет, подасть позовну заяву, суд постановить ухвалу залишити позовну заяву без руху, у якій зазначить про обов’язок зареєструвати електронний кабінет, строк для усунення недоліку позовної заяви.

Якщо ж особа не зареєструє електронний кабінет у строк, установлений судом, то її заява буде вважатися неподаною та повертається особі. Про повернення позовної заяви суд постановляє ухвалу.

Що ж стосується інших заяв (зокрема, про забезпечення позову, про скасування судового наказу та інші), суд, установивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вказаної вимоги, повертає її заявнику.

Процесуальні наслідки в разі звернення до суду з документом особи, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, суд застосовує також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Закон № 3200 набрав чинності 21 липня 2023 року та введений у дію 18 жовтня 2023 року.

№ , 2023  (с. 3)

Архив номеров

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи