Журнали

Місцева рада 25 квітня, 2022
4
Щ

Щодо фінансування медичного огляду кандидатів в члени добровольчих формувань територіальних громад

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 08.04.2022 р. № 03.1-18/17/645/ЗПІ-22//882
​Додаток до матеріалу:

-A
A+

Директорат медичних послуг МОЗ України розглянув <…> запит <…> та повідомляє.

Відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 в Україні запроваджено воєнний стан.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.02.2022 р. № 374 (із змінами) на період дії воєнного стану затверджено Тимчасові заходи у закладах охорони здоров’я з метою забезпечення їх готовності для надання медичної допомоги постраждалим внаслідок військової агресії Російської Федерації проти України.

Наразі режим воєнного стану дозволяє працювати всім надавачам медичних послуг у рамках вимог, встановлених для повсякденного функціонування.

Згідно з частиною другою статті 43 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (із змінами) центральні органи виконавчої влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування для проведення медичного огляду громадян, призову їх на військову службу, відправлення призваних осіб до військових частин, прийняття на військову службу за контрактом зобов’язані забезпечувати районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки необхідною кількістю технічних працівників та обслуговуючого персоналу, обладнаними призовними (збірними) пунктами, медикаментами, інструментарієм, медичним і господарським майном, автомобільним транспортом, а також забезпечувати здійснення охорони громадського порядку на призовних пунктах.

Відповідно до частини шостої статті 43 цього Закону за членами лікарських комісій при районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, лікарями і середнім медичним персоналом, які направляються для роботи на призовних дільницях і збірних пунктах під час взяття допризовників на військовий облік і призову громадян на військову службу або на збори для проведення медичного огляду і повторного огляду громадян, а також для відправлення призваних на збірні пункти, на весь час виконання цих обов’язків зберігаються займана посада та середній заробіток за основним місцем роботи.

Інформуємо, що комунальні некомерційні підприємства — заклади первинної медичної допомоги, які уклали договір з Національною службою здоров’я України відповідно до умов договору зобов’язуються надавати пацієнтам за програмою медичних гарантій медичні послуги передбачені Порядком надання первинної медичної допомоги, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 р. № 504 (із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11.11.2020 р. № 2593) <…>.

Цим Порядком чітко регламентовано перелік послуг, які надаються на первинній ланці, робота лікарів-терапевтів первинної ланки у складі позаштатної постійно діючої військово-лікарської комісії не входить до переліку зазначених послуг та відповідно не може оплачуватись Національною службою здоров’я України.

Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 р. № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», <…> визначено, що до складу військово-лікарської комісії залучаються лікарі з місцевих лікувально-профілактичних закладів за погодженням з головою відповідної штатної військово-лікарської комісії регіону.

Генеральний директор Директорату медичних послуг Олександра МАШКЕВИЧ

№ 4, 2022  (с. 20)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку