Новини

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповіла на питання стосовно звіту з управління

25.02.2019

Лист Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.02.2019 р. № 40/01/3171
(додаток до матеріалу «Звіт про управління: пристрасті вирують»)

 

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на <…> звернення <…> в межах компетенції повідомляє наступне.

1. Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р. № 996-ХІV (далі — Закон) визначає правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні.

Відповідно до абзацу 17 частини 1 статті 1 Закону звіт про управління — документ, що містить фінансову та нефінансову інформацію, яка характеризує стан і перспективи розвитку підприємства та розкриває основні ризики і невизначеності його діяльності. Підприємства, що становлять суспільний інтерес, підприємства — емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до торгів на фондових біржах або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) та підприємства, які відповідно до цього Закону належать до великих підприємств (абзац 20 частини 1 статті 1 Закону).

Згідно із частиною 7 статті 11 Закону звіт про управління подається разом з фінансовою звітністю та консолідованою фінансовою звітністю в порядку та строки,встановлені законом.

Відповідно до абзацу 1 частини 3 статті 14 Закону підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів), публічні акціонерні товариства, суб’єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, зобов’язані не пізніше ніж до 30 квітня року, що настає за звітним періодом, оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі) та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

При цьому, відповідно до пункту 152 частини 1 статті 2 Закону України «Про акціонерні товариства» публічне акціонерне товариство — акціонерне товариство, щодо акцій якого здійснено публічну пропозицію та/або акції якого допущені до торгів на фондовій біржі в частині включення до біржового реєстру.

Таким чином, відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», публічні акціонерні товариства, які є підприємствами, що становлять суспільний інтерес, повинні оприлюднювати звіт про управління.

2. Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, який затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (частина друга статті 6 Закону).

Відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» та Положення про Національну комісію з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого Указом Президента України від 23 листопада 2011 року № 1063/2011 встановлено, що державне регулювання ринку цінних паперів здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку та визначено перелік її повноважень.

Питання щодо відповідальності за неподання, подання не в повному обсязі звіту про управління не відноситься до компетенції Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Даний лист не є офіційним роз’ясненням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку та стосується виключно суб’єкта звернення.

Голова Комісії Т. Хромаєв

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку