Журнали

Місцева рада 25 липня, 2022
7
Т

Тимчасова структура в ОМС на час воєнного стану: варто чи ні?

-A
A+

Нагадаємо, що ч. 9 ст. 9 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIIІ (далі — Закон № 389) передбачено, що в разі затвердження сільським, селищним, міським головою тимчасової структури виконавчих органів сільської, селищної, міської ради для працівників, посади яких не включені до тимчасової структури, оголошується простій або здійснюється їх переведення на рівнозначну чи нижчу посаду.

Рішення про затвердження тимчасової структури виконавчих органів сільської, селищної, міської ради втрачає чинність не пізніше ніж через 30 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану, якщо ним не встановлено більш ранній строк втрати чинності.

І все б нічого, але повноважень сільського, селищного, міського голови Закон № 389 не визначає. Такі повноваження надано начальнику військової адміністрації (ВА) населеного пункту. А у ст. 9 Закону № 389 йдеться про громади, в яких не утворюється ВА (детальніше див. газету «Бухгалтерія бюджет», № 19/2022, с. 19). Відповідні повноваження голів мали б з’явитись у Законі № 389 на підставі Закону України «Про внесення змін до Законів України «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про правовий режим воєнного стану» щодо забезпечення керованості державою в умовах воєнного стану». Але він так і не був підписаний та залишається законопроєктом № 7153.

Чи встановлює сама по собі нова норма ч. 9 ст. 9 Закону № 389 право відповідного голови затверджувати тимчасову структуру ОМС, ми запитали у НАДС. Відповідь у листі від 19.07.2022 р. № 2867/10.3-22. Одразу зауважимо, що чіткої та обґрунтованої відповіді в зазначеному листі немає. НАДС зазначає, що голову може бути призначено начальником ВА, або у разі утворення ВА її начальник виконує повноваження відповідного сільського, селищного міського голови. А у начальника ВА, як ми вже зазначили вище, є повноваження щодо затвердження тимчасової структури (ч. 2 ст. 10 Закону № 389). Але ж і ми про це. У голови ВА є такі повноваження. Проте ст. 9 Закону № 389 про ті громади, де ВА не утворюється. З огляду на недостатнє правове регулювання цього питання, не бачимо сенсу утворювати тимчасову структуру в населених пунктах, де не утворено ВА, та свої повноваження має можливість здійснювати і виконком, і рада, і повноцінно працювати апарат.

№ 7, 2022  (с. 3)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку