Журнали

Практика МСФЗ 31 серпня, 2020
8
XB

XBRL в Європі: нова модель звітування від ESMA

Уже традиційно в травні-червні проходять головні міжнародні XBRL-заходи року, що присвячені розгляду питань регуляторних вимог у сфері звітності, огляду нового програмного забезпечення XBRL тощо. Цей рік не став винятком, і заходи відбулися. У зв’язку з пандемією COVID-19 юрисдикція XBRL Europe вирішила змінити організаційну форму проведення всіх заходів, замінивши конференц-зали на онлайн-зустрічі, семінари й вебінари. Така ситуація дала чудову можливість багатьом, у тому числі й мені, взяти участь у всіх трьох XBRL-заходах міжнародного рівня: ESEF Conformance Suite 28 травня, 25th XBRL Europe Digital Week 15–18 червня та Eurofiling Innovation Day 24 червня, — просто маючи комп’ютер і доступ до інтернету. Червоною ниткою всіх презентацій і виступів на цих заходах була підготовка фінансової звітності за 2020 рік згідно з вимогами Єдиного європейського електронного формату (ESEF), що був розроблений Європейською організацією з цінних паперів і ринків (ESMA).

-A
A+

Наталія Шматко, к. е. н., консультантка з МСФЗ та XBRL

Що таке ESEF?

Ще у 2013 році до Директиви про прозорість, яка встановлює правила щодо гармонізації вимог до прозорості емітентів, було внесено зміни, включаючи, серед іншого, вимогу до емітентів готувати свої щорічні фінансові звіти в єдиному форматі електронної звітності. На ESMA було покладено відповідальність за розроблення регуляторно-технічних стандартів для визначення цього формату електронної звітності.

Мета цього положення — спростити процес підготовки й подання звітності для емітентів та полегшити доступність, аналіз і порівнянність річних фінансових звітів для регуляторів, інвесторів тощо.

Таким чином, було розроблено Єдиний європейський електронний формат (The European Single Electronic Format) — електронний формат звітності, що базується на регуляторних вимогах ESMA до емітентів на регульованих ринках ЄС подавати фінансову звітність у форматі Inline XBRL (скорочено iXBRL).

Регуляторно-технічні стандарти щодо ESEF застосовуватимуться до всіх емітентів, на яких поширюються вимоги, що містяться в Директиві про прозорість, для оприлюднення щорічних фінансових звітів.

Вимоги ESEF:

  • усі щорічні фінансові звіти мають бути підготовлені у форматі xHTML, який читабельний для людини і може бути відкритий за допомогою будь-яких стандартних веббраузерів;
  • якщо щорічні фінансові звіти включають консолідовану фінансову звітність за МСФЗ, вони мають бути промарковані тегами XBRL, що робить промарковані розкриття структурованими та читабельними для комп’ютерів. Якщо це не консолідована фінансова звітність за МСФЗ, ці вимоги не діють. Слід зазначити, що вимоги лише визначають формат, але при цьому не дають вказівок на предмет модифікації самого змісту звітності;
  • теги XBRL мають бути вбудовані в документ xHTML за допомогою iXBRL, що дає змогу поєднувати переваги даних, промаркованих тегами XBRL, із поданням річних фінансових звітів, читабельним для людини;
  • таксономія забезпечує ієрархічну структуру, яка використовується для класифікації фінансової інформації та є важливою для структурованої електронної звітності у форматі XBRL. Для ESEF використовується розширена таксономія МСФЗ, тобто базова таксономія МСФЗ із сайту ifrs.org плюс розширення, які зробила ESMA як регулятор. Схема основної таксономії включена в додаток до регуляторно-технічних стандартів. Крім того, на вебсайті ESMA публікують файли таксономії XBRL, які відповідають усім відповідним технічним та нормативним вимогам, а також надають настанови емітентам зі створення власної специфічної таксономії для потреб усередині компанії;
  • укладачі звітності повинні розміщувати розкриття інформації, використовуючи елемент таксономії, що має найближчий обліковий зміст до промаркованого розкриття; якщо найближчий елемент таксономії неправильно відображає бухгалтерський зміст розкриття інформації, емітенти створюють так званий розширений елемент таксономії та прив’язують таке розширення до основного елемента таксономії ESEF, який має найближче облікове значення. Таким чином, регулятор ESMA дає змогу компаніям, що звітують, самостійно робити розширення (змінювати) таксономії ESEF з метою більш детального розкриття елементів, звісно, з дотриманням технічних та нормативних вимог формату. Наприклад, компаніям, що звітують в Україні, не дозволено робити розширення таксономії МСФЗ: це можуть робити тільки українські регулятори (МФУ, НБУ, НКЦПФР);
  • первинна фінансова звітність (звіт про фінансовий стан, звіт про прибутки та збитки, звіт про рух грошових коштів та звіт про зміни у власному капіталі) має бути детально промаркована (detailed tagging). Натомість примітки потрібно буде промаркувати, застосовуючи мітки для цілих розділів приміток (block tagging).

Усі положення та вимоги ESEF містяться в регуляторно-технічних стандартах ESEF, включених до «Підсумкового звіту про регуляторно-технічні стандарти ESEF».

У червні 2020 року ESMA опублікувала приклад щорічного фінансового звіту, який готують у новому Єдиному європейському електронному форматі, тобто відповідно до вимог, що містяться в регуляторно-технічних стандартах ESEF, та вказівок, викладених у посібнику звітності ESEF.

Що пропонує ESMA?

Компаніям для впровадження ESEF єврорегулятор надає таку допомогу:

  1. посібник звітності ESEF;
  2. відео-посібники ESEF;
  3. файли таксономії ESEF XBRL;
  4. пілотний проєкт із дослідної експлуатації ESEF;
  5. консультації.

Посібник звітності ESEF

ESMA підготувала посібник звітності ESEF, щоб надати вказівки щодо поширених проблем, які виникають під час створення звіту iXBRL. Мета цього документа — сприяння узгодженому та послідовному підходу до підготовки річних фінансових звітів у форматі, визначеному в регуляторно-технічних стандартах ESEF. Слід зазначити, що від початку проєкту посібник звітності ESEF постійно оновлюється, включаючи в себе новий найкращий досвід і рекомендації щодо впровадження ESEF.

Відео-посібники ESEF

З метою інформування всіх відповідних учасників ринку про нові вимоги, викладені в регламенті ESEF, ESMA опублікувала серію відео-посібників, що підсумовують основні вимоги регламенту ESEF та надають підтримку в їх реалізації.

Перший відео-посібник ESEF — вступ до регуляторно-технічних стандартів ESEF і посилання на частину посібника 11зі сценарієм, якого слід дотримуватися

Тут 1 і далі 2 і 3 — посібники (the script) до кожного із цих відео — детальний покроковий опис дій, сценарій.
 

Другий відео-посібник ESEF — підтримка впровадження для укладачів звітності: як підготувати звіт iXBRL і посилання на частину посібника 2 зі сценарієм, якого слід дотримуватися.

Третій відео-посібник ESEF — подальша підтримка впровадження для укладачів звітності і посилання на частину посібника 3 зі сценарієм, якого слід дотримуватися. Цей відео-посібник відповідає на десять запитань, які учасники ринку часто ставлять ESMA та національним регуляторним органам ESEF.

Файли таксономії ESEF XBRL

Таксономія, яку використовуватиме ESEF, базується на Таксономії МСФЗ, яку готує та щорічно оновлює Фонд МСФЗ та яка надає емітентам ієрархічну структуру, що використовується для класифікації фінансової інформації.

Мітки, що читабельні для людини, основної таксономії ESEF перелічують та визначають конкретні елементи, які укладачі звітності можуть використовувати для ідентифікації (тегування) інформації, розкритої в консолідованій фінансовій звітності за МСФЗ, включені в додаток VI до нормативно-технічних стандартів ESEF. Файли таксономії ESEF XBRL — це набір електронних (технічних) файлів, що забезпечують структуроване подання елементів, які по суті складають основну систематику. Доступ до них можна отримати на вебсайті ESMA як пакет таксономії, підготовлений відповідно до специфікації XBRL Taxonomy Packages 1.0. Пакет включає точки входу (entry points) всіма мовами ЄС.

Пілотний проєкт з дослідної експлуатації ESEF

Щоб оцінити, чи є запропоновані специфікації для ESEF практичними, і визначити, чи слід і якою мірою їх удосконалювати, ESMA проводить дослідну експлуатацію з 2017 року.

До дослідної експлуатації ESMA залучила 25 добровольців-емітентів для перетворення консолідованої фінансової звітності за МСФЗ у звіт iXBRL. ESMA опублікувала низку звітів, створених під час дослідної експлуатації, щоби дозволити учасникам ринку ознайомитися з технологією iXBRL. Підготовлені компаніями та банками в процесі дослідної експлуатації звіти iXBRL та більше інформації про пілотний проєкт із дослідної експлуатації ESEF можна знайти за посиланням https://www.esma.europa.eu/field-test-esef.

Звіт про дослідну експлуатацію включено до Підсумкового звіту про регуляторно-технічні стандарти ESEF.

Консультації

У ході розробки регуляторно-технічних стандартів ESEF регулятор ESMA провів публічне консультування. Документ про консультації опубліковано у вересні 2015 року. Звіт про зворотний зв’язок щодо консультацій, опублікований у грудні 2016 року, підсумовує отримані відгуки та відповідь ESMA на них. Крім того, він містить аналіз витрат та переваг ESEF.

Головні запитання: хто й коли має звітувати в ESEF?

Як і в ситуації з впровадженням XBRL в Україні, так і з впровадженням ESEF до регулятора ESMA надходять найчастіше два запитання: на кого поширюються вимоги ESEF і в які терміни потрібно звітувати?

Відповідь ESMA — компанії-емітенти, акції яких допущені до публічних торгів на регульованих ринках і які зобов’язані подавати щорічну фінансову звітність. Таку річну (не проміжну!) фінансову звітність компанії зобов’язані підготувати в електронному форматі згідно з вимогами ESEF за звітні періоди починаючи з 1 січня 2020 року або пізніше.

№ 8, 2020  (с. 61)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку