Журнали

Практика МСФЗ 24 жовтня, 2022
10
П

Порушення етичних норм — це угода із совістю

Зараз активно проходить підготовка до грудневої сесії ДипІФР.
Окрім інших питань, там будуть і питання професійної етики.
Тому матеріал від партнерів буде досить актуальним.

-A
A+

Олена Любящева, FCCA, провідна консультантка Академії бізнесу EY

 

У будь-які часи, коли йдеться про гроші, людина намагається підсвідомо знайти обґрунтування або навіть повірити в те, що її погані вчинки виправдані.

Етика — це стандарти поведінки, які дозволяють відрізнити правильне від неправильного, чесне від нечесного, справедливе від несправедливого.

Порушення етичних норм фінансистів під час складання фінансової звітності можуть дуже боляче вплинути на користувачів інформації — кредиторів, акціонерів, якщо вони втратять кошти. Історія світу фінансів налічує багато прикладів маніпуляцій звітності та їх наслідків: Enron, WorldCom, Le-Nature’s Inc. тощо.

Фінансова звітність базується на оцінках менеджменту, їхньому професійному судженню та містить багато невизначеності. Через фінансову звітність менеджери доносять до інвесторів свій погляд на фінансовий стан і результати діяльності. У компаній, що залучають зовнішнє фінансування та беруть фінансові ризики клієнтів (банки, страхові компанії, кредитні спілки, ІСІ), завжди виникає спокуса показати себе з найкращого боку: більше капіталізації, більше прибутків, а отже, більше довіри від клієнтів та інвесторів. А компанії, операційне управління яких здійснюють безпосередньо власники, намагаються зменшити фінансові результати на папері, щоби сплачувати менше податків. Для креативних фінансистів та бухгалтерів фінансова звітність — це поле для творчості. А для аудиторів — болюче питання: якщо не підтвердити фінансову звітність — посваришся та втратиш клієнта (реальні гроші тут і зараз), якщо підтвердити — порушити стандарти аудиту, що може мати віддалений негативний вплив згодом.

Які етичні норми порушуються в цих випадках?

У термінах Міжнародного кодексу етики професійних бухгалтерів у разі подання неправдивої інформації порушуються такі принципи:

  1. Чесності. Ви розумієте, що надана звітність містить неправдиву інформацію або суттєва інформація розмита, наведена таким чином, що користувачі звітності не звернуть на неї уваги, або ви свідомо приховали суттєву інформацію. Отже, подана вами фінансова звітність вводить в оману, на її основі користувачі можуть зробити неправильні висновки. Фінансова звітність Enron була подана без консолідації збитків компаній, які фактично були створені й контролювалися Enron та яким відвантажували продукцію за завищеними, не ринковими цінами. Це призвело до завищення прибутків, що вплинуло на ціни акції Enron. Коли ж маніпуляції були виявлені й компанія збанкрутіла, інвестори втратили 65 млрд доларів.
  2. Об’єктивності. Ви зацікавлені в поданні інформації таким чином, який вигідний для вас. Якщо ви «намалюєте» більші прибутки, наприклад віднісши амортизацію на запаси готової продукції, а не на витрати періоду, або поточні ремонти будете відображати як капітальні (що робила WorldCom), ви, звісно, отримаєте премію від розрахованих прибутків. Навіть якщо ви готові не отримати премії від прибутків, усвідомлення того, що ваші колеги не отримають премії «з вашої провини» на додаток до можливих погроз звільненням із боку директора, може спонукати вас до викривлення фінансової звітності.
  3. Професійної поведінки. Професійні бухгалтери повинні дотримуватися законодавства, уникати будь-якої поведінки, яка може дискредитувати професію. Бухгалтерські скандали руйнують поважне ставлення до професії бухгалтера. Якщо ви професійною мовою з посиланням на норми права, стандарти, політики поясните менеджерам, до чого можуть призвести викривлення у звітності, це може запобігти негативним наслідкам. СЕО компанії Le-Nature’s Inc. Gregory Podlucky за маніпуляції з доходами дали 20 років тюрми, президенту компанії Robert Lynn — 15 років ув’язнення, бухгалтеру Tammy Jo Andreycak — 5 років.

Згадую, як одна моя студентка розповідала про свою суперечку з директором щодо відображення субординованого боргу у звітності. Їй тоді вдалося довести термінами МСФЗ, що так, як хоче директор, не можна робити: це буде викривлення у звітності. Цікаво, що після такої професійної промови директор подивився на неї з непідробною повагою та надалі більше прислухався до її порад і суджень.

Однак багато ситуацій менш чіткі й вимагають, щоб люди зважували один моральний принцип (наприклад, чесність) проти іншого (наприклад, вірність другові).

Щоб не стати жертвою етичної дилеми, треба дотримуватися логічної послідовності для висновку:

  1. Визначте, хто є бенефіціаром рішення й кому буде завдано шкоди (іншим працівникам, власникам, кредиторам, навколишньому середовищу).
  2. Визначте альтернативні варіанти дій.
  3. Виберіть той, який ви хотіли б, щоб ваша родина та друзі бачили в місцевих новинах.

Зазвичай це етичний вибір.

Інколи краще відмовитися від потенційних вигід, але зберегти честь і своє майбутнє. Після викриття низки маніпуляцій з фінансовою звітністю Le-Nature’s Inc. аудитор EY відмовив компанії в наданні послуг аудиту. Звільнення з посади — це може бути меншим злом, ніж угода із совістю.

Маніпуляції з оцінками, судженнями, навіть у межах законодавства, — це порушення етичних норм, це угода із совістю, коли ти намагаєшся себе виправдати, навіть якщо розумієш, що ти неправий. Із цим доводиться потім жити все життя та докоряти собі за слабкість. Не дозволяйте миттєвій слабкості переважити совість.

Наші воїни зараз демонструють зразки мужності та героїзму, ми нація незламної стійкості та віри в перемогу. Дотримання фундаментальних етичних і професійних принципів бухгалтерів — це наш внесок у перемогу, у стійкий розвиток нашої незалежної держави.

№ 10, 2022  (с. 36)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку