Журнали

Практика МСФЗ 23 грудня, 2019
12
«

«Моя склянка завжди наполовину наповнена…»

Брюс Картрайт (Bruce Cartwright) — виконавчий голова Шотландського інституту дипломованих бухгалтерів (ICAS), першої професійної бухгалтерської організації у світі.
Наша розмова — про складні виклики сьогодення та про майбутнє професії. Погляд із вершини професійного ареопагу. Це інтерв’ю варто читати не поспішаючи.

-A
A+

 

Брюс Картрайт, СА, виконавчий голова Шотландського інституту дипломованих бухгалтерів (ICAS)
 

Ви очолюєте найдавнішу та найавторитетнішу професійну організацію у світі. Зараз ми чуємо багато футурологічних висновків про зникнення бухгалтерської професії найближчим часом. Чи згодні Ви з такими драматичними прогнозами?

Б. К.: Велика честь і привілей бути виконавчим головою найстарішого й одного з найбільш шанованих професійних бухгалтерських органів. Світ зазнав значних змін з моменту заснування ICAS у 1854 році. За цей час професія бухгалтерського обліку розвивалася, щоб залишатися актуальною, і це досі важливий рушій для ICAS. Немає сумнівів, що сучасний темп технологічного розвитку набагато швидший, ніж це було раніше. Про це свідчить масштабність інвестицій у технології великих бухгалтерських фірм, які вкладають сотні мільйонів фунтів в аналітику даних та штучний інтелект для підвищення ефективності послуг, які вони надають, включаючи аудит. Фірми іншого розміру також інвестують, хоча в набагато менших масштабах.

Я розглядаю такі події як стимули до подальшого вдосконалення нашої професії, так само, як ми еволюціонували в перші дні комп’ютеризації, а останнім часом — під впливом Інтернету й використання електронної комерції та хмарних обчислювальних каналів. Тож, хоча я усвідомлюю, що виникатимуть виклики, моя склянка завжди наполовину наповнена, тому я б радше зосередився на можливостях та перевагах, які надаються нашій професії технологічними інноваціями. Більшість фахівців із технологій сьогодні погоджується, що оптимальною моделлю, принаймні протягом наступних двадцяти років, буде посилення людини за допомогою штучного інтелекту та інших досягнень технологічного прогресу. Щоби сформувати в наших членів необхідні навички, щоби краще підготувати їх до такої зміни та, дійсно, ще ширших змін у суспільстві, ICAS нещодавно проаналізував навчальну програму, що привело до значного збільшення її технологічного змісту з посиленою увагою до таких питань, як аналіз даних, кібербезпека тощо.

Отже, я не погоджуюся, що бухгалтерська професія зникне. Однак вона має розвиватися, і я вважаю, що вона прийме цей виклик, як і протягом 165 років гордої історії ICAS, щоб і надалі задовольняти потреби бізнесу та широких верств суспільства.

Що Ви думаєте про розширення професійної відповідальності в галузі нової ESG-звітності? Чи потрібно бухгалтерам вивчати ці питання?

Б. К.: Дедалі частіше інвестори роблять більший акцент на нефінансовому впливі суб’єкта господарювання та звітуванні про цей вплив, оскільки вони прагнуть більшого розуміння та усвідомлення ризиків і можливостей, пов’язаних із нефінансовими питаннями, зокрема екологічних, соціальних факторів та факторів корпоративного управління (ESG). У 2017 році ЄС ухвалив бухгалтерську Директиву щодо нефінансової інформації, яка тепер вимагає від великих компаній розкривати більше відомостей про те, як вони реагують на соціальні та екологічні проблеми.

Уряди та суспільство також починають більше сподіватись на те, що організації діють відповідально і свідомо та звітують про більше, ніж просто про традиційний економічний вплив, включаючи у звітність й інші питання, такі як екологічні та суспільні наслідки діяльності. Це стає щораз актуальнішим, коли ми працюємо над Порядком денним сталого розвитку (Sustainable Development Agenda) до 2030 року та намагаємось виконати наші зобов’язання щодо адаптації до зміни клімату.

Звичайно, бухгалтерській професії належить консультувати суб’єктів господарювання щодо ризиків та можливостей, обумовлених ESG-факторами, та забезпечувати відповідною інформацією для процесу ухвалення рішень у коротко-, середньо- та довгостроковій перспективі. Тому важливо, щоби професійні бухгалтери достатньо знали про те, як визначити такі питання та як звітувати про них, а також про те, як ці фактори можуть вплинути на здатність суб’єкта господарювання і надалі створювати вартість. Отже, важливо, щоби професійні бухгалтери пройшли відповідну підготовку та здобули освіту з правильним набором навичок для оцінки та звітування про ESG-впливи та залежність від них суб’єкта господарювання, аби гарантувати, що бухгалтери готові відповісти на ці виклики та очікування в майбутньому.

Велика Британія залишає ЄС, але не відмовляється від МСФЗ. Чи буде новий процес затвердження «МСФЗ для Великої Британії» ефективним?

Б. К.: Велика Британія перебуває в процесі створення механізму схвалення Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), який буде працювати аналогічно до механізму схвалення МСФЗ, який працює в ЄС. З огляду на те, що Велика Британія і, зокрема, її органи з професійного обліку вже давно є прихильниками міжнародних стандартів, ми не передбачаємо виникнення занадто багатьох проблем під час переходу до цього нового режиму. Ми повинні визнати, що як у Великій Британії, так і в інших країнах є фахівці, які не підтримують справедливу вартість як концепцію. Однак я вважаю, було би справедливо сказати, що більшість зацікавлених сторін визнає, що переваги такої форми оцінки на сьогодні переважують альтернативи.

Також буде цікаво дізнатися, наскільки тісно британський орган, що схвалюватиме МСФЗ, співпрацюватиме з таким органом, як Європейська дорадча група з фінансової звітності (EFRAG). Звичайно, на це може вплинути те, чи буде схвалено угоду про вихід Великої Британії з ЄС, а також умови будь-якої майбутньої торговельної угоди.

№ 12, 2019  (с. 10)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку