Журнали

Місцева рада 28 березня, 2022
3
П

Повноваження КМУ щодо визначення умов і порядку оренди державного та комунального майна на час воєнного стану планується розширити

-A
A+

ВРУ 24.03.2022 р. узяла за основу проєкт закону про внесення змін до Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (законопроєкт № 7192) зі скороченим строком підготовки. Ним пропонується надати КМУ повноваження визначати особливості процедур щодо оренди державного та комунального майна на період дії воєнного стану, зокрема щодо:

  • порядку надання згоди передати майно в оренду;
  • формування стартової орендної плати, строків на проведення аукціону, затвердження протоколу результатів аукціону та підписання договору оренди;
  • продовження договору оренди, припинення договору оренди та підписання акта повернення майна з оренди;
  • передання майна в суборенду;
  • визначення вартості об’єкта оренди, розрахунку орендної плати та інших обов’язкових платежів;
  • можливості застосувати пільгову орендну плату для орендарів, які беруть участь в аукціоні з оренди державного майна з метою перемістити виробництва, розміщені на території, на якій велись (ведуться) бойові дії або тимчасово окупованій збройними формуваннями Російської Федерації, а також механізму підтвердження прав на застосування пільгової орендної плати;
  • повноважень військової адміністрації з питань оренди.

У разі ухвалення відповідного закону акти КМУ, ухвалені на його виконання, планується застосовувати з дати введення воєнного стану.

Очікуємо на розгляд та ухвалення, про що вас обов’язково поінформуємо.

Додатково нагадаємо, що відповідно до ч. 6 ст. 762 ЦКУ наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого не міг використовувати майно через обставини, за які він не відповідає.

Пунктом 1291 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2020 р. № 483, передбачено право представницького органу місцевого самоврядування (відповідної місцевої ради) за наявності особливих обставин ухвалити рішення про надання орендних знижок або звільнень від сплати орендної плати за договорами оренди певного майна або за договорами оренди майна.

На підтвердження наявності особливих обставин в умовах воєнного стану Торгово-промислова палата України видала лист від 28.02.2022 р. № 2024/02.0-7.1.

Тож за наявності підтверджених фактів неможливості використання майна чи виконання орендарем своїх зобов’язань за договором ради (якщо є така фізична можливість) можуть уже зараз розглянути відповідне питання.

№ 3, 2022  (с. 4)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку