Журнали

Практика МСФЗ 25 січня, 2021
1
О

Орендні опціони: обґрунтування та впевненість

Договір оренди нерухомості з періодом дії січень 2018 року – грудень 2022 року.
Є опціон на дострокове припинення оренди. Умови опціону припинення: орендар має за 6 місяців до закінчення кожного року оренди повідомити про зупинення оренди з наступного року. Під час первісного визнання орендар визначив строк оренди з огляду на загальний строк у 5 років. У вересні 2020 року орендар звернувся до орендодавця з повідомленням, що не має намірів орендувати нерухомість після завершення 2020 року. На річну звітну дату відповіді від орендодавця немає.
Чи треба переоцінювати орендне зобов’язання у звітності 2020 року?
Якщо потрібно, то на основі якого строку оренди?

-A
A+

Відповідно до вимог параграфа 20 МСФЗ 16 «Оренда» орендар має оцінити, чи є обґрунтована впевненість у тому, що компанія використає опціон на припинення оренди після того, як відбулася значна подія або значна зміна обставин, яка:

а) в межах контролю орендаря; та
б) впливає на те, чи є орендар обґрунтовано впевненим у тому, що він скористається можливістю, яка раніше не була включена в його визначення строку оренди.

Якщо компанія, аналізуючи результати, має обґрунтовану впевненість, що цей опціон буде використаний (орендодавець не може однобічно не дати розірвати договір), і компанія може вийти з договору 31 грудня 2020 року, то компанія має переоцінити строк цієї оренди з огляду на безвідмовний період у момент зміни обставин. Якщо компанія не має обґрунтованої впевненості, що цей опціон буде використаний, і в неї недостатньо можливості для підтвердження того, що ця подія — в межах контролю орендаря, то, відповідно, компанія не має підстав для проведення переоцінки виконання такого опціону згідно з вимогами параграфа 20 МСФЗ 16.

Олексій Заноза, директор з аудиту Deloitte

№ 1, 2021  (с. 27)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку