Журнали

Практика МСФЗ 26 квітня, 2021
4
Th

The Wall

Наші податкові органи й далі дивують платників своєю некомпетентністю. Здавалося б, якщо ви чогось не розумієте, можливо, є сенс запитати в когось, хто знає?
Але ж ні, люблять наші податкові друзі головою об стінку стукати, з огляду, мабуть, на те, що чим більше голів буде об неї битися, тим швидше вона розвалиться.
Або що більше податківців говоритиме, що двічі по два дорівнює сім, то швидше змінять правила математики.

-A
A+

Леонід Карпов, директор із податкового консалтингу АС Crowe Ukraine

 

Суть питання: наші податківці люблять дисконтувати заборгованості в платників, але от здійснювати власне це дисконтування вони не вміють, точніше не вміють зовсім.

Як відомо, дисконтують, тобто доводять до теперішньої вартості грошей, майбутній грошовий потік — тобто всі суми, що їх виплачуватимуть, з урахуванням відсотків.

Згідно з параграфом Б 5.4.6 МСФЗ 9 «Фінансові інструменти»:

«Суб’єкт господарювання переобраховує валову балансову вартість фінансового активу або амортизовану собівартість фінансового зобов’язання як теперішню вартість оцінюваних майбутніх договірних грошових потоків, дисконтованих за первісною ефективною ставкою відсотка за фінансовим інструментом <...>».

У цьому випадку зрозуміло, що якщо платник узяв позику під відсоток, нижчий від ринкового, у нього буде прибуток першого дня й потім амортизація дисконту на збільшення витрат. Якщо ж, навпаки, платник узяв позику під відсоток, вищий від ринкового, у нього буде збиток першого дня й потім амортизація дисконту на зменшення витрат.

Водночас наші податкові друзі цього не розуміють і дисконтують тільки основну суму боргу без урахування відсотків. Звичайно, за такого підходу вони отримують тільки прибуток першого дня і про жодний збиток першого дня навіть гадки не мають.

Наведемо простий приклад.

Приклад

Платник узяв дві позики, кожна по 1 млн гривень на два роки. Одна — під 10 % річних, друга — під 30 % річних. Припустімо, що ринкова ставка дорівнює 18 %. Відсотки виплачують у кінці першого та другого року.

Тоді правильний розрахунок дисконтів буде таким.

Приведена сума першої позики = 100 000 : (1 + 0,18) + 1 100 000 : (1 + 0,18)2 = 874 748 грн. Сума дисконту, яка включається до прибутку першого дня, становить 125 251 грн.

Приведена сума другої позики = 300 000 : (1 + 0,18) + 1 300 000 : (1 + 0,18)2 = 1 187 877 грн. Сума дисконту, яка включається до збитку першого дня, становить 187 877 грн.

А податкова служба обчислює теперішню вартість позики в обох випадках однаково, й однаково неправильно: 1 000 000 : (1 + 0,18)2 = 718 184 грн. І різницю в 281 815 грн включає до прибутку першого дня.

Узагалі-то про це й говорять суди у своїх рішеннях:

«<…> відповідачем при визначенні теперішньої вартості заборгованості по позиці застосовано формулу для одноразового платежу в кінці строку, без урахування необхідності погашення також відсотків за позикою».

Цікаво, скільки ще потрібно судових рішень, щоби податкові органи нарешті отямилися й навчилися правильно дисконтувати? І от навіть незрозуміло, як іноземним інвесторам озвучувати такі ризики: «Ви знаєте, наші українські податкові органи не знають правил дисконтування, тому вони вам донарахують податки та штрафи, але ви не хвилюйтеся, у нас завжди так».

№ 4, 2021  (с. 44)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку