Новини

Зміни у веденні військового обліку

10.03.2019

Газета  "Зарплата та кадрова справа"№5

Веденню військового обліку присвячено тематичний випуск «ЗКС», № 8/2017. Нагадаємо, що механізм організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних визначений Порядком, затвердженим постановою КМУ від 07.12.2016 р. № 921. З 14.02.2019 р. постановою КМУ від 06.02.2019 р. № 74 до зазначеного Порядку внесено зміни. Серед суто косметичних правок виділимо головні новації.

1. Знижено поріг взяття на військовий облік призовників — тепер це громадяни у віці від 17 (раніше було від 18) до 27 років (п. 17 Порядку № 921).

2. Уточнено, що персональний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться за місцем їх роботи, у тому числі на умовах трудового договору (контракту, угоди) строком більш як 3 місяці (п. 36 Порядку № 921). До формулювання цієї норми є запитання. Але ми вважаємо, що тепер за працюючими за строковим трудовим договором менше 3 місяців військовий облік роботодавці не ведуть. На нашу думку, цю норму можна застосовувати лише тоді, коли у трудовому договорі чітко визначено його строк (не більше 3 місяців). Якщо ж строк визначено певною подією і одразу не зрозуміло, що трудовий договір триватиме менше 3 місяців, то слід виконувати усі військово-облікові процедури щодо прийнятих працівників.

3. Уточнено кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку на підприємствах, в установах та організаціях, залежно від кількості призовників і військовозобов’язаних: від 501 до 2000 — одна особа; від 2001 до 4000 — дві особи; від 4001 до 7000 — три особи; кожні наступні від 1 до 3000 призовників і військовозобов’язаних — по одній особі додатково.

Зауважте: утримання та забезпечення підвищення кваліфікації зазначених осіб здійснюється за рахунок коштів державного та відповідних місцевих бюджетів, коштів підприємств, установ та організацій (п. 10 Порядку № 921).

4. Державні органи1, підприємства, установи та організації (крім СБУ) в 7-денний строк інформують відповідні районні (міські) військкомати про призначення, переміщення і звільнення не тільки осіб, відповідальних за ведення військового обліку (як раніше), а й керівного складу (п. 14 Порядку № 921).

Центральні і місцеві органи виконавчої влади, інші державні органи, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад та виконавчі апарати районних, обласних рад (п. 1 Порядку № 921).

5. Анонсовано створення Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних — автоматизованої інформаційної телекомунікаційної системи, яка призначена для збирання, зберігання, обробки та використання даних про військовозобов’язаних (призовників).

6. Раніше в особових картках військовозобов’язаних, які досягли граничного віку перебування в запасі, після проведення чергового звіряння з військкоматом робилася відмітка «Виключений з військового обліку за віком». Тепер військовозобов’язані протягом 7 днів з дня досягнення граничного віку перебування в запасі направляються особами, відповідальними за ведення військового обліку, до відповідного військкомату для виключення з військового обліку. На підставі відмітки військкомату у військово-обліковому документі про виключення військовозобов’язаного з військового обліку в його особовій картці робиться відмітка «Виключений з військового обліку за віком» (п. 43 Порядку № 921).

7. Більш детально прописана процедура «зовнішнього» звіряння даних особових карток працівників з обліковими даними військкоматів (див. оновлений п. 46 Порядку № 921).

8. З’явилася нова умова: у разі отримання розпоряджень щодо оповіщення призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до військкомату треба видати наказ про таке оповіщення, довести його до відома призовника (військовозобов’язаного) у частині, що стосується забезпечення їх прибуття за викликом районного (міського) військового комісаріату у визначені ним строки, та копію наказу надіслати у триденний строк до відповідного військкомату (п. 47 Порядку № 921). З цієї норми чітко не випливає, що «довести його до їх відома» потрібно саме письмово, хоча задля посилення контролю було б доречно ввести таке застереження до цієї норми.

На жаль, не всі проблемні моменти, що були у Порядку № 921, нівельовано, проте певні позитивні зміни все ж є.

 

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку