Журнали

Практика МСФЗ 28 червня, 2021
6
К

Кодекс етики для PIE

Нещодавно на одному з професійних форумів, присвячених проблемам застосування Кодексу етики професійних бухгалтерів 1в Україні, було висловлено ідею щодо внесення змін у Закон про бухоблік, які б зобов’язали дотримуватися вимог цього Кодексу хоча б головбухів підприємств, що становлять суспільний інтерес (РІЕ).
Ми вирішили з’ясувати, як ставляться до цієї ідеї найавторитетніші провідники професії. Пропонуємо вам ознайомитися з їхніми думками.

Коментар цього документа див. у «Практика МСФЗ», № 4/2021, с. 4.
-A
A+

Денис Щур, Regional Development Manager, ACCA Ukraine

Звичайно, підтримую на всі 100 % ідею внесення змін до законодавства України, згідно з якими головні бухгалтери підприємств, що становлять суспільний інтерес, зобов’язувалися би дотримуватися Кодексу етики Міжнародної федерації бухгалтерів. Ба більше, на мою думку, це було би лише першим кроком перед законодавчим розширенням кола бухгалтерів в Україні, які мали би такі зобов’язання. Переконаний, що культура застосування професійної етики є також не останньою складовою інвестиційної привабливості країни.

Можна скептично ставитися до законодавчих теоретичних зобов’язань та реалій упровадження їх на практиці, але пригадаймо, як швидко змінювався світ на прикладі фінансового моніторингу, від збірника теоретичних правил 90-х – початку 2000-х — правил, про які більшість не чула, а в більшості тих, хто чув, нічого, крім скепсису, вони тоді не викликали, до сьогодення, коли не лише професійні бухгалтери щоденно з ним стикаються, а й пересічні українці, здійснюючи банківські транзакції, купуючи авто, нерухомість тощо.

З огляду на фактор Big Data, інформація подвоюється кожні 18 місяців з одночасним удосконаленням можливостей опрацювання та зберігання великих масивів інформації, відповідно, і шлях від законодавчого впровадження зобов’язання бухгалтерів дотримуватися Кодексу етики до широкого застосування на практиці буде пройдений набагато швидше за наявності волі та (само-) регулятора.

Ми в АССА приділяємо багато уваги етиці: у кожному з 13 іспитів є питання щодо етики та її практичного застосування. Навіть більше, не можна стати членом, не склавши окремого модуля з етики. Також в АССА регулярно засідає Дисциплінарний комітет, який розглядає питання дотримання етики членами АССА. Його засідання відкриті для всіх охочих, і своїм рішенням він може позбавити членства АССА. Здавалося, і які ж негативні наслідки такого рішення для бухгалтера чи аудитора, який є членом АССА? Лише репутаційні? Так! Найдорожчі — репутаційні.

Ми живемо в епоху автоматизації та роботизації, коли рутинні завдання не будуть потребувати такого залучення бухгалтерів, як зараз. За даними сайту «Will robots take my job?», 94 % робочих місць бухгалтерів та аудиторів будуть автоматизовані в майбутньому. А це означає, що всім, хто захоче мати перспективи в професії, варто вже замислюватися над розвитком не лише свого інтелекту та технічних навичок, а й комунікаційних здібностей, креативності, емоційного інтелекту, орієнтації в цифровому просторі, прогнозування та, врешті-решт, етики. Тому ми всіляко, і зокрема на рівні законодавства, маємо підтримувати всі ініціативи, що сприяють, пояснюють та мотивують берегти свою честь (репутацію) замолоду.

Валентин Хохлов, CFA, голова комітету з етики та корпоративного управління CFA Society Ukraine

Асоціація інвестиційних професіоналів CFA Society Ukraine, що входить до мережі глобального CFA Institute, який поєднує понад 170 тис. інвестиційних фахівців у більш ніж 165 країнах світу, має одним із головних напрямів своєї роботи просування найвищих етичних стандартів на ринках капіталу. Довіра — фундаментальна засада, на якій ґрунтується інвестиційна професія, а збудувати довіру без наявності та дотримання певних стандартів професійної поведінки було б майже неможливо. CFA Institute зрозумів це понад 50 років тому та був однією з перших глобальних організацій, що розробили та впровадили ґрунтовний кодекс етики для своїх членів. Тому ми схвалюємо будь-які спроби вдосконалити питання професійної етики інших фахівців суміжних професій, у тому числі бухгалтерів та аудиторів.

Але ми бачимо величезну різницю між етикою та законодавчим регулюванням. Етика базується на принципах, тоді як законодавство встановлює правила. Етичні дилеми унікальні, кожну ситуацію потрібно розглядати окремо, а рішення ухвалювати на підставі розсуду та окремої думки кожної особи. Законодавство не може ґрунтуватися на такому суб’єктивізмі, закон має бути чітким, однозначним та універсальним. Тому жодні етичні принципи та норми не можуть бути об’єктом законодавчого регулювання.

На нашу думку, ідея законодавчо зобов’язувати будь-яких осіб, окрім публічних службовців, дотримуватися визначеного кодексу етики не є продуктивною. Держава через законодавство може регулювати поведінку лише своїх працівників. Професійна поведінка інших осіб, у тому числі бухгалтерів, може й має регулюватися галузевими професійними асоціаціями через ухвалені ними кодекси етики чи стандарти професійної поведінки, і держава не має жодним чином втручатися в цей процес.

У 2020 році в межах проєкту USAID «Трансформація фінансового сектору» було проведено дослідження кодексів етики у фінансово-інвестиційній галузі, з яким можна ознайомитися на сайті НКЦПФР. Зокрема, там розглянуто й кодекс етики AICPA, асоціації публічних бухгалтерів США. Саме цей шлях регулювання питань стандартизації професійної поведінки ми вбачаємо найбільш правильним. Не держава, а саморегульована організація бухгалтерів України має встановити стандарти професійної поведінки та ухвалити кодекс етики. Саме вона, а не органи державної влади, повинна розглядати етичні порушення та накладати дисциплінарні стягнення за порушення професійної етики. Законодавче регулювання цих питань — неправильний та шкідливий шлях!

Лариса Жигун, менеджерка зі зв’язків з органами влади Всеукраїнської мережі доброчесності та комплаєнсу (UNIC)

Етичні стандарти, доброчесність і комплаєнс — це та мова, якою говорять усі розвинуті країни та місцеві компанії. І тут ідеться не лише про світоглядні моменти, європейський вектор розвитку, а й більш прагматичні — вибудовування репутації, а отже, довіри, що є ключовим орієнтиром у співпраці, лояльності міжнародних фінансових установ. Окрім цього, комплаєнс-системи допомагають уникнути проблем із регуляторами, відповідальними за дотримання чистоти ведення ділової активності, та суб’єктами господарювання економіки. Тож кожен крок у цьому напрямі для України, зокрема зміни до підходів етики бухгалтерів, надважливий, і Всеукраїнська мережа доброчесності та комплаєнсу щиро схвалює такі ініціативи.

Наразі запропоновано внести зміни до Закону про бухоблік щодо підприємств, які становлять суспільний інтерес. Це такі важливі стратегічні підприємства: банки, страхові компанії, недержавні пенсійні фонди, підприємства — емітенти цінних паперів та інші установи. Ми очікуємо, що це стане хорошим прецедентом для всіх українських компаній, а також дасть поштовх до загальносуспільного діалогу щодо необхідності впроваджувати комплаєнс і покаже значні переваги такого підходу нової бізнес-етики для компаній, які працюють в Україні.

Міжнародний кодекс етики професійних бухгалтерів пропонує практичні інструменти, які є ефективним засобом зниження ризиків у діяльності бухгалтерів. Це своєрідний стандарт, який не лише регламентує всі можливі ситуації, які можуть виникнути в процесі виконання бухгалтером своїх посадових обов’язків, але й містить принципи, підходи до поведінки, які він має використовувати у своїй діяльності. Бухгалтер отримує, по суті, власні орієнтири доброчесності, отже, установлює особисту етичну та репутаційну відповідальність за свої дії. Це важливий крок із переорієнтування від контролю нагляду до саморегуляції та самовідповідальності. І це ключова ідея, яку поширює UNIC серед українських компаній будь-якої форми власності, їхніх топів та загалом у суспільстві.

Імплементація Кодексу — вагоме свідчення готовності України діяти за загальновизнаними правилами зі світом. Ми очікуємо, що в перспективі між українськими та міжнародними компаніями завдяки єдиним визнаним та очікуваним правилам поведінки встановлюватиметься відкрите та міцне партнерство. Впровадження положень Кодексу в Україні допоможе українським компаніям стати частиною глобальної фінансової спільноти.

Андрій Твердомед, незалежний консультант

Для того щоб визначитися з доцільністю та можливістю обов’язкового застосування Кодексу на підприємствах, що становлять суспільний інтерес, необхідно звернути увагу на те, що зараз ця обов’язковість установлена двома способами.

Перша обов’язковість зазначена в самому Кодексі. Кодекс наполягає на обов’язковості його застосування тільки професійними бухгалтерами. А такими визнає лише осіб, що є членами організації-члена МФБ, тобто ФПБАУ. Отже, обов’язковість застосування Кодексу встановлена без залучення законодавства.

Другий випадок обов’язкового застосування Кодексу аудиторами (суб’єктами аудиторської діяльності), навпаки, установлений традиційно безпосередньо в законі. Отже, ідеться про різний ступінь відповідальності осіб, зобов’язаних прийняти Кодекс.

Тож цілком можливо зобов’язати застосовувати Кодекс і ще одну групу бухгалтерів, тобто бухгалтерів підприємств, що становлять суспільний інтерес. Безумовно, це логічно. Адже жодного сумніву, що користувачі звітності підприємств, які становлять суспільний інтерес, не повинні залежати від того, чи є бухгалтер такого підприємства членом ФПБАУ.

Стосовно суспільних інтересів Кодекс у п. 100.1 заявляє:

«Цей Кодекс містить вимоги та матеріали для застосування, щоб професійні бухгалтери могли реалізовувати свою відповідальність діяти в суспільних інтересах».

Від зворотного можна зробити висновок, що без застосування Кодексу реалізувати цю відповідальність не вдасться. Повною мірою в усякому разі. А з цього випливає, що обов’язковість застосування Кодексу бухгалтерами підприємств, що становлять суспільний інтерес, не тільки можлива, але й необхідна.

Проте ця пропозиція викликала заперечення, яке аргументується тим, що етичні принципи й норми не можуть бути об’єктом законодавчого регулювання. Чи так це? Звернення до законодавчої бази доводить зворотне. Вимога дотримуватися кодексів етики в законах — дуже поширена практика. Наприклад, суддів дотримуватися правил суддівської етики (які визначені Кодексом суддівської етики) зобов’язує Закон про судоустрій 1. Аналогічний підхід застосовується і в інших професіях (прокурори, арбітражні керуючі тощо), навіть якщо їхні кодекси вже вимагають від їхньої професійної спільноти обов’язкового застосування. Чи це не підказка того, як має бути визначено коло осіб, для яких Кодекс має бути обов’язковим? Законом!

Закон України «Про судоустрій і статус суддів» від 02.06.2016 № 1402-VIII.

Ба більше, обов’язковість застосування Кодексу має бути поширена на всіх бухгалтерів підприємств, що складають фінансову звітність за міжнародними стандартами. Адже Кодекс декларує, що «зближення з єдиним комплектом стандартів може підвищити якість та узгодженість послуг, що надаються професійними бухгалтерами у всьому світі, та підвищити ефективність глобальних ринків капіталу».

Залучення до кола бухгалтерів, для яких Кодекс обов’язковий, можна досягнути й іншим шляхом. Закон може вимагати, щоби бухгалтери підприємств, що становлять суспільний інтерес (як мінімум, а краще бухгалтери підприємств, які складають фінансову звітність за міжнародними стандартами), мали статус професійного бухгалтера, тобто були членами ФПБАУ.

№ 6, 2021  (с. 46)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку