Журнали

Практика МСФЗ 25 квітня, 2022
4
В

Воєнні ноутси: наративи та форматування

Перший проміжний звіт 2022 року має розповісти користувачам про те, як саме вплинула війна на ваше підприємство.
Формат такої розповіді чинні стандарти не регламентують.
Утім, головбух може скористатися порадами нечинного стандарту.

-A
A+

Іван Чалий, к. е. н.
 

Параграф 16А МСБО 34 «Проміжна фінансова звітність» наголошує на тому, що у проміжній фінансовій звітності має бути, зокрема, розкрито інформацію про «характер і суми статей, що впливають на активи, зобов’язання, власний капітал, чистий прибуток чи на грошові потоки, які не є типовими [unusual 1] за своїм характером, обсягом або частотою».

Тут ми вкотре стикаємося з невдалим перекладом. Відповідні елементи звітності названі не «незвичайними», а «нетиповими».

Втрати від війни, звісно, не є типовими. Отже, головбух має відверто та докладно описати їх у примітках до фінзвітності. Але, на жаль, МСБО 34 не вказує чітко на те, які саме втрати можна вважати нетиповими (незвичайними) і як саме слід їх розкривати.

Вимоги майбутнього стандарту

За таких обставин бухгалтеру може стати у пригоді проєкт нового стандарту — ED/2019/7 (далі — Проєкт).

Параграф 100 Проєкту зазначає таке:

«Незвичайні [Unusual] доходи й витрати — це доходи й витрати з обмеженою прогностичною цінністю. Доходи та витрати мають обмежену прогнозну цінність, коли доцільно очікувати, що доходи або витрати, подібні за типом і сумою, не виникатимуть протягом кількох майбутніх річних звітних періодів».

Якщо головбух не схиблений на конспірології та не є прихильником концепції «Нової епохи столітньої війни» 2, то він, безумовно, ідентифікує воєнні збитки саме як незвичайні.

Таких інфантилів серед читачів «Практики МСФЗ», ми впевнені, немає.

Проєкт пропонує розкривати дані про незвичайні доходи та витрати в такому порядку:

a) сума кожного визнаного незвичайного доходу або витрат у звітному періоді;
b) опис (narrative description) операцій або інших подій, які спричинили виникнення цієї статті, і чому подібні доходи або витрати та суми не очікуються протягом кількох майбутніх річних фінансових звітних періодів;
c) рядок (-и) у звіті (-ах) про фінансові результати, до якого (-их) включено кожну статтю незвичайних доходів або витрат; і
d)
аналіз включених витрат із використанням методу характеру витрат, якщо суб’єкт господарювання подає аналіз витрат у звіті про прибутки або збитки з використанням методу функції витрат.

«Функціональний» розподіл витрат — це не українська тема, тому п. «d» ми проігноруємо. Розглянемо, що саме бухгалтеру слід зробити з пп. «a», «b» та «с». Тут, мабуть, доречно буде нагадати, що приміткам до проміжної звітності властива лапідарність. Тому не переборщіть із наративами, побиваючись за загубленим майном і проклинаючи Z-нелюдів. Усі люди дорослі. Усі розуміють, що таке війна. Звичайного сухого фактажу, ми впевнені, буде цілком достатньо.

Що стосується формату подання відповідних сум, то ми би порадили уважно придивитися до прикладу розкриття даних про показники діяльності менеджменту (management performance measures) — ПДМ, який наведено в Ілюстративних прикладах до Проєкту. Крім того, прийшов час ретельно обдумати доцільність запровадження до практики корпоративного звітування відповідних нонгаап-показників. Війна — фактор, який повністю перебуває поза межами впливу керівництва. Тому менеджмент, можливо, буде зацікавлений повідомити користувачів звітності про те, як саме цей фактор вплинув на результати діяльності.

Приклад

У підприємства є три статті втрат унаслідок війни:

  1. зменшення корисності основних засобів унаслідок їх пошкодження після ракетних обстрілів — 125 млн грн;
  2. витрати на релокацію персоналу та додаткові компенсаційні виплати працівникам — 77 млн грн;
  3. перерахування коштів благодійному фонду для допомоги біженцям — 16 млн грн.

Ці суми можна розкрити в примітках так:

(млн грн)

Стаття звіту про фінансові результати

ПДМ

Незвичайні витрати, спричинені воєнною агресією росії

Показник
звіту,
складеного
за МСФЗ

зменшення
корисності
основних
засобів

виплати
працівникам

благодійна
допомога

Собівартість реалізації

   

(15)

   

Скоригований валовий збиток / Валовий збиток

(63)

 

(15)

 

(78)

Адміністративні витрати

   

(27)

   

Інші витрати

 

(125)

(35)

(16)

 

Скоригований збиток від операційної діяльності / Збиток від операційної діяльності

(96)

(125)

(77)

(16)

(314)

Коригувати фінансові показники чи ні — це справа вибору. Мусимо визнати, що включення ПДМ до фінансової звітності користувачі звітності інколи сприймають із пересторогою. Можливо, такий консерватизм і є виправданим в умовах миру та спокою. Але в умовах ведення повномасштабної війни підходи до опрацювання фінансової інформації треба змінювати. І ми впевнені, що менеджмент підприємства в разі необхідності зможе легко та переконливо обґрунтувати застосування нових нестандартизованих фінансових показників.

№ 4, 2022  (с. 18)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку