Журнали

Практика МСФЗ 25 квітня, 2022
4
Н

НМА: тимчасове невикористання під час війни

Компанія має на балансі НМА (облік за моделлю собівартості), який не використовують під час війни.
Як бути з амортизацією та податковими наслідками?

-A
A+

Почнемо з МСБО 38 «Нематеріальні активи». Відповідно до параграфа 74 МСБО 38 після первісного визнання нематеріальний актив слід відображати за його собівартістю за вирахуванням будь-якої накопиченої амортизації та будь-яких накопичених збитків від зменшення корисності.

Рухаємося далі. Тепер подивимося на параграф 97 МСБО 38:

«Суму нематеріального активу з визначеним терміном корисної експлуатації, що амортизується, слід розподіляти на систематичній основі протягом терміну його корисного використання. Амортизацію слід починати, коли цей актив стає придатним до використання, тобто коли він доставлений до місця розташування та приведений у стан, у якому він придатний до експлуатації у спосіб, визначений управлінським персоналом. Амортизацію слід припиняти на одну з двох дат, яка відбувається раніше: на дату, з якої актив класифікується як утримуваний для продажу (або включається до ліквідаційної групи) відповідно до МСФЗ 5, або на дату, з якої припиняється визнання цього активу. Метод амортизації, використаний для активу, має відображати очікувану форму споживання економічних вигід від цього активу суб’єктом господарювання. Якщо ж цю форму визначити неможливо, слід застосовувати прямолінійний метод».

Тож у загальному випадку тимчасове зупинення використання НМА не є підставою зупинити амортизацію в бухгалтерському обліку. Відповідно, нарахування будуть продовжуватися.

Проте компанія також має звернути увагу на ще кілька норм МСБО 38:

  1. якщо очікуваний строк корисної експлуатації активу відрізняється від попередніх оцінок, період амортизації слід відповідно змінити. Якщо відбулася зміна в очікуваній формі споживання майбутніх економічних вигід, утілених в активі, метод амортизації потрібно змінити для відображення зміненої форми. Такі зміни слід обліковувати як зміни в облікових оцінках згідно з МСБО 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки» (параграф 104 МСБО 38);
  2. протягом строку експлуатації нематеріального активу може стати очевидним, що оцінка строку його корисної експлуатації не є належною. Наприклад, визнання збитку від зменшення корисності може свідчити про необхідність змінити період амортизації (параграф 105 МСБО 38).

Залежно від виду НМА компанія також має проаналізувати, чи буде використовувати його визначений раніше період та чи відображає обраний метод амортизації очікуваній формі споживання майбутніх економічних вигід, утілених в активі.

Далі у фокусі компанії має бути МСБО 36 «Зменшення корисності активів». Окрім амортизаційних негараздів, суб’єкт господарювання має задуматися про зменшення корисності НМА. Його тимчасове невикористання та майбутні невизначеності можуть свідчити про зменшення корисності такого активу.

Тепер перейдемо до податкових наслідків. Різниці щодо ОЗ та НМА діють і у воєнний час. Так, фінрезультат до оподаткування слід збільшити на суму (п. 138.1 ПКУ):

  • амортизації НМА, яка нарахована за правилами МСФЗ;
  • втрат від зменшення корисності НМА, включених до витрат звітного періоду згідно з МСФЗ.

Одночасно із цим фінансовий результат зменшується на суму:

  • амортизації НМА, що нарахована за правилами ПКУ;
  • вигід від відновлення корисності НМА в межах попередньо віднесених до витрат втрат від зменшення корисності відповідно до МСФЗ.

Таким чином, якщо ви продовжуєте нараховувати амортизацію в бухгалтерському обліку, вона буде нараховуватися і в податковому. Для НМА винятків немає. А от із втратами від зменшення корисності ситуація складніша. Одразу в податковому обліку вони не зіграють.

Анна Хомюк, generalist editor, ACCA DipIFR

№ 4, 2022  (с. 20)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку