Журналы

Місцева рада 28 марта, 2022
3
М

Матеріальна допомога на оздоровлення: до якої відпустки надається?

-A
A+

До якої саме відпустки потрібно надавати матеріальну допомогу на оздоровлення посадовим особам місцевого самоврядування?

Посадові особи ОМС, окрім загальноприйнятих відпусток, передбачених Законом України «Про відпустки» від 15.11.1996 р. № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки (наприклад, відпустки «на дітей» тощо), в першу чергу мають право на дві відпустки, які передбачені для них Законом України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон про службу в ОМС):

  • щорічна основна відпустка тривалістю 30 к. дн. (зверніть увагу: на період воєнного стану тривалість щорічної основної відпустки становить 24 к. дн.;
  • щорічна додаткова відпустка за стаж служби в органах місцевого самоврядування понад 10 років тривалістю до 15 к. дн. (залежно від стажу служби).

Надання матеріальної допомоги на оздоровлення передбачено ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС.

ЦИТАТА. «Посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю 30 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі посадового окладу».

(ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС)

Насправді в ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС не конкретизовано, до якої саме щорічної відпустки (основної чи додаткової) виплачується матдопомога на оздоровлення. Проте це лише формальність. Адже в ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС ідеться про надання 30 к. дн. щорічної відпустки, і матдопомога передбачена спеціально до неї. Як уже зазначалося вище, щорічна відпустка тривалістю 30 к. дн. (на період воєнного стану — 24 к. дн.) — це основна відпустка.

Отже, з норм ч. 5 ст. 21 Закону про службу в ОМС можна зробити висновок, що матеріальна допомога на оздоровлення посадовим особам місцевого самоврядування надається при виході у щорічну основну відпустку.

Зверніть увагу: на прохання працівника щорічну відпустку можна поділити на частини, одна з яких повинна бути не меншою за 14 к. дн. (ст. 12 Закону про відпустки). Законодавство не містить вимоги щодо виплати допомоги на оздоровлення лише до основної частини відпустки, яка становить не менше 14 к. дн. При цьому ця частина відпустки не обов’язково повинна бути першою. На цьому наголошують фахівці Мінсоцполітики в листі від 07.12.2017 р. № 23966/0/2-17/28 (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 14/2018, с. 26).

 

Людмила Балла, експерт газети

№ 3, 2022  (с. 5)
Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи