Журнали

Практика МСФЗ 27 травня, 2019
5
П

Професійні сертифікації — крок до зірок: обираємо правильний напрям

На хвилі впровадження міжнародних стандартів у вітчизняну практику роботодавці потребують вже не просто кваліфікованих і досвідчених бухгалтерів, а фахівців, що знають загальновизнані світові вимоги і вміють працювати в цьому правовому полі. Достатнім підтвердженням такої високої кваліфікації, як правило, є сертифікати авторитетних організацій. Тож пропонуємо зробити огляд — чим відрізняються між собою програми сертифікації, які активно пропагуються на освітньому ринку України, що і в яких випадках краще обирати, а також які нюанси можуть очікувати на здобувачів міжнародної кваліфікації.

-A
A+

Любов Крута, бухгалтер-експерт

Чи обов’язково сертифікуватися?

Бухгалтери

В Україні сертифікація бухгалтерів поки що не є обов’язковою вимогою для провадження практики. Такого ж висновку доходили і Мінфін у листі від 13.02.2012 р. № 31-08410-07-29/3418, і Мінсоцполітики в листі від 13.01.2012 р. № 12/13/116-12. Навіть у компаніях, які звітують за МСФЗ, працюють бухгалтери без підтвердженого міжнародним документом рівня знань. Тому на сьогодні можна підтримувати свій рівень кваліфікації, тільки стежачи за професійними новинами, відвідуючи семінари, переглядаючи вебінари й самостійно освоюючи МСФЗ. Проте!

По-перше, несертифікованим фахівцям в МСФЗ-компаніях зазвичай доручають або виконання певних однотипних операцій, або підготовку документації, а її затвердження та ухвалення рішень покладають на сертифікованих. Й очевидно, що шансів на кар’єрне зростання в таких компаніях також більше в сертифікованих фахівців. По-друге, не менш важливими, ніж сам документ, є ґрунтовні знання, якими доведеться оволодіти, аби його отримати. А по-третє, необов’язковість — це статус-кво, а ось з огляду на розширення сфери регуляції МСФЗ в Україні цілком можливо, що підтвердження знань невдовзі стане запорукою не тільки кар’єрного зростання, а й загалом професійної практики. Тож задумуватися про інвестиції у свій розвиток варто вже зараз.

Аудитори

Цікавіші справи в аудиторів. Відповідно до ст. 23 Закону про аудит1сертифікат визнаної профорганізації є достатньою вимогою для того, щоб вважати аудитора кваліфікованим для проведення аудиту фінансової звітності підприємств, що становлять суспільний інтерес. Рада нагляду АПУ затвердила перелік таких профорганізацій2, до нього увійшли АССА (зокрема, підходить і сертифікат АССА DipIFR, виданий після 01.01.2016 р.), АІСРА, СІМА, CPA, ICAEW, IFА. Тобто документи цих організацій є дозвільними для провадження діяльності аудитора на рівні з національною атестацією, передбаченою ст. 19 Закону про аудит. Тож вам обирати, як засвідчувати свої знання, а ми пропонуємо інформацію до роздуму.

Перелік професійних організацій, сертифікат (диплом) яких свідчить про високий рівень знань з міжнародних стандартів фінансової звітності для цілей виконання статті 23 Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», затверджений рішенням Ради нагляду від 07.11.2018 р. № 4.

Закон України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» від 21.12.2017 р. № 2258-VIII.

Чи потрібні курси?

Усі програми сертифікації пропонують курси підготовки до складання іспиту. Причому навчатися сьогодні можна як на аудиторних заняттях із викладачем наживо, так і дистанційно — за онлайн-програмами з підтримкою педагогів.

Зазвичай навчання на курсах не є обов’язковою вимогою для отримання сертифіката, а тільки підвищує шанси успішно скласти іспити. Тож, приймаючи всі ризики, можете обрати шлях самостійності — без прив’язки до шкіл і викладачів. Проте без належної підготовки за тими темами, які перевіряються, більшість іспитів скласти дуже складно. Тому безпечніше заручитися підтримкою досвідчених фахівців та отримувати допомогу в навчанні.

МСФЗ-сертифікації

Передусім відзначимо, що в Україні немає своєї програми засвідчення знань бухгалтерів з МСФЗ. Були спроби розвинути тільки національну сертифікацію за ПСБО, але знаного успіху ця програма не отримала. А ось міжнародні сертифікації з МСФЗ знайшли свого клієнта на українському ринку і завдяки останнім тенденціям у законодавстві їхня популярність зростає.

CAP/CIPA

Програма CIPA в Україні з’явилась першою — у 2001 році — і свого часу була найпопулярнішою. Вона передбачає два кваліфікаційні рівні:

  • САР — Certified Accounting Practitioner (сертифікований бухгалтер-практик);
  • СІРА — Certified International Professional Accountant (сертифікований міжнародний професійний бухгалтер).

З точки зору практичного застосування статус САР підтверджує вміння фахівця кваліфіковано, відповідно до МСФЗ вести облік, складати фінзвітність. А ось статус СІРА, окрім того, засвідчує більш поглиблені знання і здатність обґрунтовано ухвалювати управлінські рішення. Програма побудована таким чином, що спочатку виконують вимоги для отримання звання САР, а потім складають додаткові дисципліни для рівня СІРА.


Шлях до CAP/CIPA:

  1. засвідчити професійний досвід роботи (для САР — 1 рік, для СІРА — 3 роки), а також професійну вищу освіту — для СІРА;
  2. надати свідоцтво про проходження курсів з інформаційних технологій (для САР);
  3. скласти іспити (для САР — 4, для СІРА — додатково до тих чотирьох ще 5);
  4. надати позитивні рекомендації відповідної професійної організації3, тобто фактично висувається вимога членства в такій організації.

Наразі такою є Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України (ФПБАУ).

Іспити рівня САР проводять тричі на рік, рівня СІРА — двічі. З огляду на те, що якісно готуватися одночасно до багатьох іспитів навряд чи вийде, вам знадобиться декілька років на освоєння всіх дисциплін. З урахуванням мінливості вітчизняного податкового законодавства знання з дисциплін «Податки» і «Право» за цей час можуть певним чином знецінитися. Тому для підтримки статусу САР/СІРА доводитиметься повсякчас підвищувати кваліфікацію.

До числа переваг цієї програми можна віднести те, що вона російськомовна, тож освоювати нову мову задля сертифікації не доведеться. Крім того, цінова політика СІРА є також більш лояльною для споживача порівняно з іншими сертифікаціями (вартість спроби скласти іспит становила в останню сесію 1 300–1 500 грн).

Зокрема, ця обставина, а також невелика конкуренція у вигляді інших програм сертифікації дозволили програмі СІРА довгий час бути в категорії найпопулярніших бухгалтерських сертифікацій в Україні. Проте на зірковому шляху програми був гучний конфлікт із питання реєстрації торгової марки СІРА. У результаті втрачено підтримку американських колег і змінився власник. Наразі сертифікацію САР/СІРА проводить Євразійський інститут сертифікованих публічних бухгалтерів (EICPA). Крім того, у 2018 році було проведено ребрендинг та оновлено перелік представників екзаменаційної мережі.

За роз’ясненнями EICPA сертифікати CAP/CIPA визнають як в Україні, так і в міжнародній спільноті. Зокрема, САР/СІРА можуть автоматично отримати залік з 5 іспитів британських сертифікацій ACA і CFAB Інституту дипломованих бухгалтерів Англії та Уельсу (ICAEW). Однак за відгуками фахівців, що отримали цей сертифікат, документ здебільшого орієнтований на простір країн-учасниць EICPA, тоді як у західних країнах перевагу віддають «своїм» сертифікатам. Також варто зауважити, що чимало здобувачів відзначають завдання на іспитах САР/СІРА легшими, ніж завдання аналогічних іспитів західних сертифікацій.

ACCA

Чи не найпопулярнішою серед західноєвропейських наразі є програма сертифікації ACCA (The Association of Chartered Certified Accountants)4. Її визнають у більшості країн світу, насамперед в Європі, як магістерський диплом з бухобліку. Сертифікація побудована на МСФЗ й орієнтована передусім на облікову сферу, проте чимало уваги приділяють також професійним цінностям, етиці та питанням управління.

Асоціація дипломованих сертифікованих бухгалтерів, Великобританія.

Програма сертифікації АССА складається з 2 рівнів — базового і професійного, що сукупно являють собою 14 іспитів. Але порятунком для багатьох під час проходження програми може стати наявність інших сертифікатів, які Асоціація вважає достатніми для зарахування окремих іспитів. Такими, наприклад, є DipIFR, CIMA, диплом вищого навчального закладу з бухгалтерського обліку, диплом МВА тощо. Перевірити свій сертифікат/диплом на можливість заліку можна тут.  Відзначимо, що обмежень у строках для складання іспитів базового рівня не передбачено, але іспити професійного рівня необхідно скласти протягом 7 років. Результати іспитів професійного рівня більш як семирічної давності не зараховують до загального підсумку.


Шлях до АССА:

1) засвідчити освіту та/або досвід роботи, достатнім є один із таких варіантів:

  • 3 роки роботи у сфері бухгалтерського обліку та аудиту;
  • вища освіта з бухгалтерського обліку чи аудиту;
  • вища освіта в іншій сфері та досвід роботи у сфері бухгалтерського обліку та аудиту 2 роки;
  • наявність DipIFR;

2) скласти іспити з урахуванням доступних для здобувача заліків;
3) пройти модуль із професійної етики, розроблений АССА.


Складнощі може викликати той факт, що й матеріали для підготовки, й іспити англомовні. З фінансової точки зору АССА виходить значно дорожчим порівняно з СІРА (як через більшу кількість іспитів, так і з огляду на те, що вартість спроби скласти іспит становить від 70 фунтів стерлінгів5). Зауважимо, що можливість заліку іспиту наявним у здобувача сертифікатом не звільняє його від обов’язку оплатити такий іспит.

За чинним курсом — приблизно 2 500 грн.


Для підтримання членства в АССА необхідно, зокрема, щорічно проходити заходи з підвищення кваліфікації та інформувати про це організацію. Якщо протягом 6 років поспіль виконувати всі вимоги щодо членства в АССА, то автоматично присвоюють ступінь FCCA (Fellow Chartered Certified Accountant)6.


Досвідчений дипломований сертифікований бухгалтер, або почесний член АССА.

Порівнюючи СІРА і АССА, відзначимо, що сертифікація СІРА, окрім знань з МСФЗ, підтверджує ще й орієнтування у вітчизняному фінансовому законодавстві. Адже передбачає іспити з права і податків, які базуються на нормативно-правових актах країни, в якій складають іспит. Попри це у світовій спільноті сертифікація АССА вважається більш авторитетною щодо підтвердження облікових знань, ніж СІРА. А за відгуками співвітчизників видається, що для отримання сертифіката АССА вивчення міжнародних стандартів має бути на порядок глибшим.

ACCA DipIFR

Справжнім порятунком для тих, хто бажає швидко отримати підтвердження знань від ACCA, є DipIFR (Diploma in the International Financial Reporting)7. Це компонент сертифікації АССА, який є повним аналогом англомовного F7 Financial Reporting. Тобто DipIFR не є повним відповідником сертифікації АССА, а радше однією його складовою, адже орієнтований лише на аспекти складання, трансформації та консолідації бухоблікових даних у звітність за МСФЗ. В Україні його можна складати російською мовою.

Диплом з міжнародної фінансової звітності Асоціації дипломованих сертифікованих бухгалтерів.

Хоча диплом охоплює менший зріз знань порівняно, наприклад, із СІРА, проте авторитетність АССА як організації, яка засвідчує знання, буде, так би мовити, в комплекті з DipIFR.

Безперечно, позитивним для фахівців-практиків є стислі строки для отримання цього сертифіката. Так, курси підготовки зазвичай тривають близько 100 академічних годин, а щоб отримати сертифікат, необхідно скласти лише один іспит. Отже, якщо важливими є одночасно критерії й оперативності, й авторитетності, то DipIFR, безумовно, виграє. Крім того, сертифікат безстроковий і подальшого підтвердження кваліфікації, перебування в певній організації не вимагає. З огляду на широку мережу підготовчих курсів ця сертифікація знайома багатьом фахівцям облікової сфери України, тож пояснювати зайвий раз роботодавцю про її статус не доведеться.


Шлях до ACCA DipIFR:

1) засвідчити освіту та/або досвід роботи, достатнім є один із таких варіантів:

  • документ, що підтверджує кваліфікацію за нацстандартами бухгалтерського обліку;
  • статус афілійованого члена АССА;
  • диплом про вищу освіту з бухобліку чи аудиту і 2 роки досвіду роботи у сфері бухобліку чи аудиту;
  • ACCA Certificate in International Financial Reporting і 2 роки досвіду роботи у сфері бухобліку чи аудиту;
  • 3 роки досвіду роботи у сфері бухобліку та аудиту;

2) скласти іспит. Сертифікація за цією програмою відбувається тільки двічі на рік — червнева і груднева сесії. Вартість спроби скласти іспит становить від 3 960 грн.


IFA

Ще однією загальновідомою організацією, яка проводить сертифікацію бухгалтерів за МСФЗ, є IFA (Institute of Financial Accountants)8. Організація може як засвідчити знання виключно з МСФЗ — DipIFRS, так і запропонувати більш ґрунтовну програму:

Інститут фінансових бухгалтерів, Великобританія.

  • позитивний результат за 4 базовими іспитами (МСФЗ, фінансовий менеджмент, внутрішній аудит, стратегічний менеджмент) є підставою для видачі узагальненого диплома «Diploma in Financial Accountancy» і присвоєння статусу Dip FA;
  • у разі проходження ще додатково 6 іспитів надають статус асоційованого члена IFA;
  • потім можна продовжити сертифікацію ще двома іспитами для досягнення рівня «асоційований податковий радник» — Associate Tax Adviser.

На території України можна проходити навчання і складати іспити ІFА російською або українською мовою. Поки що в нас пропонують сертифікацію за базовими іспитами, а також іспит з управління ефективністю бізнесу, управління проектами. Вартість будь-якого з них — 70 фунтів стерлінгів9. Організовують іспити декілька разів на рік, під завершення навчання груп. Строки отримання сертифіката зазвичай становлять близько 2 місяців після іспиту. Кожен складений іспит підтверджується окремим дипломом і не вимагає подальшого додаткового підтвердження.

За чинним курсом — приблизно 2 500 грн.


Шлях до DipIFRS (IFA):

1) засвідчити освіту та/або досвід роботи, достатнім є один із таких варіантів:

  • диплом про вищу освіту і 2 роки досвіду роботи у сфері бухобліку, фінансів чи аудиту;
  • диплом про вищу освіту з бухобліку чи аудиту;

2) скласти іспит.


Отже, майте на увазі, що повна сертифікація від IFA вимагатиме часу не менш, ніж АССА, але за потреби отримати швидке підтвердження знань авторитетної організації IFA DipIFRS стане в пригоді. Ця сертифікація є певною мірою аналогом АССА DipIFR, але дещо дешевше виходить сам іспит і більш гнучкий підхід до періодичності іспитів. А авторитетність АССА й IFA у світі — приблизно на одному рівні.

IPFM

Сертифікація IPFM (Institute of Professional Financial Managers)10також уже не перший рік доступна для українських фахівців, але вона є менш популярною порівняно з АССА. Імовірно, річ у тім, що IPFM не на одне десятиліття молодший за АССА, а тому завойовує свою частку ринку повільніше. Попри це в країнах Європи, зокрема і в Україні, цей сертифікат визнають.

Інститут професійних фінансових менеджерів, Великобританія.

Після вдалого проходження іспиту з МСФЗ IPFM видає відповідний диплом — DipIAS (The Diploma in International Accounting Standards11). В Україні IPFM пропонує сертифікації не тільки з МСФЗ, а й з фінансового менеджменту, управлінського обліку, внутрішнього аудиту, банківської звітності відповідно до МСФЗ. Кожна з цих дисциплін є окремою сертифікацією: IPFM не зобов’язує складати всі дисципліни для отримання документа. Тобто, якщо вас цікавить тільки сертифікація з МСФЗ, ви можете скласти іспит, отримати документ, що підтверджує знання, і користуватися його привілеями вже зараз. А потім за потреби і бажання складати інші дисципліни без прив’язки до строків.

Диплом з міжнародних стандартів бухгалтерського обліку.

Відзначимо низку переваг сертифікації IPFM. По-перше, програми й іспити, які пропонуються в Україні, російськомовні. По-друге, наявності профільної освіти для проходження сертифікації, членства в професійних організаціях IPFM не вимагає. По-третє, надалі підвищувати кваліфікацію для визнання сертифіката чинним необов’язково. По-четверте, іспити організовують чи не щомісяця, дистанційно. Ціна іспиту — приблизно 4 800 грн. Поступається диплом МСФЗ від IPFM порівняно з АССА впізнаваністю бренду, обсягом знань, які засвідчує сертифікація, — АССА охоплює ширшу сферу.

ІСFM

ICFM (The Institute of Certified Financial Managers)12пропонує три рівні кваліфікації для управлінців. На бухгалтерів орієнтований перший рівень «Професійний фінансовий менеджер» (PFM).

Інститут сертифікованих фінансових менеджерів, Великобританія.

Він включає такі дисципліни:

  • «МСФЗ та фінансовий облік»;
  • «Облік витрат і собівартості продукції»;
  • «Фінансовий менеджмент і фінансовий аналіз».

Після того можна продовжувати навчання на наступних рівнях, але вони спрямовані більше на менеджмент. За кожною дисципліною слід скласти іспит, і за позитивного результату видають диплом. За бажанням можна обирати дисципліни з різних рівнів, послідовність складання іспитів не вимагається. Вартість спроби скласти іспит з однієї дисципліни становить близько 4 600–4 800 грн. Здобувачам, які мають диплом АССА DipIFR, IFA DipIFRS, модуль з МСФЗ зараховують.

Крім трирівневої кваліфікації фінансових менеджерів, пропонують також і сертифікацію за окремими програмами. Зокрема, із внутрішнього аудиту. Ця сертифікація передбачає два іспити.

Відзначимо, що подальше підтвердження кваліфікації для чинності сертифікатів не потрібне, але для продовження членства в організації — вимагається.

Сильною стороною ICFM є те, що організація дозволяє швидко і без додаткових умов отримати диплом міжнародного зразка, який підтверджує МСФЗ-кваліфікацію. При цьому зауважимо, що для отримання узагальненого диплома за результатами складання 3 іспитів одного рівня вимагають засвідчити вищу освіту та від двох років досвід роботи. Іспити організовують декілька разів на рік. Жодних вимог, крім позитивного результату іспиту, до кандидатів не висувають. Крім того, сертифікація може відбуватися російською мовою. Але слабкість ICFM, як і IPFM, — у рівні популярності. Ця організація утворилась у 1996 році, і наразі, хоч і має своїх представників у різних країнах, проте її авторитет значно менший порівняно з АССА, IFA.


Не так давно сертифікат САР можна було зараховувати як залік для дисциплін «МСФЗ та фінансовий облік», «Облік витрат і собівартості продукції», «Фінансовий менеджмент і фінансовий аналіз» під час проходження сертифікації ICFM. Наразі проведення такого заліку тимчасово зупинено.

СРА

Як ми говорили на початку, до документів, які є підставою для провадження аудиторської діяльності в Україні, належать, зокрема, і сертифікати СРА (Chartered Professional Accountant)13. Ця організація утворилась в результаті об’єднання CICA (the Canadian Institute of Chartered Accountants), CMA Canada (the Society of Management Accountants of Canada) and CGA-Canada (Certified General Accountants of Canada). Тож хоч і утворилась СРА Канади не так давно — у 2013 році — її престиж є заслугою тих організацій, які слугували основою для її створення.

Організація дипломованих професійних бухгалтерів, Канада.


Шлях до СРА:

1) засвідчити освіту та/або досвід роботи, достатнім є один із таких варіантів:

  • диплом про профільну вищу освіту;
  • диплом про вищу освіту і «вхідні» курси з бухобліку від СРА;
  • 8 років досвіду роботи у сфері обліку. Зауважимо, що порядок засвідчення досвіду багатоступеневий14;
Докладніше див. тут .

2) пройти CPA Professional Education Program (CPA PEP). Ця програма складається з 6 модулів, кожен з яких завершується іспитом, і цей іспит є перепусткою на наступний модуль. Підсумком є узагальнений іспит — the Common Final Examination (CFE);
3) отримати практичний досвід протягом навчання і позитивний відгук від прикріпленого до здобувача «ментора».


Також, окрім високих знань з обліку, від здобувача вимагають ще й поглиблене знання англійської мови. Тим, хто вже має певні бухгалтерські сертифікати, отримати СРА Канади можна в інакший спосіб, а ось в який — ви можете дізнатися, тільки зв’язавшись із представниками мережі в тому регіоні Канади, де будете проходити сертифікацію. Наразі здобути сертифікат СРА можна лише на території Канади. Тож, обираючи його, будьте готові провести декілька років у цій країні.

АСА/CFAB

Усього у світі бухгалтерських сертифікацій налічується більше сотні. З них авторитетніші ті, що пропонуються організаціями з давнішою історією та більшою кількістю дійсних членів. Окрім наведених вище, варто відзначити і програми ICAEW (Institute of Chartered Accountants in England and Wales)15. Знання та навички у сфері фінансів та бухгалтерського обліку з орієнтацією на МСФЗ, бізнесу ця організація засвідчує, надаючи статус AСА (Associated Chartered Accountant).

Інститут дипломованих бухгалтерів Англії та Уельсу, Великобританія.


Шлях до АСА:

  1. пройти модуль професійного саморозвитку;
  2. пройти модуль з етики;
  3. засвідчити 450 днів досвіду роботи (3–5 років) в авторизованого роботодавця ICAEW;
  4. скласти 15 іспитів з бухобліку, фінансів, бізнесу, що відповідають трьом рівням складності.

Як перший крок у здобутті АСА можна здобути CFAB (The Certificate in Finance, Accounting and Business), який пропонується також ICAEW. CFAB передбачає такі модулі: бізнес та фінанси, управлінська інформація, право, страхування, принципи оподаткування та бухгалтерського обліку. Це 6 із 15 іспитів, які необхідні для отримання статусу АСА.

За відгуками фахівців АСА є більш престижною в самій Великобританії, адже ICAEW висуває більш суворі вимоги до здобувачів. Відзначимо, що ICAEW приділяє увагу навіть досконалості англійської під час перевірки екзаменаційних робіт. Проте в Україні і в країнах-сусідах більш відома АССА. Власне, навіть скласти іспити від ICAEW в Україні поки що немає можливості.

GAAP-сертифікація

Поряд з МСФЗ часто іде мова про GAAP (Generally Accepted Accounting Principles). У широкому сенсі під ними розуміють національні системи бухгалтерських стандартів. Однак на світовій арені найбільш впливовою є система бухгалтерської стандартизації США, тому часто, говорячи «GAAP», мають на увазі US-GAAP16.

Generally Accepted Accounting Principles in USA, тобто система бухгалтерської стандартизації США.

Підтвердженням знань з US-GAAP може бути сертифікат СРА (Certified Public Accountant), що його надає AICPA (the American Institute of Certified Public Accountants)17. Для його отримання організація пропонує протягом 18 місяців скласти іспити з 4 дисциплін: з аудиту, бізнес-середовища, фінансового обліку та звітності, права. На жаль, поки що в Україні скласти іспити для отримання сертифіката СРА неможливо, доведеться їхати в США.

Американський інститут дипломованих аудиторів.

Ця сертифікація актуальна для компаній, які прагнуть залучити американських інвесторів або вже співпрацюють з ними. Адже в США US-GAAP більш популярна, ніж МСФЗ. При цьому в Європі, зокрема в Україні, взагалі не працюють за US-GAAP, тому для євроорієнтованих компаній і для внутрішньоукраїнських потреб ця сертифікація не є актуальною. Але доцільно вивчати US-GAAP для розвитку професійного судження.

Суміжні з бухгалтерськими сертифікації

Відзначимо також ще низку сертифікацій, які можуть зацікавити бухгалтерів, але стосуються МСФЗ опосередковано.

СIMA

Сертифікація СІМА (The Chartered Institute of Management Accountants)18підтверджує професійні навички у сфері фінансів та управління підприємством. Наразі російською мовою передбачено проводити сертифікацію за такими двома рівнями:

Сертифікований інститут управлінських бухгалтерів, Великобританія.

  1. для здобуття статусу Cert PM (RU) і Сертифіката CIMA (Rus). Вимагається скласти 2 іспити: P1 «Управління ефективністю операцій» та P2 «Управління ефективністю бізнесу»;
  2. для здобуття статусу Adv Dip MA (RU) і Диплома CIMA (Rus). Вимагається отримати статус Cert PM (RU), а також скласти комплексний ситуаційний іспит з управління бізнесом.

Після того можна продовжити навчання англійською мовою.

Для бухгалтерів навчання за програмами СІМА буде корисним, щоби поліпшити навички використання фінансової та нефінансової інформації під час ухвалення управлінських рішень. Але зауважте, що власне бухоблікові знання СІМА не засвідчує.

Із переваг сертифікації СІМА варто відзначити високу авторитетність організації: її документи визнаються і є відомими в більшості країн світу. Зокрема, фахівці, які проходили сертифікацію, відзначають складність іспитів, що підвищує вагу отриманих документів. Крім того, СІМА не висуває вимог щодо освіти чи досвіду роботи здобувача. Поряд з цим, варто враховувати, що сертифікація СІМА досить дорога — наразі коштує 252–400 фунтів стерлінгів19. Іспити організовують двічі на рік — у травні і в листопаді. Строк дії іспиту для зарахування його до загального заліку та отримання сертифіката — 18 місяців.

Приблизно 8 900–14 200 грн.

CMA

Існує також і американська сертифікація бухгалтерів з управлінського обліку — СМА (Certified Management Accountant). Її пропонує організація з не меншим авторитетом і досвідом, ніж СІМА, — IMA20. Але, порівнюючи СІМА та ІМА, маємо зауважити, що в Україні більш відома і більш поширена програма СІМА. Хоча отримати кваліфікаційний документ від ІМА також можна. Обидві сертифікації СІМА та ІМА орієнтовані виключно на внутрішні потреби підприємства, тож підходять для тих, хто цікавиться управлінським обліком. Для засвідчення більш широкого кола знань доцільніше звернутися до таких сертифікацій, як АССА, IFA. При цьому відзначимо, що власники сертифіката СМА мають можливість зарахувати 7 іспитів АССА.

Institute of Management Accountants — Інститут управлінських бухгалтерів, США.

Шлях до СМА:

  1. стати членом ІМА;
  2. скласти 2 іспити: «Фінансове планування, організація госпдіяльності та контроль» (Financial Planning, Performance and Control) та «Ухвалення фінансових рішень» (Financial Decision Making);
  3. засвідчити профільну вищу освіту або відповідний професійний сертифікат;
  4. засвідчити 2 роки досвіду роботи у сфері управлінського обліку або фінансового менеджменту.

Протягом року організовують іспити тричі. Вартість одного становить від 311 дол. США21, тож за цінами ІМА виходить не дешевше від СІМА. Іспити проходять тільки англійською мовою.

Приблизно 8 400 грн.

IIA

IIA22проводить сертифікацію за напрямами внутрішнього аудиту. Найпопулярнішою є програма CIA (Certified Internal Auditor) — для засвідчення знань внутрішніх аудиторів підприємств. Крім того, є окремі програми щодо аудиту державних фінансів — CGAP, фінансових послуг — CFSA, ризик-менеджменту — CRMA.

The Institute of Internal Auditors — Інститут внутрішніх аудиторів, США.


Шлях до СIA:

  1. засвідчити вищу освіту за будь-якою спеціальністю;
  2. засвідчити 2 роки досвіду роботи у сфері зовнішнього чи внутрішнього аудиту або 1 рік роботи в аудиті і ще 1 рік у сфері обліку, фінансів, юриспруденції; за відсутності необхідного досвіду до іспиту допустять, але навіть у разі гарного результату кваліфікацію присвоять тільки після набуття потрібного досвіду;
  3. надати рекомендацію від керівника або іншого дипломованого внутрішнього аудитора;
  4. прийняти зобов’язання дотримуватися Кодексу етики;
  5. скласти 4 іспити.

Відзначимо, що іспит можна складати російською мовою. Його тематику, формат визначає Професійна рада із сертифікації (Professional Certification Board).

EBC*L

Міжнародний центр EBC*L23пропонує сертифікацію з питань бізнес-компетенції. Організація пропонує 3 рівні кваліфікації:

  • базові знання в управлінні бізнесом (фінансовий, управлінський облік, основи бізнесу і фінансові показники, господарське право);
  • стратегія розвитку бізнесу (маркетинг і продажі, бізнес-планування, бюджетування);
  • методи управління персоналом (організація виробництва, кадровий менеджмент, контролінг) — в Україні поки що не доступний.

Кожному рівню відповідає один підсумковий іспит. Відповідно, кожен складений іспит засвідчується сертифікатом.

Відповідні сертифікати підтверджують не стільки бухгалтерські знання, скільки знання бізнес-процесів, вміння ухвалювати управлінські рішення.

Можна обирати російську, англійську чи німецьку мову іспиту. Вартість реєстрації на іспит становить 50 євро. Щоб пройти сертифікацію, досвіду роботи чи наявності вищої освіти не вимагають. Підготовча програма розрахована на 30–40 академічних годин, а за один раз складають усі дисципліни, що передбачені відповідним рівнем. Тобто EBC*L — це рішення для оперативного засвідчення своїх знань і навичок. Сертифікат визнають в усіх країнах Євросоюзу, але вже поза Європою EBC*L не настільки популярний.

CFA

Однією з найпрестижніших сертифікацій у сфері фінансів та інвестицій є CFA (Chartered Financial Analyst), яку проводить ICFA24. Щоб отримати сертифікат, необхідно скласти три набори іспитів. Вони перевіряють знання з етики, кількісних методів аналізу, основ економіки, фінансової звітності з акцентом на МСФЗ, корпоративних фінансів. Крім того, ґрунтовно екзаменують знання щодо цінних паперів, похідних інструментів, альтернативних інвестицій. Для отримання сертифіката також потрібно підтвердити або вищу освіту, або 4 роки профільного досвіду роботи. Наголосимо, що CFA відрізняється такими характеристиками: складні іспити, висока вартість, виключно англійська мова іспитів і навчання, а також власне тривалість — на проходження трьох рівнів щонайменше потрібно 3 роки. Попри це для фахівців, що працюють у сфері інвестицій, такий складний шлях виправдає результат. Адже статус СFA є знаком якості. Й оскільки ІСFA має глобальну мережу представництв по всьому світу, він впізнаваний у більшості країн.

The Institute of Chartered Financial Analysts — Інститут дипломованих фінансових аналітиків, США.

Наведений перелік сертифікацій не вичерпний, але на цьому тимчасово завершимо наш огляд. А в наступних номерах «Практики МСФЗ» ми докладніше зупинимось на найпопулярніших сертифікаціях у бухгалтерській сфері.

№ 5, 2019  (с. 55)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку