Журнали

Практика МСФЗ 23 вересня, 2019
9
«

«Україні потрібен період тривалої стабільності в плані податкової політики»

Пітер Дікінсон (Peter Dickinson), головний редактор Business Ukraine magazine1, — один із провідних експертів Атлантичної Ради (Atlantic Council2) в українських проблемах. Міркування пана Дікінсона дають змогу подивитись на наше сьогодення очима західного інвестора. Певні, що для багатьох фінансових керівників це буде цікаво та корисно.

-A
A+

Пітер Дікінсон, головний редактор Business Ukraine magazine
 
 
 

Як ви оцінюєте динаміку зацікавленості західних інвесторів до українських підприємств?

П. Д.: Інтерес інвесторів зростає, але ключовим каменем спотикання залишається верховенство закону. Що стосується ринків, які розвиваються, то зараз Україна має досить сильні економічні основи, тоді як підйом Зеленського викликав великий гомін [buzz] серед інвесторів. Однак права власності та інвестиції, що, як вважається, захищені незалежною судовою владою, залишаться відносно скромними.

Норма прибутковості чи прозорість корпоративного управління? Що є справжнім пріоритетом для інвестора?

П. Д.: Основний пріоритет — безпека інвестицій, і це залежить від верховенства закону. Україна пропонує привабливу дохідність, але великих хвиль міжнародних інвестицій не буде, поки залишається ризик втратити все.

Податкове законодавство України є надзвичайно суперечливим і дозволяє різні тлумачення. Наскільки важливі податкові ризики для інвестора?

П. Д.: Нестабільність податкового законодавства створює невизначеність і величезний головний біль для потенційних інвесторів. Це головний фактор, що відволікає увагу багатьох інвесторів, оскільки вони не знають, чого очікувати через один-два роки, і це ускладнює планування на майбутнє. Україні потрібен період тривалої стабільності в плані податкової політики для створення більш привабливого інвестиційного середовища.

Яку роль відіграють ESG-показники підприємства?

П. Д.: Це щораз важливіший фактор для міжнародних компаній та інвесторів, які дивляться на Україну. Глобальний брендинг означає, що ніхто не може дозволити собі асоціюватися з неналежними компаніями чи інтересами, незалежно від того, де вони перебувають. Однак це набагато менш важливо, ніж фундаментальні питання верховенства закону та стабільності законодавства.

Як відгукуються західні інвестори про професійний рівень українських бухгалтерів?

П. Д.: Міжнародні інвестори значною мірою покладаються на українських бухгалтерів, щоб орієнтуватися в незнайомому українському діловому середовищі, яке швидко розвивається. Це робить високий рівень довіри неминучим і покладає величезну відповідальність на бухгалтерів. Єдиного вердикту щодо рівнів професіоналізму немає, але очевидно, що цей взаємозв’язок має вирішальне значення для будь-якого успішного інвестування і може створити або зруйнувати міжнародні спільні проєкти в Україні.

№ 9, 2019  (с. 24)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку