Журнали

Місцева рада 23 січня, 2023
1
Щ

Щодо присвоєння рангів посадовим особам місцевого самоврядування

Національне агентство України з питань державної служби
Лист від 18.11.2022 р. № 4706/10.3-22
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

НАДС в межах повноважень розглянув <…> звернення <…> та повідомляє.

Згідно із статтею 6 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (далі — Закон) консультативне та методичне забезпечення служби в органах місцевого самоврядування здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань державної служби з урахуванням вимог чинного законодавства про місцеве самоврядування в Україні.

Відповідно до статті 15 Закону при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування присвоюються ранги у межах відповідної категорії посад.

Частиною другою статті 39 Закону від 10 грудня 2015 року № 889-VІІІ «Про державну службу» (далі — Закон № 889-VІІІ) передбачено, що співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями встановлюється для випадків призначення осіб, яким присвоєно такі спеціальні звання, на посади державних службовців, на яких може бути присвоєно нижчий ранг. У такому разі особі присвоюється ранг державного службовця на рівні рангу, який вона мала відповідно до спеціальних законів.

Порядок присвоєння рангів державних службовців та співвідношення між рангами державних службовців і рангами посадових осіб місцевого самоврядування, військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями визначаються Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 2 Порядку присвоєння рангів державних службовців, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 306 (далі — Постанова № 306), визначено, що особі, яка має військове звання, дипломатичний ранг чи інше спеціальне звання та призначається на посаду державного службовця, присвоюється ранг відповідно до співвідношення між рангами державних службовців і військовими званнями, дипломатичними рангами та іншими спеціальними званнями, затвердженого Постановою № 306.

Разом з тим пунктом 1 вказаного Порядку визначено, що цей Порядок визначає механізм присвоєння державним службовцям рангів під час прийняття на державну службу та її проходження.

Крім того, статтею 3 Закону № 889-VІІІ передбачено, що дія Закону № 889-VІІІ не поширюється, зокрема на посадових осіб місцевого самоврядування.

Отже, Постанова № 306 застосовується лише при присвоєнні рангів державних службовців.

Законодавством не передбачено співвідношення між рангами посадових осіб місцевого самоврядування і військовими званнями.

Таким чином, при прийнятті на посаду до органу місцевого самоврядування особи, яка має військове звання, їй присвоюється ранг посадової особи місцевого самоврядування в межах займаної категорії посад.

Окремо повідомляємо, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади мають лише роз’яснювальний (інформаційний) характер і не встановлюють правових норм.

Голова Наталія АЛЮШИНА

№ 1, 2023  (с. 28)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку