Журнали

Практика МСФЗ 25 липня, 2022
7
«

«Фахівцям служб внутрішнього аудиту важливо зрозуміти, як змінилися очікування ключових стейкголдерів…, щоб довести, що внутрішній аудит не просто центр витрат, а функція, що підвищує стійкість і ефективність бізнесу під час кризи»

Внутрішній аудит — це точно не те, чим варто нехтувати в компанії.
Проте, звісно, воєнні дії на території України накладають свій відбиток і на цю професію.
Поділитися із читачами своєю думкою щодо реалій та перспектив внутрішнього аудиту в Україні ми запросили Сергія Касаткіна — фахівця компанії KPMG в Україні.

-A
A+

Сергій Касаткін, менеджер, форензик, KPMG в Україні

 

Чи є практика проведення внутрішнього аудиту у воєнний час? Якщо так, то яким чином проходять перевірки?

С. К.: Внутрішній аудит завжди був на передовій захисту інтересів інвесторів і спільноти в широкому бізнесовому розумінні. Безумовно, війна в Україні накладає суттєві обмеження на функціонування внутрішнього аудиту, адже на перший план вийшли питання фізичної безпеки працівників. Утім, багато в чому досвід роботи під час пандемії став у пригоді.

Більшість служб внутрішнього аудиту змогла на момент упровадження воєнного стану налагодити віддалену роботу. Дистанційно фахівці служб внутрішнього аудиту працюють за допомогою різноманітних електронних каналів комунікації, вони мають доступ до відсканованих або електронних документів, що зберігаються у хмарі або на віддалених серверах, а фізичну перевірку можна здійснювати за допомогою камер спостереження або навіть камери на смартфоні працівника, який перебуває в певній локації.

Проте не всі процедури можна виконати віддалено — у таких випадках внутрішні аудитори намагаються отримати додаткові компенсаційні докази.

Як війна вплине, за вашими очікуваннями, на професію? Який можна вже зараз зробити прогноз?

С. К.: Довгострокові наслідки війни для професії ще належить оцінити. Але певні тенденції вже очевидні.

1. Скорочення штату служб внутрішнього аудиту.

Природною реакцією бізнесу на зниження ділової активності стало урізання витрат, у тому числі й на оплату праці, що проявилося у звільненні персоналу, яке торкнулось і служб внутрішнього аудиту. Окремі компанії вдаються до переходу на скорочений робочий тиждень або відпусток за власний рахунок.

Впливає й міграційна криза: за даними ООН, із моменту повномасштабного вторгнення російських військ Україну залишило понад 4,6 млн людей. Серед мільйонів наших співвітчизників, які стали вимушеними переселенцями, безперечно, є і внутрішні аудитори.

2. Скорочення бюджетів.

Крім зниження витрат на оплату праці, компанії призупиняють витрати служб внутрішнього аудиту за іншими статтями бюджету. Такі проєкти, як зовнішня оцінка, автоматизація, agile, безперервний аудит та інвестиції в цей напрям, стоять на паузі. Службові відрядження скасовані, навчання відкладене до кращих часів.

3. Перегляд планів роботи.

Більшість компаній 24 лютого опинилася в новій реальності, що лякає. Пандемічний порядок денний миттєво зійшов нанівець, і на перший план вийшли ризики, пов’язані із забезпеченням безперервності діяльності, фізичної безпеки персоналу, збереження активів. На очах ламаються звичні логістичні ланцюжки, недоступними стають цілі ринки товарів та капіталу. Очевидно, що в такій ситуації служби внутрішнього аудиту, що зберегли дієздатність, переглянули плани робіт і перейшли на короткострокове планування та виконання позапланових завдань.

Відсутність доступу до інформації, документів, активів, що містяться в зоні бойових дій, призводить до скасування окремих аудитів.

Вимушено призупиняють і моніторинг виконання рекомендацій внутрішнього аудиту: щось уже втратило свою актуальність, а менеджмент, відповідальний за виконання, перемкнувся на інші завдання в умовах воєнного стану.

4.Перехід із третьої лінії захисту до другої.

Відбувається певний перегляд функціоналу служб внутрішнього аудиту. В окремих випадках замовникам зараз не до незалежних гарантій того, що процеси та системи функціонують належним чином, що надаються внутрішнім аудитом як третьою лінією захисту. Заходи економії вдарили й по контрольних підрозділах другої лінії, тому внутрішній аудит вимушено виправляє недоліки в системі внутрішнього контролю, перебираючи на себе окремі функції другої лінії захисту, зокрема контрольних підрозділів, а іноді навіть і першої лінії захисту, зокрема лінійного менеджменту.

Дистанційний формат роботи для більшості підрозділів внутрішнього аудиту, що став звичним за часів ковідних обмежень, стає єдино можливим. Як ніколи внутрішній аудит залежить від доступних технологій та ІТ-інструментів.

Що чекає на внутрішній аудит найближчим часом?

С. К.: Внутрішній аудит має боротися за місце під корпоративним сонцем. Знову гостро постає питання, у чому безпосередньо полягає користь внутрішнього аудиту. Звичні метрики — відсоток виконання плану або впровадження рекомендацій — зараз не на часі.

Фахівцям служб внутрішнього аудиту важливо зрозуміти, як змінилися очікування ключових стейкголдерів, а саме власників, наглядових рад, аудиторських комітетів, вищого виконавчого керівництва, щоб довести, що внутрішній аудит не просто центр витрат, а функція, що підвищує стійкість і ефективність бізнесу під час кризи. Усі необхідні якості для того, щоб залишатися корисними та актуальними навіть у такий складний час, у внутрішнього аудиту є: орієнтація на ризики, знання того, як функціонує бізнес та як вибудовані ключові бізнес-процеси, набута навичка віддаленої роботи, вибудовані комунікації всередині компанії. Весь цей арсенал фахівцям слід переорієнтувати на роботу в нових умовах.

Сподіваємося, що процес відбудови України не за горами. Але іноземні інвестори прагнуть отримати гарантії щодо цільового освоєння їхніх коштів. Крім цього, акцент робиться й на ESG-факторах. Якою тут може бути роль внутрішнього аудитора компанії? Чи готові внутрішні аудитори перевіряти також і звітність компаній щодо стійкості?

С. К.: За останній рік, дійсно, ESG-порядок денний вийшов на перший план для бізнесу в усьому світі, і внутрішній аудит не може залишатись осторонь. На початку року Міжнародний інститут внутрішніх аудиторів випустив дослідницький звіт «The ESG Risk landscape», у якому, зокрема, звернув увагу на роль, яку має відігравати внутрішній аудит у реалізації ESG-намагань. Внутрішній аудит може й повинен бути драйвером змін, виконуючи звичні для себе ролі:

  • або внутрішнього консультанта, що допомагає бізнесу розбудувати систему управління ESG-ризиками, що включає в себе й систему звітності;
  • або постачальника незалежних гарантій того, що система управління ESG-ризиками працює належним чином, забезпечуючи, зокрема, підготовку достовірної звітності щодо стійкості.

Така діяльність може набувати різних форм:

  • включення ESG-питань до плану аудитів у формі окремого тематичного завдання або як складової аудитів бізнес-процесів, яким притаманні ESG-ризики;
  • сприяння бізнесу в ідентифікації, оцінюванні та запровадженні заходів управління ESG-ризиками, а також запровадженні вимог регуляторів;
  • надання об’єктивної та незалежної думки щодо відповідної звітності.

Утім, виконання таких завдань потребує відповідних знань і компетенцій, а отже, напрям ESG — одна з ключових сфер, у якій внутрішні аудитори мають підвищувати власну кваліфікацію.

№ 7, 2022  (с. 7)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку