Журнали

Новий бюджетний облік 25 квітня, 2022
4
Р

Ремонтуємо систему опалення

Інколи трапляється ситуація, коли систему опалення установи пошкоджено, наприклад котел і частину труб для опалення, які обліковуються як складові системи. Установа вирішує їх замінити. У цьому матеріалі розглянемо, як відобразити ці операції в обліку.

-A
A+

Лідія Безкоровайна, експертка газети

Варіанти обліку

Як показує практика, елементи системи опалення найчастіше обліковують як частини такої системи, а не як окремі об’єкти обліку. Тож чи можна їх списати й замінити новими, чи потрібно просто відобразити вартість ремонтних робіт? Розберімося.

Нагадаємо, що окремим об’єктом основних засобів є відокремлений комплекс конструктивно з’єднаних предметів однакового або різного призначення, що мають для їх обслуговування загальні пристосування, приладдя, керування та єдиний фундамент, унаслідок чого кожен предмет може виконувати свої функції, а комплекс — певну роботу тільки у складі комплексу, а не самостійно (абз. 4 п. 1 розд. ІІ НС 121 «Основні засоби»). І дійсно, сам собою паливний котел не може опалювати приміщення. Він лише у складі системи опалення може забезпечити виконання цієї функції.

Якщо ж котел пошкоджений і не підлягає ремонту, то його слід демонтувати та замінити на новий. У бухобліку така господарська операція може бути визначена як:

  • капітальний ремонт системи опалення, який передбачає заміну котла;
  • модернізація системи опалення, яка передбачає заміну котла;
  • демонтаж старого котла й установлення нового, який буде обліковуватись як окремий об’єкт основних засобів.

Що стосується пошкоджених труб, то тут можливі лише два варіанти: ремонт із заміною або модернізація системи (якщо нові труби будуть більш енергоощадними). Обліковувати нові труби як окремий об’єкт основних засобів необґрунтовано й недоцільно.

Ремонт чи модернізація?

Про відмінність капітального ремонту та модернізації ми вже неодноразово писали на сторінках нашої газети. Тому лише нагадаємо, що капітальний ремонт передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій та обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також покращення планування будівлі та благоустрою території, але не передбачає зміни геометричних розмірів та функціонального призначення об’єкта.

Натомість модернізація передбачає вдосконалення конструкції, що забезпечує підвищення продуктивності об’єкта, сприяє розширенню його технологічних властивостей до рівня сучасних технічних і технологічних вимог, досягненню економії ресурсів, поліпшенню умов праці.

Проведення ремонтних робіт відображають у бухобліку як витрати установи, натомість модернізацію — як капітальні інвестиції, які збільшать первісну вартість об’єкта основних засобів. Принциповою різницею для такого розмежування є те, чи покращуються характеристики системи опалення (модернізація), чи відбувається просто відновлення її працездатності (ремонт). Тож слід оцінити наслідки заміни котла та труб і визначитися з видом робіт.

Із цією метою доцільно вивчити технічну документацію на об’єкт основних засобів. Якщо роботи пов’язані з об’єктами нерухомості, то потрібно ознайомитися з Примірним переліком № 150. Якщо все ж таки складно визначитися з видом робіт, то можна залучити фахівців, які мають відповідну кваліфікацію (бажано сформувати з них комісію).

КЕКВ

Класифікувати відповідні роботи із заміни котла допоможуть також КЕКВ, за якими здійснено фінансування таких робіт. Так, якщо котел є складовою системи опалення, то видатки на його заміну у складі системи здійснюють за КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів». За цим же КЕКВ замінюють і труби опалення. Якщо встановлений котел планують обліковувати як окремий об’єкт основних засобів, то видатки проводять за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

Часткова ліквідація

Якщо котел є частиною системи опалення і його вирішили ліквідувати, то це буде часткова ліквідація. Так, у п. 16 розд. ІІІ МР з обліку ОЗ зазначено, що однією з підстав зменшити первісну вартість об’єкта основних засобів є його часткова ліквідація. Стосовно відображення в бухобліку часткової ліквідації основного засобу жодних рекомендацій не містить ні НС 121 «Основні засоби», ні МР з обліку ОЗ.

Натомість у Методрекомендаціях № 561, які регламентують облік основних засобів на госпрозрахункових підприємствах, зазначено, що в разі часткової ліквідації об’єкта основних засобів його первісна (переоцінена) вартість і знос зменшуються відповідно на суму первісної (переоціненої) вартості та зносу ліквідованої частини об’єкта.

Підприємство припиняє визнавати частину об’єкта основних засобів, якщо цю частину замінено, а витрати на її заміну включено до первісної (переоціненої) вартості об’єкта. Якщо підприємство не може визначити первісну вартість заміненої частини, воно може оцінити її в сумі витрат на заміну (п. 46 Методрекомендацій № 561).

Отже, частину вартості системи опалення, яка підлягає списанню (вартість котла), у загальному випадку визначають за первинними документами, де вказано вартість цієї частини. Відповідно, під час часткової ліквідації:

1) первісну вартість системи опалення зменшують на первісну вартість несправного котла;

2) списуваний знос визначають за питомою вагою вартості несправного котла в первісній вартості системи опалення.

Тож вважаємо доцільним скористатись такими рекомендаціями щодо відображення часткової ліквідації в обліку бюджетної установи.

Часткову ліквідацію системи опалення оформлюють Актом списання основних засобів (часткової ліквідації).

Бухоблік

Витрати, пов’язані з проведенням ремонту основних засобів, відображають на відповідних субрахунках обліку витрат (клас 8 Плану рахунків № 1203). Якщо під час здійснення ремонту основного засобу оприбутковують будь-які матеріальні цінності (запасні частини, брухт тощо), їхню вартість потрібно визнати доходом і відобразити на субрахунку 7112 «Дохід від оприбуткування активів, раніше не врахованих в балансі» (якщо такі активи планують використовувати в діяльності установи) або 7211 «Дохід від реалізації активів» (якщо такі активи планують реалізувати).

Стосовно відображення на рахунках бухобліку модернізації зазначимо таке: відповідно до Порядку № 1219:

  • на субрахунку 1513 «Будівельні матеріали», окрім будматеріалів, ведуть облік будівельних конструкцій і деталей (металевих, залізобетонних і дерев’яних конструкцій, блоків і збірних частин будівель і споруд); збірних елементів; обладнання для опалювальної, вентиляційної, санітарно-технічної систем (опалювальні котли, радіатори тощо), обладнання, яке потребує монтажу, а також комплектів запасних частин до такого обладнання, вітчизняного та імпортного обладнання, що потребує монтажу та призначене для встановлення, та інших матеріальних цінностей, необхідних для будівництва;
  • на субрахунку 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби» ведуть облік витрат на придбання, створення (виготовлення) власними силами та поліпшення основних засобів, а також витрат за незакінченими й закінченими, але не зданими в експлуатацію об’єктами капітального будівництва, реконструкції, модернізації основних засобів.

Отже, на субрахунку 1513 установа обліковує придбаний котел до моменту його монтажу. Витрати, пов’язані з установленням нового котла (у разі модернізації системи опалення або монтажу нового об’єкта основних засобів), обліковують на субрахунку 1311.

Далі на прикладах розглянемо, як відображати в бухобліку ремонт і часткову ліквідацію системи опалення та введення в експлуатацію нового котла.

Приклад 1. Установа (неплатник ПДВ) вирішила замінити пошкоджений котел, який обліковують у складі системи опалення, на новий, придбаний за 25 300,00 грн. Вартість старого котла та його знос ураховано в загальній вартості системи опалення. Також вирішили замінити частину пошкоджених труб опалення на нові, які придбали на суму 1 780,00 грн.

Складові вилученого котла оприбутковано як брухт на загальну суму 320,00 грн (відповідно до Акта оцінки), який планують продати спеціалізованому підприємству. Роботи з установлення нового котла та заміни труб здійснила спеціалізована підрядна організація. Вартість цих робіт становить 2 540,00 грн.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 1.

Таблиця 1. Бухоблік капітального ремонту системи опалення

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Отримано асигнування на проведення капітального ремонту

2313

7011

29 620,00

№ 2 та № 14

2. Придбано котел і труби (25 300,00 + 1 780,00 = 27 080,00 грн)

1513

6211

27 080,00

№ 6

3. Перераховано кошти постачальнику котла

6211

2313

27 080,00

№ 2 та № 6

4. Установлено котел і замінено труби

8013

1513

27 080,00

№ 17

5. Відображено послуги підрядної організації з установлення котла та заміни труб

8013

6211

2 540,00

№ 6

6. Оплачено послуги підрядної організації

6211

2313

2 540,00

№ 2 та № 6

7. Оприбутковано брухт від ліквідації котла

1518

2117, 6211

320,00

№ 4 або № 6

8. Відображено дохід від безоплатного надходження активів

2313

7211

320,00

№ 3 та № 4

9. Відображено касові видатки

2117, 6211

2313

320,00

№ 3 та № 4 або № 6

10. Наприкінці звітного періоду віднесено доходи на фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду (29 620,00 + 320,00 = 29 940,00 грн)

7011, 7211

5511

29 940,00

№ 17

11. Наприкінці звітного періоду віднесено витрати на фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду (27 080,00 + 2 540,00 = 29 620,00 грн)

5511

8013

29 620,00

№ 17

Приклад 2. Установа (неплатник ПДВ) обліковує систему опалення як єдиний об’єкт основних засобів. У результаті її обстеження виявили, що опалювальний котел пошкоджений і потребує заміни, про що складено Дефектний акт. Також заміні підлягає частина труб опалення. За розпорядженням керівництва придбали й установили новий котел і замінили труби. Вартість котла разом з витратами на встановлення, яке здійснила підрядна організація, — 25 100,00 грн.

Вартість робіт із заміни труб, що здійснив підрядник, становить 1 940,00 грн (матеріали надав підрядник).

За документами первісна вартість системи опалення — 44 200,00 грн, ціна придбання котла, що обліковувався в її складі, — 14 600,00 грн, нарахований знос системи опалення — 35 600,00 грн.

У бухобліку ці господарські операції будуть відображені кореспонденцією рахунків, наведеною в табл. 2.

Таблиця 2. Бухоблік часткової ліквідації системи опалення й установлення опалювального котла як окремого об’єкта обліку

Зміст операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Меморіальний ордер

дебет

кредит

1. Проведено часткову ліквідацію системи опалення:

  • списано суму нарахованого зносу пропорційно ліквідованій частині (14 600,00 × 35 600,00 : 44 200,00 = 11 760,00 грн)

1411

1013

11 760,00

№ 9

  • зменшено вартість системи опалення на залишкову вартість котла, що ліквідується (14 600,00 – 11 760,00 = 2 840,00 грн)

5111

1013

2 840,00

№ 9

2. Отримано асигнування на придбання котла та проведення ремонтних робіт

2313

7011

27 040,00

№ 2 та № 14

3. Вилучено з доходу звітного періоду зазнані витрати, які будуть зараховані до первісної вартості об’єкта

7011

5411

25 100,00

№ 14

4. Відображено витрати на придбання та встановлення котла підрядною організацією

1311

6211

25 100,00

№ 6

5. Відображено витрати на заміну труб

8013

6211

1 940,00

№ 6

6. Оплачено послуги підрядної організації (25 100,00 + 1 940,00 = 27 040,00 грн)

6211

2313

27 040,00

№ 2 та № 6

7. Введено в експлуатацію котел як окремий об’єкт основних засобів

1014

1311

25 100,00

№ 17

8. Одночасно відображено зміни в капіталі

5411

5111

25 100,00

№ 17

9. Наприкінці звітного періоду віднесено доходи на фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду (27 040,00 – 25 100,00 = 1 940,00 грн)

7011, 7211

5511

1 940,00

№ 17

10. Наприкінці звітного періоду віднесено витрати на фінансовий результат виконання кошторису звітного періоду

5511

8013

1 940,00

№ 17

Врахуйте, що після оприбуткування нового об’єкта основних засобів — опалювального котла — його амортизацію слід нараховувати як окремого об’єкта. А от стосовно системи опалення, вартість, що амортизується, потрібно буде зменшити з урахуванням часткової ліквідації (за умовою прикладу — на 14 600,00 грн). Отже, варіанти відображення в бухобліку заміни опалювального котла можуть бути різні, головне — врахувати КЕКВ, за якими виділено кошти на ці цілі, та рішення керівника стосовно виду робіт.

№ 4, 2022  (с. 12)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку