Журнали

Місцева рада 28 березня, 2022
3
Ч

Чи потрібно попереджати голову ради про зменшення премії чи надбавки?

-A
A+

Рішенням сесії міському голові зменшили розмір премії та надбавки за високі досягнення у праці. Чи є це зміною істотних умов праці, про яку потрібно попереджати за два місяці?

Згідно з абз. 2 п. 6 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268преміювання голів обласних, районних і районних у містах рад, їх заступників, сільських, селищних і міських голів, установлення їм надбавок, надання матеріальної допомоги здійснюється у порядку та розмірах, визначених постановою № 268, у межах затверджених видатків на оплату праці. Рішення про зазначені виплати приймається відповідною радою. Тож тільки рада може прийняти рішення про зменшення чи збільшення розміру премії та надбавки за високі досягнення у праці голови ради.

Відповідно до ч. 2 ст. 29 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР про нові умови або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення роботодавець повинен повідомити працівника не пізніше ніж за два місяці до їх запровадження або зміни. А згідно з нормами ч. 3 ст. 32 Кодексу законів про працю України від 10.12.1971 р. працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці про зміну істотних умов праці, зокрема, систем та розмірів оплати праці, тільки якщо це відбувається у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці.

Однак, на нашу думку, завчасно повідомляти голову ради про зменшення премії чи надбавки не потрібно. Адже особливості преміювання чи встановлення інших заохочень голові ради врегульовані абз. 2 п. 6 постанови № 268. І голова ради під час призначення знав, що умови його оплати праці в будь-який момент можуть змінитися внаслідок рішення ради.

 

Катерина Проценкоексперт газети

№ 3, 2022  (с. 6)
Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку