Журнали

Практика МСФЗ 23 листопада, 2020
11
К

Кактуси: біоформа та екозміст

Підприємство закупило велику партію кактусів.
Чи повинне підприємство оцінювати ці кактуси за їхньою справедливою вартістю мінус витрати на продаж?

-A
A+

Відповідаючи на запитання, ми виходимо з припущення, що в запиті йдеться про живі рослини, а не про французький кросовер класу К1 Citroën C4.

Основа оцінки за справедливою вартістю мінус витрати на продаж у загальному випадку властива біологічним активам. Це встановлено параграфом 12 МСБО 41 «Сільське господарство». Відповідно до параграфа 5 того ж стандарту біологічний актив — це жива тварина або рослина. Тобто, формально кажучи, кактуси в розумінні МСБО 41, безумовно, є біологічними активами. Втім, формалізм — це останній притулок для профнездатних бухгалтерів. Справжній професіонал має дивитися в корінь, усвідомивши економічний зміст колючих рослин з точки зору конкретного підприємства.

Деякі знані МСФЗ-експерти 1вважають, що оригінальною особливістю МСБО 41 є те, що ідейну демаркацію кордонів єпархії цього стандарту слід шукати не в «тілі» його параграфів, а в інтродукційному описі його мети:

Див. «Практика МСФЗ», № 5/2019, с. 17.

«Мета цього Стандарту — визначити обліковий підхід, а також розкриття інформації, пов’язаної з сільськогосподарською діяльністю».

Тобто, якщо будь-який біологічний актив не є пов’язаним із сільськогосподарською діяльністю підприємства, то він апріорі залишається поза сферою застосування МСБО 41. Дефініція сільськогосподарської діяльності наведена в тому ж параграфі 5:

«Сільськогосподарська діяльність — це управління суб’єктом господарювання біологічною трансформацією та збір врожаю біологічних активів для продажу чи для переробки в сільськогосподарську продукцію або в додаткові біологічні активи».

Таким чином, якщо підприємство не має наміру управляти біотрансформацією кактусів та збирати з них урожай, то застосування вимог МСБО 41 до цих рослин навряд чи буде доречним. У такому разі головбух має знайти більш релевантні для обліку стандарти. Наприклад, якщо кактуси придбано з метою подальшого продажу, то найпридатнішим до застосування, мабуть, буде МСБО 2 «Запаси».

Якщо ж кактуси придбані саме для сільськогосподарської діяльності, то із застосуванням МСБО 41 все одно поспішати не слід. Адже в параграфі 1 цього стандарту наведено ще три додаткові обмеження сфери його застосування. Скажімо, МСБО 41 не застосовують до обліку плодоносних рослин. Визначення цієї категорії можна знайти в параграфі 5 стандарту:

«Плодоносна рослина — це жива рослина, що

а) використовується у процесі виробництва або постачання сільськогосподарської продукції;
б) за очікуванням, даватиме плоди протягом більше ніж одного періоду; та
в) для якої існує віддалена ймовірність того, що вона буде продана як сільськогосподарська продукція, за винятком випадків продажу її як вторинної сировини».

Наприклад, якщо кактуси придбано з метою отримання соку (сільськогосподарської продукції) для подальшого виготовлення мескаля та/або текіли (продуктів, які є результатом переробки після збирання врожаю), то такі кактуси, найімовірніше, будуть ідентифіковані саме як плодоносні рослини2. Облік таких активів ведуть відповідно до вимог МСБО 16 «Основні засоби». У цьому стандарті є спеціальна норма, призначена для обліку плодоносних рослин, — параграф 22 МСБО 16 наголошує:

Агава колюча, тому її часто називають кактусом. Але справжнім цінителям Agave azul відома її шафоскелетна таємниця: насправді агава з родини спаржевих, а не з родини кактусових.

«Плодоносні рослини обліковують у такий самий спосіб, що і створені власними силами об’єкти основних засобів до того, як вони переміщені у місце розташування та приведені до стану, необхідного для їх експлуатації у спосіб, визначений управлінським персоналом. Тому створення у цьому Стандарті слід розуміти як діяльність, необхідну для вирощення плодоносних рослин до того, як вони переміщені у місце розташування та приведені до стану, необхідного для їх експлуатації у спосіб, визначений управлінським персоналом».

Якщо ж для підприємства кактуси не є плодоносними рослинами, сільгосппродуктами й держгрантом та їх планують використовувати в сільськогосподарській діяльності, то оцінка їх за справедливою вартістю мінус витрати на продаж буде правильним рішенням. Але й тут може бути виняток: якщо для кактуса немає ринкових цін котирування та альтернативні оцінки справедливої вартості очевидно недостовірні, то кактус слід оцінювати за його собівартістю мінус усі накопичені амортизаційні відрахування та всі накопичені збитки від зменшення корисності (параграф 30 МСБО 41).

Отже, база оцінки та схема обліку кактусів залежатиме від результатів аналізу їхньої економічної природи в контексті фактичної діяльності підприємства та намірів його керівництва.

Я. Гальчевський, комплаєнс-контролер

№ 11, 2020  (с. 36)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку