Журнали

Практика МСФЗ 25 жовтня, 2021
10
«

«Ще рано говорити професії бухгалтера до побачення…»

Марек Муч (Marek Muc) — відомий польський ентузіаст у сфері бухгалтерського обліку, який модерує дуже популярний професійний форум IFRScommunity.com. На цьому форумі бухгалтери з усього світу активно обговорюють питання практичного застосування МСФЗ. Думка Марека Муча високо ціниться серед практиків. Його досвід та вміння логічно осмислювати вимоги стандартів допомогли багатьом колегам. Ми раді, що пан Муч люб’язно погодився відповісти на кілька запитань.

-A
A+

Марек Муч, МСФЗ-експерт, засновник IFRScommunity.com
 
 

З огляду на кількість запитань на вашому форумі ви можете робити висновки щодо найбільш проблемних аспектів у сфері МСФЗ. Які найскладніші сфери в МСФЗ для бухгалтерів?

M. M.: Багато запитань стосується оренди, та це, найімовірніше, тому, що МСФЗ 16 «Оренда» — відносно новий стандарт, який зачепив практично кожну компанію. Я помітив, що Рішення порядку денного Комітету з тлумачень міжнародної фінансової звітності (IFRIC), яке було фіналізоване в листопаді 2019 року, пройшло повз більшість бухгалтерів. У рішенні йдеться про те, що, оцінюючи строк оренди, організації повинні враховувати більш широкі економічні аспекти контракту та економічні стимули. Я бачу, що строк оренди в бухобліку занадто часто прирівнюють до невідмовного періоду оренди за договором. Інша поширена тема — операції з пов’язаними сторонами, які часто важко пояснити, коли вони, здавалося б, не мають економічної сутності, а іноді навіть не мають належного документального оформлення.

На вашу думку, чи повинен сучасний бухгалтер мати справу з питаннями нефінансового звітування? Це лише модний тренд чи реальна потреба?

M. M.: Я вважаю, що великі організації будуть наймати експертів з нефінансового звітування й це не будуть ті самі люди, що й експерти-бухгалтери. Знання та досвід, які необхідні в цих двох сферах, надто широкі. Чи це реальна потреба? Я думаю, так, але я розглядаю це як один із багатьох інструментів, що доповнює дії (які мають бути здійснені) урядів.

Як ви ставитеся до передбачень футурологів щодо зникнення професії бухгалтера в найближчому майбутньому?

M. M.: Я вважаю, що ще рано говорити професії бухгалтера до побачення, проте вона зміниться, це точно. Я сподіваюся, що програмне забезпечення позбавить нас від повторюваних бухгалтерських завдань, таких як реєстрація інвойсів, облік нарахувань тощо. Якщо ваша робота пов’язана з багатьма повторюваними завданнями, то настав час накопичити досвід у більш просунутих сферах бухгалтерського обліку, де професійна оцінка відіграє важливу роль!

№ 10, 2021  (с. 16)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку