Журнали

Практика МСФЗ 28 вересня, 2020
9
«

«Єдиний спосіб пом’якшити удар — це домовлятися»

Скарбник (казначей, treasurer) — це відносно нова фінансова спеціалізація в наших краях. Скарбник забезпечує раціональність та ефективність грошового кровообігу компанії. Він вершить долі грошових потоків, відповідає за мінімізацію цінових та валютних ризиків. Нині таку відповідальність можуть узяти на себе тільки дуже сміливі й холоднокровні профі.
Наш сьогоднішній співрозмовник — головний скарбник «Міжнародних авіаліній України» Максим Манєвич.

-A
A+

Максим Манєвич, головний скарбник авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України»
 

Які точки зіткнення корпоративного скарбника з бухгалтерією, на Ваш погляд, найкритичніші?

М. М.: Навіть не можу виділити якісь конкретні точки. Казначейство тісно співпрацює з бухгалтерією, кожен займається своєю справою, тому без конфліктів — усе в межах процесу й посадових інструкцій smiley.

Який формат звіту про рух грошових коштів комфортніший для казначейського аналізу — прямий чи непрямий?

М. М.: Прямий метод для казначейства комфортніший у повсякденній роботі, але якщо є бажання та необхідність заглибитися в аналіз власних показників, то непрямий метод теж цікавий і показовий.

Наразі складні часи для пасажирських авіаперевезень. Скарбник у таких обставинах мимоволі перетворюється на одного з ключових кризових менеджерів. Які інструменти, на Вашу думку, можуть пом’якшити удар по фінансовому стану підприємств, що постраждали від пандемії?

М. М.: Якщо Ви сподівалися отримати від мене якісь рецепти щодо використання фінансових, банківських чи ще якихось інструментів у цей складний час, то нічого такого не пораджу. Пандемія зачепила всіх, і єдиний спосіб пом’якшити удар — це домовлятися. Домовлятися з усіма. Усім важко, і тільки в тісному діалозі з партнерами вдається знаходити шляхи виходу із загальної кризи. Дуже хотілося би мати хоч якусь підтримку від держави, але це зовсім інша історія.

Деякі фіндиректори вважають, що найкращий єгер виходить із браконьєра, а найкращий скарбник — із бухгалтера. Чи згодні Ви з таким твердженням?

М. М.: Не знаю, хто це вигадав, але так зараз дедалі частіше вважають і СЕО, і ейчари багатьох компаній. Як фахівець, що жодного дня не працював бухгалтером, я, звісно, не погоджуся з такою думкою smiley. Я став фіндиректором, маючи за спиною досвід роботи в економічних службах виробничого підприємства, і саме цей досвід роботи цінували мої керівники й роботодавці, а інший досвід і знання були здобуті під час додаткового навчання та практики. Деякі СЕО беруть фіндиректорами тільки вихідців з головбухів, вбачаючи в них панацею в питаннях спілкування з податковою (як мені здалося), і тут, звичайно, потрібно мати вагомі аргументи у своєму резюме, щоб їх переконати.

Чи настав час офіційно виділяти казначейську спеціалізацію під час підготовки фінансових фахівців у закладах вищої освіти (ЗВО)?

М. М.: Із питаннями підготовки фахівців наразі взагалі дуже складно smiley. Рекомендації та свої прогнози щодо майбутнього системи освіти дають усі, від Ілона Маска до Білла Гейтса smiley. Просто можу сказати, що в наших реаліях дедалі більшого значення набуває можливість адаптувати знання, здобуті в ЗВО, та бажання розширювати свій досвід на практиці. Хоча предмет «Казначейство» можна запровадити, щоби молоді фахівці хоча би мали уявлення, з ким їм доведеться працювати і співпрацювати, коли вирушать у вільне плавання після ЗВО smiley.

№ 9, 2020  (с. 18)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку