Журнали

Практика МСФЗ 27 липня, 2020
7
«

«В ідеалі суспільство повинно сприймати професію як найважливішу в боротьбі з корупцією та відмиванням грошей»

Діяльність Міжнародної федерації бухгалтерів (International Federation of Accountants (IFAC)) значно активізувалася. Ми бачимо важливі ініціативи у сферах глобалізації звітування, боротьби з фінансовою злочинністю, поширення ESG-підходів, удосконалення SME-обліку.
Своїми думками щодо актуальних проблем розвитку бухгалтерської професії ділиться з нашими читачами директор з якості та розвитку IFAC Джозеф Брайсон (Joseph Bryson).

-A
A+

Джозеф Брайсон, директор з якості та розвитку IFAC

 

Ви вважаєте, що професія бухгалтерії має великі перспективи. Гарантією цього є ефективне використання нових технологій бухгалтерами. Який відсоток бухгалтерської спільноти зможе успішно адаптуватися до нової економічної реальності?

Д. Б.: Так, я думаю, що бухгалтерська професія, включаючи і бухгалтерів, і аудиторів, має великі перспективи, особливо як інклюзивна багатостороння кар’єрна можливість для людей з будь-яким бекграундом. Я не думаю, що якась окрема компетенція чи набір навичок надає гарантію «надійності в майбутньому». Ключ до пристосування — це адаптивність, яка вимагає узгодженої спрямованості та наміру навчитися й розвивати навички, що задовольняють потреби клієнтів, зацікавлених сторін, ринку праці та економіки. Бухгалтерська спільнота або робоча сила може бути сегментована декількома способами. Ми можемо подивитися на вікову демографію чи позицію, на якій люди перебувають у своїй кар’єрі. Ми також можемо переглянути тип роботи, яку виконують люди. Ще одна важлива сегментація, яку слід враховувати, — чи має бухгалтер професійне призначення та чи є він членом професійної бухгалтерської організації, зокрема членом IFAC. Підтримка звання професійного бухгалтера як члена IFAC означає, що бухгалтер постійно вдосконалює навички, необхідні для ринку, через постійний професійний розвиток або CPD і, що дуже важливо, дотримується вимог міжнародного Кодексу професійної етики. На мою думку, найкращий спосіб для бухгалтера забезпечити її чи його найбільший шанс на успіх — належати до інституції, яка прагне до якості, прогресу та етики.

Швидке поширення вимог щодо протидії відмиванню грошей посилює етичні проблеми для бухгалтерів. Деякі бухгалтери стурбовані своєю новою роллю в цьому середовищі. Чи призведе це до зміни сприйняття професії суспільством?

Д. Б.: В ідеалі суспільство повинно сприймати професію як найважливішу в боротьбі з корупцією та відмиванням грошей. IFAC твердо переконана, що служіння інтересам суспільства боротьбою з корупцією, включаючи відмивання грошей, є центральним у діяльності бухгалтерської професії. IFAC виклала свою точку зору стосовно боротьби з корупцією та відмиванням грошей, яка включає коментарі до Плану дій щодо боротьби з корупцією G20 на 2019–2021 роки. Нещодавно IFAC разом із канадською бухгалтерською спільнотою підготували звіт про аналіз найкращих підходів до забезпечення бенефіціарної прозорості власності, який подано в статті «Зростання фінансової злочинності під час пандемії. Бухгалтерські групи звертаються до ключових елементів протидії відмиванню коштів»1.

As Financial Crimes Grow during the Pandemic, Accounting Groups Address Key Piece of AML Action. URL: https://www.ifac.org/news-events/2020-05/financial-crimes-grow-during-pandemic-accounting-groups-address-key-piece-aml-action

IFAC також розробляє міжнародні стандарти бухгалтерської освіти (IES). Чи є міжнародні стандарти освіти універсальним шляхом? Чи потрібно враховувати різні рівні економічного розвитку країн та різні національні традиції?

Д. Б.: IES допомагають професійним бухгалтерським організаціям, регуляторам, роботодавцям, науковцям та студентам як принципи навчання та розвитку професійних бухгалтерів. Вони надають організаціям — членам IFAC та іншим зацікавленим сторонам спільні орієнтири або дороговкази. Загальновизнані стандарти мають мінімізувати відмінності між країнами та юрисдикціями, таким чином зменшуючи міжнародні розбіжності у вимогах до кваліфікації та роботи професійним бухгалтером. Крім того, вони мають збільшити можливості для мобільності робочої сили і тим самим зробити свій внесок у світову економіку. Необхідно під час прийняття та застосування IES, як і будь-якого міжнародного стандарту, щоби компетентні органи влади враховували економічний контекст і потреби. Наприклад, висока кваліфікованість із фінансового обліку, яка необхідна для первинного розміщення цінних паперів на ринках капіталу, може бути непотрібною для деяких юрисдикцій. IES враховують це і дають вказівки щодо розроблення таких загальних основ компетентності та результативності навчання, які б відповідали потребам тієї економіки, в якій працюють професійні бухгалтери. Нещодавно Світовий банк випустив корисний посібник під назвою «Бухгалтерська освіта, підготовка та сертифікація на основі компетентності: керівництво із впровадження для допомоги національним стандартизаторам»2. Для отримання інформації про те, як різні юрисдикції та члени IFAC приймають IES, я закликаю читачів знову завітати на наш вебсайт. Я також закликаю читачів використовувати електронний інструмент IFAC Accountancy Education E-tool, який допомагає зацікавленим особам у галузі бухгалтерської освіти орієнтуватися та отримувати доступ до основних принципів та відповідної підтримки їхнього впровадження.

№ 7, 2020  (с. 18)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку