Журнали

Практика МСФЗ 24 жовтня, 2022
10
Е

Етика…

У часи, коли один народ має на меті знищити інший, здавалося б, не до етики. Але професійна спільнота не мовчить.
19.10.2022 пройшов онлайн-форум ФПБАУ на тему «Moment to Empower Ethics». Говорили багато і про актуальне.
Розставимо основні акценти, щоб наші читачі могли вже зараз розуміти, куди рухається світова та українська професійна спільнота.

-A
A+

Анна Хомюк, generalist editor, ACCA DipIFR

 

Від етики слів до етики діла

Назва розділу збігається з назвою промови професора Голова. Однією з основних проблем в імплементації Кодексу етики є перехід від етики слів до етики діла. Мало просто знати етичні норми. Їх слід дотримуватися передусім через те, що вони збігаються з переконаннями.

Крім цього, гостро стоїть проблема з навчанням професійних бухгалтерів. Зокрема, вони мають поважати викладача та розділяти його моральні якості.

Толерування оптимізацій

Компанія Microsoft за легальну схему оптимізації податків втратила державні контракти. Між тим, в Україні оптимізації й досі відіграють суттєву роль в економічному середовищі.

Іван Чалий справедливо зазначив, що толерування оптимізації та корупції в Україні вже зараз має бути нульовим.

Бухгалтер, який покриває схеми, має розуміти, що у професійній спільноті його захищати буде нікому. З прикладом оптимізації під час війни та її обліковими наслідками можна познайомитися на с. 27.

Бізнес в рф

Одразу кілька спікерів зачепили етичність співпраці з компаніями, які не залишили ринок рф, а в деяких випадках ще й розширили діяльність. Зауважимо одразу, що йдеться про міжнародні компанії з іноземним капіталом.

Учасники форуму дійшли думки, що етичні норми у випадку українського суспільства будуть значно суворіші.

Крім цього, пропозицією ФПБАУ є розкриття у звітності:

  • наявності кінцевих бенефіціарів — громадян рф і Білорусі;
  • змісту та сум господарських операцій з підприємствами — резидентами рф і Білорусі;
  • інвестицій у бізнес на території рф і Білорусі;
  • інвестицій юросіб із рф і Білорусі в Україні.

Від себе додам, що така інформація цілком уписується у вимоги МСБО 1 «Подання фінансової звітності», бо є суттєвою для користувачів.

Чому? Динамічно розвивається процес збільшення санкційного тиску, ПАРЄ та країни Балтії визнали рф країною-терористом. Відповідно, у користувачів задля уникнення репутаційних ризиків має бути інформація щодо зв’язків компанії з рф.

Пані Зубілевич Світлана окремо акцентувала увагу на документі, який видала Рада з міжнародних стандартів етики професійних бухгалтерів стосовно російської агресії.

Так, заборонено пропонувати або приймати спонукання, де наміром є неналежний вплив на поведінку одержувача, що призведе до порушення фундаментального принципу доброчесності. У контексті агресії рф в Україні слід знати, що там є підвищений ризик хабарництва та корупції через санкції, запроваджені проти деяких російських організацій та олігархів. Зокрема, ці юридичні та фізичні особи можуть мати спокусу пропонувати хабарі в юрисдикції, куди вони перемістили значний капітал і придбали значні активи, щоби приховати їх існування, чи іншим чином прагнути уникнути їх захоплення.

Суб’єкти первинного фінмоніторингу

Парламент 19 жовтня 2022 року ухвалив у першому читанні проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення щодо захисту фінансової системи України від дій держави, яка здійснює збройну агресію проти України, та адаптації законодавства до окремих стандартів FATF і вимог Директиви ЄС 2018/843».

Законопроєкт передбачає недопущення до керівництва та управління суб’єктами первинного фінансового моніторингу осіб, які є громадянами держави, що здійснює збройну агресію проти України, та/або підтримують збройну агресію проти України.

Мінфін діяв на випередження та в листі від 14.09.2022 № 26110-05-10/20689 надав свої рекомендації СПФМ.

Мінфін рекомендує СПФМ для організації та здійснення належної системи управління ризиками, застосування у своїй діяльності ризик-орієнтованого підходу установлювати високий ризик ділових відносин (фінансової операції без установлення ділових відносин):

  • клієнтам, які є громадянами держави, що здійснює збройну агресію проти України, та/або особам, місцем постійного проживання (перебування, реєстрації) яких є держава, що здійснює збройну агресію проти України;
  • клієнтам, які є юридичними особами — резидентами держави, яка здійснює збройну агресію проти України;
  • клієнтам, кінцевими бенефіціарними власниками яких є громадяни держави, що здійснює збройну агресію проти України, та/або особам, місцем постійного проживання (перебування, реєстрації) яких є держава, що здійснює збройну агресію проти України;
  • клієнтам, засновником (учасником, акціонером) або власником яких прямо чи опосередковано через інші юридичні особи (трасти, інші подібні правові утворення) є держава, що здійснює збройну агресію проти України.

Уже зараз радимо критично подивитися на наявних клієнтів. Далі буде…

№ 10, 2022  (с. 13)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку