Журнали

Місцева рада 28 березня, 2022
3
К

Комунальні підприємства: коли вимагати аудит фінзвітності?

-A
A+

Місцева рада має в мережі одержувачів комунальне підприємство. Чи необхідно організовувати аудит його фінансової звітності?

Відповідно до ч. 3 ст. 14 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-XIV (далі — Закон про бухоблік) обов’язковому щорічному аудиту підлягає фінансова звітність таких підприємств:

  • що становлять суспільний інтерес;
  • публічні акціонерні товариства;
  • суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях;
  • великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів;, — середні підприємства;
  • фінансові установи, що належать до мікропідприємств та малих підприємств.

Якщо ваше комунальне підприємство не належить до жодної з цих категорій, то законодавство не вимагає проводити аудит його фінансової звітності. Зазвичай не підлягають обов’язковому аудиту малі та мікропідприємства.

Критерії розмежування підприємств на великі, середні, малі та мікро встановлені ч. 2 ст. 2 Закону про бухоблік, а визначення підприємств, що становлять суспільний інтерес, — у ст. 1 цього Закону.

Водночас рада, як засновник, може сама бути ініціатором аудиту, навіть коли загальне законодавство не висуває такої вимоги (і за наявності підстав сумніватися у достовірності звітності, і просто для поточного контролю). В такому разі обсяг аудиту, строки, умови його проведення будуть визначатися радою.

 

Любов Крута, експерт газети

№ 3, 2022  (с. 5)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку