Статті

З

Звіт про управління: пристрасті вирують

Коментар до листів ДФСУ від 14.02.2019 р. № 164/2/99-99-15-02-01-10, Державної служби статистики від 08.02.2019 р. № 04.3-13/17-19, НКЦПФР від 08.02.2019 р. № 40/01/3171

19 лютого, 2019

Проблема Про складання та подання Звіту про управління (далі — Звіт) ми з вами вже говорили1. Вперше його подавати слід за результатами 2018 року разом із фінансовою звітністю в порядку та строки, встановлені законом (ч. 7 ст. 11 Закону про бухоблік). При цьому Порядок № 4192 місить досить розпливчасте формулювання з цього приводу. Так, у п. 2 Порядку № 419 є згадка, що Звіт подається разом із фінансовою звітністю. З цього і почався «сир-бор».

Див. «ПБ», № 48/2018, с. 6.
Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. № 419.

Бухгалтерська спільнота ніяк не могла визначитися, хто з офіційних органів заслуговує отримати Звіт та які наслідки за його неподання. Оскільки наближаються строки подання прибуткової декларації фіскалам та фінзвітності до органів статистики, затяті відчайдухи готові були надсилати Звіт за допомогою голубиної пошти, адже зробити це в електронному вигляді проблематично…

Звісно, ми завчасно подбали про вас та запитали у фіскалів, Держстату та НКЦПФР3 їх думку щодо злочину і покарання. У листах, що коментуються, офіційні органи відгорнули завісу таємниці. Тож і ми не будемо зволікати!

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

ДФСУ Незважаючи на досить «одіозну» заяву очільниці Львівського офісу Нонни Багмет4, «головні» фіскали у коментованому листі дійшли правильного висновку. Отож, можна вважати, реабілітували свою репутацію .

На її думку, подавати Звіт про управління слід усюди, де вимагають фінзвітність. Джерело: http://officevp.sfs.gov.ua/media-ark/local-news/365761.html

На думку фахівців відомства, відповідно до п. 46.2 ПКУ платники податку на прибуток мають разом з декларацією подавати фінансову звітність. Далі податківці розмірковують на тему, що, власне, таке фінансова звітність. По допомогу вони звернулися до Закону про бухоблік та НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Так, у Законі про бухоблік Звіт фігурує як самостійна одиниця. У свою чергу п. 1 розд. ІІ НП(С)БО 1 чітко визначає склад форм фінансової звітності. Це:

  • Баланс (Звіт про фінансовий стан);
  • Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід) (форма № 2);
  • Звіт про рух грошових коштів;
  • Звіт про власний капітал;
  • Примітки до річної фінансової звітності.

Далі фіскали доходять логічного висновку. Оскільки Звіт не є складовою фінзвітності, то й нема обов’язку його подання до органів ДФС.

Держстат Статисти також відхрестилися від Звіту. Вони зазначають, що сам по собі Звіт не є формою державного статистичного спостереження. А оскільки до складу фінансової звітності він також не входить, то їх не цікавить.

НКЦПФР Думка цього відомства цікава, зокрема, тим суб’єктам господарювання, чиї акції допущені до торгів на фондовій біржі. НКЦПФР у Звіті зацікавлена більше, ніж інші. Фахівці відомства дійшли висновку, що відповідно до Закону про бухоблік публічні акціонерні товариства, які є підприємствами, що становлять суспільний інтерес, повинні оприлюднювати Звіт.

ДО ВІДОМА. Відповідно до вимог ст. 14 Закону про бухоблік підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб’єкти господарювання, які провадять діяльність у видобувних галузях, мають оприлюднювати фінзвітність на веб-сайті не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом.

На жаль, щодо штрафів за неподання Звіту відповіді ми не отримали. Фахівці відомства зазначили, що це питання поза межами їх компетенції.

Думка редакції Висновки офіційних органів більш ніж справедливі. Звіт не усюди йде тандемом із фінзвітністю. Ми би трактували цю зв’язку навпаки: фінзвітність має подаватися всюди, де просять Звіт, оскільки вона допомагає правильно трактувати показники Звіту про управління.

Отож «зацікавлені» контролюючі органи мають повідомити про необхідність подання Звіту в офіційно затверджених нормативних документах. Наприклад, Нацбанк в Інструкції № 3735 чітко сформулював своє бажання разом із фінансовою звітністю бачити Звіт про управління.

Інструкція про порядок складання та оприлюднення фінансової звітності банків України, затверджена постановою Правління НБУ від 24.10.2011 р. № 373.

А доти чіткою залишається лише вимога п. 2 Порядку № 419 оприлюднювати Звіт разом з фінансовою звітністю та аудиторським висновком на власному веб-сайті підприємства. Хоча і тут питання накладання штрафу за ст. 16316 КпАП залишається відкритим. Адже накладається він саме за неоприлюднення фінзвітності. Ми ж з’ясували, що Звіт про управління — самостійна одиниця.

Тож далі буде…

Анна Хомюк, головний редактор газети "Професійний бухгалтер"
Іван Чалий, головний редактор журнала "Практика МСФЗ" 

P.S. Листи, що коментуються, будуть опубліковані:

  • у газеті «Професійний бухгалтер», № 8/2019
  • у журналі «Практика МСФЗ», № 3/2019​

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку