Журнали

Практика МСФЗ 26 серпня, 2019
8
«

«Маленькі примітки іноді відіграють важливішу роль, ніж великий звіт…»

Більш критично налаштованих користувачів фінзвітності, ніж банківські аналітики, годі шукати. Кредитні підрозділи фінустанов — це безкомпромісна МРТ для бухгалтерії будь-якого підприємства.
Чого хочуть кредитні аналітики? Про це ми вирішили розпитати у Вікторії Скоч, директора кредитного департаменту одного з найактивніших українських кредиторів — банку «Південний».

-A
A+

Вікторія Скоч, директор кредитного департаменту банку «Південний»
 

Як ви оцінюєте тенденції останніх років у частині якості фінансових звітів позичальників? Чи впливає перехід на МСФЗ деяких категорій компаній на достовірність та прозорість звітних показників?

В. С.: Тенденція останніх років свідчить про поліпшення якості фінансової звітності позичальників. Безумовно, цьому сприяє перехід деяких категорій контрагентів на МСФЗ. Окрім цього, варто відзначити вдосконалення нормативно-правової бази: поетапне обов’язкове проходження аудиту та обов’язкова публікація фінансової звітності на сайті підприємства. Це надає можливість будь-якій зацікавленій особі отримати інформацію, зіставити показники з даними інших суб’єктів, які працюють в аналогічній галузі, простежити динаміку показників за різними періодами.

Розширення можливостей здійснення підприємницької діяльності поза межами однієї країни потребує єдиного підходу до правил ведення бізнесу. Звітність згідно з МСФЗ — одна зі складових цього процесу.

Першими, хто перейшов на МСФЗ-звітність, стали великі компанії та холдинги, які активно співпрацюють з іноземними контрагентами, фінансовими установами, а також компанії, які відкрили чи планують розширення бізнесу поза межами країни. У процесі переходу важливо правильно здійснити консолідацію звітів не тільки різних підприємств холдингу, але й підприємств, які розташовані в різних країнах.

Правила та підходи, встановлені згідно з МСФЗ, є найкращим інструментом консолідації, оскільки вони зрозумілі для всіх фінансистів.

Щодо невеликих компаній малого та середнього бізнесу (МСБ) — процес переходу до МСФЗ не є нагальним, першочерговим. Річ у тім, що їхні звіти за внутрішніми стандартами досить прості для аналізу.

Щодо прозорості та достовірності варто зазначити, що це залежить не від типу звітності, а від прозорості ведення бізнесу, якості процесів обліку і звітності та рівня їхньої автоматизації в компанії.

За інших рівних умов чи є фінзвітність, складена за МСФЗ, перевагою під час ухвалення рішення щодо надання кредиту підприємству?

В. С.: Це залежить від розміру і рівня підприємства (МСБ чи корпоративний бізнес), облікової політики компанії або групи, прозорості системи бухгалтерського обліку та фінансових звітів. Наприклад, для клієнтів МСБ не є обов’язковою вимогою мати звітність за МСФЗ. Для ухвалення рішення щодо фінансування клієнтам МСБ достатньо мати звітність за ПСБО та розшифрування з поясненням грошово-товарних потоків. Зовсім інше — великі холдинги, які мають декілька підприємств. Консолідація/комбінація звітності за МСФЗ — важливий фактор у вирішенні питання щодо фінансування таких компаній. Ухвалюючи рішення, банк керується насамперед принципами «достовірності» та «прозорості» незалежно від того, за якими стандартами складено фінансову звітність.

Перевагою є висновок аудиторської компанії, який містить думку аудитора та коментарі щодо можливості подальшого функціонування підприємства, підтвердження наявності необоротних та оборотних активів, залишків за зобов’язаннями і своєчасності їх виконання, наявність судових рішень, а також будь-яка інша інформація, яка допомагає зробити висновки щодо надійності та платоспроможності підприємства.

Які показники, що обчислюються на основі фінзвітності, є найважливішими для банку-кредитора?

В. С.: Залежно від виду економічної діяльності (галузі) сьогодні можна використовувати досить великий набір фінансових показників та нормативні значення для оцінки діяльності компанії.

Ще до розрахунку показників на підставі фінансової звітності найважливіші моменти, на які банк звертає увагу, — це Баланс і Звіт про фінансові результати компанії.

Щодо показників, які обчислюються та є найважливішими для банку, можна виділити такі: частка власного капіталу, зобов’язання / чистий дохід від основного виду діяльності, зобов’язання/EBITDA, робочий капітал, рентабельність активів, рентабельність власного капіталу. Кожний із цих показників спостерігають у динаміці протягом як мінімум трьох останніх років і зіставляють з аналогічними показниками підприємств певної галузі.

Інші фінансові показники, на які ми також звертаємо увагу, — це фінансовий леверидж (Leverage) для визначення можливостей підприємства впливати на прибуток, змінюючи обсяг і структуру довгострокових пасивів, та Debt Service Coverage Ratio (DSCR) для оцінки здатності бізнесу виконувати свої боргові зобов’язання.

Додатково аналізують Звіт про рух грошових коштів і Звіт про власний капітал.

За кредитами в поточну діяльність розраховують такі показники, як оборотність дебіторської та кредиторської заборгованості, товарів, частка простроченої дебіторської та кредиторської заборгованості.

За якими статтями фінансових звітів попередньо перевіряють якість фінзвітності? Наявність/відсутність яких статей може одразу викликати запитання в кредитного аналітика?

В. С.: Оцінку фінансової звітності здійснюють методом порівняння даних за попередні періоди. Насамперед аналізують структуру продажів та витрат за Звітом про фінансові результати: які роботи/товари дають основний дохід; хто є постійними покупцями компанії. Якщо в компанії-позичальника були поодинокі продажі неспецифічних товарів, це може викликати запитання в кредитного аналітика: чи зможе така компанія підтримувати обсяги виручки в наступних періодах?

Потім аналізують структуру кредитного портфеля та основних статей за даними Балансу. Наприклад, аналізуючи статті основних засобів, потрібно не тільки звернути увагу на нарахований знос, а й також обов’язково вивчити, чим володіє компанія для провадження діяльності (виробничі, торгові або складські приміщення, обладнання тощо, їхній стан та місце розташування). Все це дозволяє зрозуміти, чи достатньо основних засобів, чи є їхній стан оптимальним, чи потрібно їх замінити на більш сучасні.

Додатковою перевіркою є контроль статутного капіталу способом порівняння з даними, що розміщені на офіційних ресурсах, рядків «Нерозподілений прибуток / Непокриті збитки», контроль заборгованості за кредитами, наданими банками, розшифровок до інших статей (за наявності).

Іноді трапляються помилки, які викликають запитання в кредитних аналітиків. Наприклад, наявність значних сум від валюти Балансу в рядках «Інші активи» та «Інші зобов’язання», відсутність даних за розділом «Власний капітал» або неправильно відображені кредити за строками кредитування. Останній приклад дуже простий, але він є найбільш поширеною помилкою.

Яке в банківських експертів ставлення до аудиторських висновків? Чи має значення те, що аудиторська компанія належить до «першого ешелону» («великої четвірки»), «другого ешелону» або не належить до цих груп?

В. С.: Певною мірою так і є. Якщо компанія надає висновок аудиторів із «великої четвірки», це означає, що компанія дуже ретельно ставиться до ділової репутації та власного іміджу. Також це свідчить про те, що в компанії побудовано ефективні облікові процеси і різноманітна, повна та якісна звітність.

У будь-якому разі банківські експерти завжди звертають увагу на те, щоб аудит був проведений суб’єктом аудиторської діяльності, що включений до Реєстру аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності та має право відповідно до вимог законодавства України здійснювати обов’язковий аудит фінансової звітності.

Якщо українське підприємство переходить від національних стандартів до застосування МСФЗ для малих та середніх підприємств (IFRS for SMEs), то чи впливає це на його рейтинг в очах банку-кредитора? Чи не сприймається цей стандарт як «МСФЗ для бідних»?

В. С.: На рейтинг в очах кредитора більше впливає позитивна кредитна історія, відкритість, прозорість бізнесу, досвід власників та керівників компанії. Це можна показати за результатами як ПСБО-звітності, так і МСФЗ.

Чи звертають увагу під час аналізу фінзвітності потенційного позичальника на нефінансові показники діяльності (ESG), наведені в примітках, коментарях керівництва, звітах про управління?

В. С.: Для аналітиків маленькі примітки іноді відіграють важливішу роль, ніж великий звіт на 100 сторінок.

№ 8, 2019  (с. 20)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку