Журнали

Практика МСФЗ 24 червня, 2019
6
М

МСФЗ: «непродумана свобода вибору»

Ел Розен (Al Rosen) — жива легенда професії. «Нью-Йорк таймс» назвала його ветераном форензик (forensic) у бухгалтерії. Він знаменитий не тільки своїми популярними книгами з питань фінансових розслідувань, але й тим, що на основі зовнішнього аналізу фінансової звітності передбачив фінансові крахи кількох великих компаній задовго до їхнього падіння. Доктор Розен більш ніж чверть століття очолює канадську фірму Rosen & Associates Limited, а також є провідним експертом Accountability Research Corporation. Ці компанії є лідерами в судовій експертизі фінансових звітів та виявленні корпоративних зловживань і злочинів. Також пан Розен є радикальним опонентом МСФЗ. Нам було надзвичайно цікаво з’ясувати його погляди на міжнародні стандарти фінзвітності.

-A
A+

Ел Розен, FCA, FCMA, FCPA, CFE, CIP

 

У вічній суперечці «стандарти, засновані на правилах, проти стандартів, заснованих на принципах» Ви, вочевидь, є прихильником перших стандартів. У нещодавній статті, опублікованій у Canadian Accountant, Ви відзначили, що настав час для канадських регуляторів серйозно розглянути можливість виходу з МСФЗ і прийняття GAAP США для публічних компаній. Однак деякі порушення, які Ви знайшли у звітах канадських компаній, також містяться у звітах американських компаній. Говард Шиліт (Howard Schilit) вказав на подібні порушення в Сполучених Штатах двадцять років тому. Якщо бухгалтер хоче обдурити користувача звітності, він зробить це і за US-GAAP. Чи не так?

Е. Р.: Всупереч вашим спостереженням, фінансова звітність, на мій погляд, вимагає як принципів, так і правил. Протягом багатьох років наша фірма розслідувала більше випадків великих шахрайств із фінансовою звітністю, ніж будь-яка інша фірма в Канаді. Тому ми говоримо не про «теорію», а про реалії того, що відбувається в повсякденному житті. Ми бачимо самогубства, банкрутства та інші проблеми.

Так, обман у фінансовій звітності буде завжди. Але є головні питання:

А. Якого обсягу та як часто?

Б. Наскільки легко розпочати і продовжувати шахрайство протягом багатьох років?

В. Чи можуть навіть найтупіші шахраї легко здійснювати схеми, які щорічно коштують інвесторам мільйони? Чи все ж таки існують певні правила, що здатні обмежити конкретні види шахрайств?

Г. Які ефективні перехресні перевірки [cross-checks] існують у прийнятій системі стандартизації фінзвітності?

Ґ. Чи розширилося застосування «брудних трюків» у Канаді після введення МСФЗ? (Так; і причому значно. Щоб у цьому переконатися, достатньо просто подивитися на фінансову звітність компаній з виробництва марихуани та інвестиційних трастів нерухомості, а також компаній з управління пенсійними активами).

Канада є однією з тих країн, які захистили зовнішніх аудиторів від судових позовів за те, що ті підписують чисті аудиторські висновки, підтверджуючи суттєво викривлені фінансові звіти. Тому МСФЗ (з їхніми допусками, що дозволяють корпоративному керівництву вибирати власні варіації звітності, змінюючи ймовірності та процентні ставки, та багато іншого) є особливо небезпечними для інвесторів у Канаді.

МСФЗ та канадські закони разом дозволяють керівникам підприємств (з невеликим або зовсім відсутнім запереченням аудитора) складати суттєво неправдиву фінансову звітність. Інколи доходи та прибутки на роки випереджають появу будь-якої ймовірності отримати кошти або їх еквіваленти. Чому? Такий дозвіл надається менеджменту схемою визнання доходів за МСФЗ (через подолання порога ймовірності отримання вигоди в 50,0001 %).

МСФЗ не мають вбудованих перехресних перевірок, таких як сплата грошових коштів або їх еквівалентів, які перешкоджають екстремальному обліку за принципом нарахування і які згодом відокремлюють фантазії менеджерів від фактичних транзакцій із третіми особами. Ця непродумана свобода вибору МСФЗ дає змогу продовжувати застосування «шахрайства Понці» (Ponzi Frauds) протягом десятиліть.


Чарльз Понці — авантюрист, відомий тим, що на початку ХХ століття побудував першу масштабну фінансову піраміду.

Його підприємство The Securities Exchange Company було засновано в Бостоні і видавало боргові розписки, в яких зобов’язувалося виплатити на кожні отримані 1 000 доларів 1 500 доларів щоквартально. Піраміда зазнала краху влітку 1920 року, коли фірму Понці визнали банкрутом. Чарльз Понці був засуджений до п’яти років ув’язнення.

В інвестиційній сфері схемою Понці називають аферу, що обіцяє високу норму прибутковості з мінімальним ризиком для інвесторів. Вона надає виплати для ранніх інвесторів, отримуючи фінансування від тих, хто став інвестором пізніше.


Коротше кажучи, «принципи» МСФЗ є уявними, з ними кожен керівник робить те, що він хоче. МСФЗ унеможливлюють створення універсальної системи обліку. (Так звані принципи МСФЗ є насправді викладом «концепцій» бухобліку США 1960-х років із незначними виправленнями).

Узагальнюючи, скажу, що за моїм фактичним досвідом GAAP США мають недоліки, але вони становлять лише 10–15 % від тих недоліків, які властиві МСФЗ. Найбільш елементарні шахрайства (наприклад, нарощування доходів [inflating income], змішування нарахувань та грошових потоків [mixing accruals and cash flows]) можуть бути здійснені за МСФЗ і тривати протягом багатьох років, поки не виникнуть проблеми з ліквідністю з наближенням банкрутства.

Ви пропонуєте надавати національному регуляторному органу повноваження щодо прийнятних правил бухгалтерського обліку. Ви маєте на увазі повноваження щодо зміни МСФЗ?

Е. Р.: Я НЕ пропоную запровадити «національного регулятора», що має повну владу щодо звітності. Канада потребує незалежної групи замість упереджених, конфліктних аудиторів, які відмовляються визнати, що МСФЗ є «даром з неба» для злочинців, які звітують про те, що хочуть.

У 2017 році The New York Times написала про вашу позицію щодо МСФЗ: ці стандарти дають набагато більше свободи дій для корпоративних менеджерів, коли справа доходить до оцінки активів та обліку грошових потоків, і вони також можуть маскувати проблеми в компанії. Чи є «переоціночна» модель обліку дуже ненадійною для інвестора?

Е. Р.: Переоцінки на основі зміни очікувань процентних ставок, чистого операційного доходу та подібних показників — це «ключі до в’язниці» тим, хто хоче обдурити інвестора. Мені довелося неодноразово свідчити в суді про такі переоціночні нісенітниці. Багато про ці трюки написано в моїй книзі «Easy Prey Investors».

Треба позбутися МСФЗ. Якщо їх не відкинути, багато людей втратить пенсійні та накопичувальні гроші. МСФЗ не побудовані на працездатній основі. (У 1972 році Канадський інститут дипломованих бухгалтерів опублікував книгу «Облік поточної вартості». Я був єдиним автором. Я тоді навіть не здогадувався про надзвичайну небезпеку МСФЗ).

№ 6, 2019  (с. 14)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку