Журнали

Практика МСФЗ 29 серпня, 2022
8
Н

Негайний продаж

Компанія має намір продати будівлю, де розташовані адмінофіси.
Будівля готова до продажу, і почали шукати покупців.
Проте передання будівлі покупцю буде можливим після переїзду в нову будівлю.
Наразі в такій новій будівлі проводять ремонтні роботи.
Чи можна вважати, що вимоги МСФЗ 5 «Непоточні активи, утримувані для продажу, та припинена діяльність» виконуються?

-A
A+

It depends. У вашому запитанні йдеться про відповідність визначенню активу, утриманого для продажу, згідно з МСФЗ 5. Так, суб’єкт господарювання повинен класифікувати непоточний актив як утримуваний для продажу, якщо його балансова вартість буде в основному відшкодовуватися шляхом операції продажу, а не поточного використання.

Проте це не єдина умова. Відповідно до параграфа 7 МСФЗ 5 для цього актив має бути придатним для негайного продажу в тому стані, у якому він перебуває на момент продажу, на умовах, яких зазвичай дотримуються під час продажу таких активів (або груп вибуття), і цей продаж має бути високоймовірним.

У вашому випадку, з одного боку, якихось значних ремонтів будівля не потребує. Тож вона готова до продажу. З другого, звільнити її негайно ви не можете, адже шукаєте нову. І тут усе залежить, чи відповідає час на пошук «звичайним умовам».

Ось які приклади наводять спеціалісти EY 1:

Применение МСФО: в 3 ч. / пер. с англ. 7-е изд., перераб. и доп. М.: Альпина Паблишер, 2016. Ч. 1. С. 170.

«1 Продажа здания главного управления организации
Организация составила план продажи здания главного управления и начала поиск покупателя.
(a) Организация намеревается передать здание покупателю после того, как она освободит это здание. Время, которое необходимо для освобождения здания, является обычным и общепринятым условием при продаже подобных активов. Таким образом, на дату составления плана критерий, согласно которому актив должен быть в наличии для немедленной продажи, будет выполнен.
(б) Организация продолжит использование здания до завершения строительства нового здания управления. Организация не имеет намерений передать существующее здание покупателю до завершения строительства нового здания (и освобождения существующего здания). Отсрочка в передаче существующего здания, установленная организацией (продавцом), означает, что здание не имеется в наличии для немедленной продажи. Критерий не будет выполнен до завершения строительства нового здания, даже если в отношении передачи существующего здания уже имеется твердое соглашение по покупке».

Тож усе залежить від того, скільки часу вам знадобиться на ремонт у новій будівлі. Якщо він не суттєвий та є звичайним для умов продажу, то визнання адмінбудівлі у складі активів, утримуваних для продажу, високоймовірне.

А. Крамаренко, фінансовий радник

№ 8, 2022  (с. 30)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку