Журнали

Практика МСФЗ 22 квітня, 2019
4
Г

Гостра потреба постійного діалогу

Сьогодні ми спілкуємося з Кричуном Петром Михайловичем, президентом найавторитетнішої вітчизняної фахової спільноти — Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України. Петро Михайлович — знаний спеціаліст та майстерний керівник, впливовість якого важко переоцінити.
Ми певні, що його думки будуть цікавими для більшості наших читачів.

-A
A+

 
Петро Кричун, президент Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України
 

Петре Михайловичу, Ви очолюєте найбільшу та найвідомішу професійну бухгалтерську організацію України. В чому полягає головна перевага членства в ФПБАУ для звичайного бухгалтера?

П. К.: Так, дійсно, я маю честь очолювати професійну організацію, якій у цьому році виповнюється 23 роки. З моменту свого існування ФПБАУ брала неймовірно активну участь у процесах, які стосувалися професій бухгалтера та аудитора: це і розроблення Закону про бухоблік (1998–1999 рр.), і систематичний переклад текстів МСФЗ та змін до них, МСА, Кодексу етики для професійних бухгалтерів, стандартів освіти професійних бухгалтерів та іншої корисної інформації від наших закордонних колег та партнерів. І наша організація на сьогодні є єдиним в Україні дійсним членом Міжнародної федерації бухгалтерів (IFAC). Впровадження нами системи сертифікації з 1997 року надало тисячам наших членів упевненості в професійній діяльності та кар’єрному зростанні. Багато активістів нашої організації доклали чимало зусиль для того, щоб в Україні було професійне свято — День бухгалтера та аудитора.

Я переконаний, що членство у Федерації має багато переваг, але ще більше їх буде в найближчому майбутньому. Хочу згадати деякі можливості:

  1. Нетворкінг-можливості. Спілкування наших членів виходить далеко за межі звичайного обміну візитними картками. Участь у діяльності організації — це налагодження стійких зв’язків з іншими людьми, які мають спільні професійні інтереси та схожі бізнес-проблеми. Такі відносини є постійним джерелом натхнення та ідей і в першу чергу базуються на дружбі та взаємній підтримці.
  2. Освіта. Ми намагаємося створювати своїм членам умови для постійного оновлення своїх знань, для обміну досвідом, набуття нових навичок. Тому активно проводимо семінари, тренінги, конференції та онлайн-курси. Багато з них є безоплатними для членів ФПБАУ. Теми можуть охоплювати широку гаму питань: від актуальних та поточних податкових та фінансових порад до надання найсвіжішої інформації стосовно МСФЗ, МСА, ІТ-технологій та інших бізнес-питань.
  3. Безкоштовні або дисконтні пропозиції членам ФПБАУ, які включають членство в багатьох групах (Клуб бухгалтерів, Клуб аудиторів тощо), знижки на літературу та безкоштовне отримання дайджестів. Також пропонуємо своїм членам безкоштовні відеоматеріали.
  4. Конференції та семінари. Члени ФПБАУ отримують можливість безкоштовно або із суттєвою знижкою взяти участь не лише в наших заходах, а й у заходах, які організовують партнери Федерації.
  5. Можливості для реалізації своїх професійних амбіцій. Наші члени можуть брати участь не тільки в житті Федерації, а й у делегаціях на міжнародних заходах партнерів та світових подіях, таких як Світовий конгрес бухгалтерів.

Впевнений, що приєднання до професійної організації завжди вигідне для звичайного бухгалтера, для його професійного розвитку та майбутньої кар’єри. Адже зв’язки, комунікація з іншими людьми, спільні ресурси, ідеї та поради являють собою ті активи, які підвищують цінність такого фахівця на ринку праці. Тож причетність до професійної організації та членство в ній може в результаті виявитися одним із найправильніших професійних рішень, які представники бухгалтерської професії могли би зробити для себе.

Фахівці ФПБАУ регулярно проводять семінари, конференції з МСФЗ. ФПБАУ постійно інформує своїх членів про зміни в системі міжнародної стандартизації. Наскільки збільшився попит на таку інформацію останнім часом?

П. К.: Це правда, ФПБАУ проводить багато заходів у формі тренінгів, вебінарів, конференцій, у тому числі присвячених МСФЗ. У 2018 році ми провели 5 практичних форумів (IFRS-Forum) у містах-мільйонниках, де на майданчиках переважно обласних та місцевих рад, за участі представників місцевого бізнесу та запрошених регуляторів, розглядали питання МСФЗ. Понад 2 000 осіб взяли участь в IFRS-Forum. У виступах, дискусіях, питаннях відчувалась гостра потреба постійного діалогу щодо практичного впровадження МСФЗ тощо. Можу тільки подякувати нашим спікерам-практикам за надані поради, роз’яснення та застереження.

А от щодо запитання про те, наскільки збільшився попит на інформацію про МСФЗ… Думаю, не менше ніж удвічі. І на це є об’єктивні пояснення.

На сьогодні збільшено кількість підприємств, яким потрібно здавати звітність за МСФЗ, планується впровадити звітність в електронному форматі XBRL, одночасно із фінансовою звітністю зараз потрібно подавати ще й нефінансову.

На раді ФПБАУ ми вирішили проводити IFRS-Forum щорічно. У 2019 році серія форумів проходить під єдиною назвою «Складові довіри до звітності». Ми також продовжимо проводити тематичні семінари, вебінари тощо. У квітні в Києві плануємо провести Міжнародну конференцію, на яку ми запросимо наших партнерів з Європи, дізнатися досвід яких буде дуже корисно для нас. Зрозуміло, що така наша активність — це реакція на потреби професії, на збільшений попит на інформацію про практичне впровадження МСФЗ.

Сучасний бухоблік тісно пов’язаний з оціночною діяльністю. Характерно, наприклад, що легендарний колишній голова Ради з МСБО сер Девід Твіді наразі очолює Міжнародну раду зі стандартів оцінки. ФПБАУ нещодавно уклала угоду з Українським товариством оцінювачів. Чого Ви очікуєте від співпраці із професійними оцінювачами?

П. К.: Відомо, що бухгалтерський облік пов’язаний з оціночними діями, особливо в питаннях визначення справедливої вартості.

Фонд МСФЗ та Рада з міжнародних стандартів оцінки (IVSC) координують справедливу вартість, мають спільний інтерес у послідовній оцінці справедливої вартості фінансової звітності та задекларували свою співпрацю в протоколі. Сер Девід Твіді, голова Міжнародної ради зі стандартів оцінки, якось прокоментував майже дослівно так:


«Зміцнення фінансової системи вимагає усунення будь-яких суттєвих відмінностей у тому, як розуміти справедливу вартість і, відповідно, повідомляти про неї, між різними секторами та ринками. Тісна співпраця з такими органами, як Фонд МСФЗ, допоможе продовжувати вдосконалювати стандарти та підвищувати прозорість, послідовність та довіру до фінансової звітності. Ми сподіваємося працювати разом».


Ми розуміємо зв’язок між сферами бухгалтерського обліку та оцінки. Саме тому ФПБАУ уклала угоду про співпрацю з Українським товариством оцінювачів та домовилась здійснювати співпрацю з питань взаємної реалізації наших статутних завдань. Обидві організації мають членство в міжнародних організаціях, на них покладено обов’язки щодо впровадження міжнародних стандартів у своїх галузях, тож нам важливо налагоджувати співпрацю з усіма партнерами.

У 2018 році ФПБАУ уклала угоду з найавторитетнішою професійною бухгалтерською організацією — Американським інститутом сертифікованих громадських бухгалтерів (AICPA). Ця організація відома своєю системою сертифікації, яка є загальновизнаною у всьому світі, — Certified Public Accountant (СРА). Чи планує ФПБАУ розпочати підготовку до складання СРА-іспитів в Україні? Як Ви ставитесь до того, що деякі вітчизняні бухгалтери, отримавши український аудиторський сертифікат, називають себе Certified Public Accountant?

П. К.: Міжнародне партнерство — одне із наших стратегічних завдань. Адже ФПБАУ налаштована зробити все можливе задля міжнародного визнання вітчизняної бухгалтерської професії. Тому нам дуже важливо співпрацювати з колегами з інших країн, які мають великий досвід професійної діяльності, особливо з тими, хто є членами Міжнародної федерації бухгалтерів (IFAC) та має досвід імплементації стандартів освіти професійних бухгалтерів, Кодексу етики професійних бухгалтерів тощо.

ФПБАУ допомагає своїм членам у виконанні зобов’язань щодо навчання протягом усього життя, полегшує доступ до можливостей та ресурсів, програм постійного професійного розвитку.

У травні 2018 року ФПБАУ підписала угоду про співпрацю з American Institute of Certified Public Accountants (AICPA). АІСРА має більш як 130-річний досвід у питаннях стандартизації процесів сертифікації, підвищення кваліфікації тощо. Тепер наші члени зможуть долучитись до програм підвищення кваліфікації АІСРА в он-лайн режимі. Ми радо підтримуємо всі проекти, які збільшують обсяг можливостей для наших членів.

ФПБАУ впродовж тривалого часу працює над оновленням програми сертифікації, враховуючи Міжнародні стандарти освіти професійних бухгалтерів, презентувала свої розробки колегам в Україні та на міжнародному рівні, має позитивний відгук.

Ми прагнемо не копіювати програми інших професійних організацій, а намагаємось, щоби наша програма сертифікації була визнана на національному та міжнародному рівнях. І над цим проектом ми зараз дуже активно працюємо.

Що стосується того, хто як себе називає, то це вже питання більше з галузі професійної етики. Світова практика ж така, що професійний сертифікат, який визнається ринком та бізнесом, — це майже завжди сертифікат, виданий потужною професійною організацією.

У дайджестах, які ФПБАУ регулярно оприлюднює, можна знайти інформацію про розвиток нових форм звітування (інтегрована звітність, «зелена» звітність тощо). Чи є перспективи цього напряму сучасної бухгалтерії в Україні?

П. К.: Безперечно, ця тенденція відповідає сучасному рівню розвитку суспільства та світу в цілому. Традиційна фінансова звітність відходить у минуле, або ще точніше вона перестає відігравати монопольну роль в ухваленні економічних та соціальних рішень. Є припущення, що в майбутньому звітність буде складатися з фінансових показників лише на 1/3. Тоді як обсяг нефінансової інформації в управлінській звітності становитиме близько 65–70 %. Свідомі користувачі звітністю вже зараз наполягають на отриманні нефінансових відомостей.

Інтегрована звітність підприємств ще відома як «звітність сталого розвитку» та складається з екологічної, соціальної звітності та корпоративного управління. Крім того, інтегрована звітність — це мова стійкого підприємства та спосіб донесення до користувача достовірної та всебічної інформації про те, як насправді створюється вартість підприємства. Така звітність містить прогнози щодо короткострокового, середньострокового та довгострокового періоду його діяльності. Інвестори, які ухвалюють рішення про інвестиції в цей бізнес, сьогодні хочуть знати про нього все, навіть те, як бізнес впливає на екологію регіону, в якому перебуває.

По суті, інтегрована звітність є новим етапом еволюції фінансової звітності. І цієї реальності вже не вдасться уникнути.

№ 4, 2019  (с. 12)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку