Журнали

Практика МСФЗ 28 грудня, 2020
12
«

«Сертифіковані бухгалтери не можуть бути „багатоверстатниками”»

Олександр Малиновський, випускник економфаку Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, на початку 2000-х вирішив продовжити навчання за кордоном. З 2005 року він живе й працює в Австралії. Кар’єра Олександра Малиновського стрімка: він працює головним бухгалтером, фінансовим контролером, обіймає управлінські посади у сфері фінансів, звітності, оцінювання ризиків та комплаєнсу.
Його розповідь про практику й традиції австралійських бухгалтерів напевне буде цікава нашим читачам.

-A
A+

Олександр Малиновський, CPA, FGIA
 
 

Ви вже досить давно працюєте за кордоном. Чи складно було адаптуватися до західних професійних реалій? Чи існують кардинальні відмінності в буденній роботі бухгалтерів в Україні та Австралії?

О. М.: Адаптуватися в Австралії було нескладно. Мені дуже допомогли шведський ступінь магістра у фінансовому інжинірингу та європейський досвід роботи. У західному розумінні бухгалтер — це не завжди фахівець із податків чи звітів: цим часто можуть займатися сертифіковані податкові агенти, фахівці зі звітності — рахівники. Бухгалтер — це передусім незалежний експерт, управлінець або лідер, що ухвалює важливі рішення та контролює дії інших. Бухгалтер може спеціалізуватися, як експерт, на управлінні та адміністрації акціонерних товариств, податках чи аудиті, інформаційних технологіях, банкрутстві та реструктуризації, фінансових послугах або інвестиціях, фондах, державному регулюванні тощо.

Наприклад, робота бухгалтера — фінансового контролера або фінансового адміністратора великих підприємств іноді включає регулярну підготовку й атестацію персоналу з питань міжнародного антихабарництва та антикорупційного законодавства, торгових і бізнес-стандартів, правил конкуренції та інших етично-правових стандартів. Порушення цих норм працівниками й керівниками, навіть неусвідомлені або дрібні в матеріальному розумінні, спричиняють не лише штрафи, а й відкликання ліцензій і пільг. Штрафи пропорційні обігу та розміру компаній і не мають фіксованих значень. Потрапляючи в ЗМІ, така інформація негайно призводить до фінансових санкцій з боку банків, фондів, інвесторів. Обвал цін на акції на біржах завдає непоправного збитку, оскільки ніхто не хоче мати ділового партнерства з непорядним або корумпованим бізнесом, усі позбуваються акцій компанії, яка може бути ліквідована будь-якої миті. Податкові стягнення і штрафи можуть бути сміховинно несумірні з такими втратами. Ділова репутація, довіра громадськості, соціальна відповідальність компанії — одна зі сфер контролю бухгалтера.

Чи може в Австралії обійняти гідну посаду бухгалтер, який не має професійного сертифіката й не є членом професійної організації?

О. М.: Може. Але це буде або випадковість, або робота в дрібному бізнесі. Щоб отримати роботу в середній і великій компанії, держсекторі, будь-якій регульованій галузі, бухгалтер зобов’язаний мати сертифікат. Як і для роботи в будь-якому іноземному представництві або філії, яких в Азійсько-Тихоокеанському регіоні тисячі, у будь-якій бухгалтерській або консалтинговій фірмі це завжди перша вимога. Будь-яка менеджерська бухгалтерська посада передбачає повну сертифікацію.

Хочеться зауважити, що в багатьох західних країнах закон суттєво обмежує бухгалтерську діяльність без сертифікації. Багато податкових, фінансових та юридичних документів має право підписувати тільки сертифікований бухгалтер, повний член бухгалтерської організації.

Які бухгалтерські сертифікації є фаворитами австралійських роботодавців?

О. М.: В Австралії та Тихоокеанському регіоні фаворитами є Інститут сертифікованих бухгалтерів-практиків Австралії (CPA Australia) та Інститут привілейованих бухгалтерів Австралії та Нової Зеландії (Chartered Accountants Australia and New Zealand, скорочено CA ANZ). Інші інститути або сертифікації, зокрема міжнародні (IPA, CIMA, ACCA, CPA USA, Canada etc.), мають і часткові законодавчі обмеження, і знижений інтерес бізнесу.

Які етапи включає та як довго зазвичай триває професійна підготовка бухгалтера в Австралії?

О. М.: Від 3 до 6 років. Після 6 років ті, хто не склав іспити, повинні почати програму наново.

Щоб отримати сертифікат СРА або СА, необхідно виконати декілька вимог.

  1. Як мінімум — мати закінчений університетський ступінь бакалавра, що суворо відповідає вимогам бухгалтерських спільнот.
  2. Успішно скласти іспити сертифікаційної програми: у СРА треба скласти щонайменше 6, у СА їх 5 (але вони містять додаткові курсові роботи). Рекомендовано складати один іспит на пів року.
  3. Успішно пройти 8-місячну менторську програму професійних навичок зі списку категорій: оподаткування, фінансовий облік, інформаційні технології, освіта, аудит, банкрутство, управлінський облік, фінансове планування.
  4. Підтвердити в бухгалтерській спільноті досвід роботи 3 роки на посаді старшого або головного бухгалтера / економіста / фінансиста.

Окрім бухгалтерської кваліфікації, Ви атестувалися в Інституті управління. Вихід за межі вузькопрофесійної спеціалізації — це популярний тренд у бухгалтерському середовищі?

О. М.: Спеціалізація в бухгалтерів — найважливіші атрибут і вимога. Сертифіковані бухгалтери не можуть бути «багатоверстатниками». Наприклад, для моєї посади фінансового контролера вимагалося здобути додаткову кваліфікацію фахівця з ризиків та управління. Інститут управління (Governance Institute) — міжнародна організація, яка атестує адміністраторів, секретарів акціонерних товариств, ризик-менеджерів. Кандидати в члени інституту вже мають вищу юридичну, бухгалтерську або директорську освіту й багаторічний досвід керівної роботи.

Наприклад, фінансові консультанти, крім бухгалтерської сертифікації та кількох років роботи, зобов’язані скласти іспити й отримати ліцензію від Комісії з інвестицій та цінних паперів.

Публічні компанії Австралії звітують за МСФЗ. Інші підприємства звітують за австралійськими бухстандартами, які затверджує Рада з австралійських стандартів бухобліку (AASB). Наскільки суттєво відрізняються австралійські стандарти від МСФЗ?

О. М.: Різниці між МСФЗ та австралійськими стандартами немає жодної. Точніше, австралійські стандарти бухобліку і є МСФЗ, у деяких параграфах доповнені австралійською специфікою щодо місцевих неприбуткових і державних організацій. Публічні компанії звітують в Австралії за австралійськими стандартами бухобліку (повністю відповідають МСФЗ).

Австралійська бухгалтерська школа є однією з найавторитетніших у світі. Представники Австралії в IASB завжди були на головних ролях. Як Ви вважаєте, чим можна пояснити такий високий рівень розвитку бухгалтерської професії в цій країні?

О. М.: CPA Australia створили в 1887 році, випередивши СРА США, Ірландії та інші європейські товариства. CA ANZ — Інститут привілейованих бухгалтерів Австралії — сформований у 1928 році. Обидва товариства входять у десятку найстаріших у світі й дуже дорожать рівнем своїх стандартів. В Австралії програма сертифікації є післяуніверситетським ступенем, вона багаторазово складніша за програму підготовки магістра. Програма набуття експертних навичок та їх оцінювання займає багато років, а не місяці, як в інших країнах.

№ 12, 2020  (с. 22)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку