Журнали

Практика МСФЗ 27 липня, 2020
7
«

«Найкраще це зробила би Фундація МСФЗ»

У травні АССА опублікувала надзвичайно цікавий звіт «Огляд інтегрованої звітності 4.0: поки що оповідання», в якому проаналізовано інтегровану звітність 48 провідних світових компаній. Автором цього звіту є голова напряму корпоративної звітності АССА Річард Мартін (Richard Martin), який поставив критично обґрунтований діагноз сучасному стану системи інтегрованого звітування. АССА 10 червня оприлюднила коментарі Річарда Мартіна щодо необхідності радикально оновити Директиву ЄС із нефінансової звітності (NFRD). Зокрема, було вказано на необхідність створити стандарт із нефінансової звітності, який має бути заснованим на принципах, та на доцільність запровадження зовнішнього підтвердження нефінансових показників.
Ми раді, що Річард Мартін люб’язно погодився пояснити деякі питання для наших читачів.

-A
A+

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Річард Мартін, голова напряму корпоративної звітності АССА

 

ACCA вимагає «сміливого підходу» до розгляду NFRD, і Ви вважаєте, що зовнішнє підтвердження щодо нефінансової звітності має бути обов’язковим. Але додаткове навантаження на бізнес у кризові періоди може не отримати схвалення професійної спільноти. Ваша пропозиція є стратегічною та довгостроковою?

Р. М.:  Наша пропозиція є стратегічною, оскільки зміна законодавства ЄС довгострокова. Ми вважаємо, що як фінансова звітність, так і додаткова інформація, яка міститиметься у звіті про управління, є важливими для інвесторів та інших осіб і що логічно було б, щоби вони обидві підлягали незалежному підтвердженню. Уже багато лістингових компаній зробило таке підтвердження на добровільних засадах, а чинна Директива залишає державам-членам можливість зробити його обов’язковим. Ми вважаємо, що законодавство ЄС може просуватися вперед і вимагати підтвердження звіту керівництва на додаток до аудиту фінансової звітності. Однак ми визнаємо, що є певні практичні труднощі та значні витрати на запровадження підтверджень, і тому для їх мінімізації ми запропонували, щоби підтвердження було радше на обмеженому, ніж на прийнятому рівні.

У Вашому звіті зазначено, що компанії використовують різні основи нефінансової стандартизації ( Framework, GRI, TCFD, SDGs). Чи вважаєте Ви ідею Оксфордського союзу про створення одного глобального нефінансового стандарту1безнадійною?

«A Debate At The Oxford Union: Should FASB And IASB Set Standards For Nonfinancial Information?» (https://www.forbes.com/)

Р. М.: Я взяв участь у цій дискусії в Оксфорді. Я погоджуюся з ідеєю одного глобального стандарту для нефінансової звітності, і, на наш погляд, найкраще це зробила би Фундація МСФЗ, як було запропоновано в доповіді (cogito paper) Accountancy Europe у грудні 2019 року. У межах перегляду NFRD ЄС, найімовірніше, визначить стандартизатора нефінансової звітності. Ми сподіваємось, що цей стандартизатор має стати чи стане глобальним.

На Вашу думку, чи підходить Концептуальна основа інтегрованої звітності для того, щоби стати базою для єдиного європейського стандарту нефінансової звітності?

Р. М.: Саме так. Концептоснова пропонує керівні принципи та структуру звітності, яка розглядає результати діяльності та перспективи бізнесу в цілому, що охоплюють як фінансові, так і нефінансові аспекти. Її використовує вже багато великих організацій по всьому світу. Її принципи та структура можуть бути відображені в законі або в основі, у межах якої можна було б розробити більш детальні стандарти.

№ 7, 2020  (с. 20)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку