Статті

С

Строки позовної давності під час карантину

(коментар до ІПК ДПС України від 07.06.2021 р. № 2293/ІПК/99-00-21-02-02-06)

28 липня, 2021

Статтю взято з газети "Професійний бухгалтер" №28

 

Завантажити весь номер газети можна ТУТ

 

Ситуація. У ТОВ 1була дебіторська заборгованість, за якою 3-річний строк позовної давності минув 04.08.2020 р., та наявна кредиторська заборгованість, за якою 3-річний строк позовної давності мине 28.12.2021 р. У ТОВ виникло таке запитання: чи означають зміни, внесені до ЦКУ, що в разі спливу строку позовної давності (3 роки) в частині списання дебіторської/кредиторської заборгованості в період дії карантину строк позовної давності вважається таким, що не сплив та продовжується до закінчення карантину?

Товариство з обмеженою відповідальністю.

Перш ніж перейти до відповіді податківців, нагадаємо, про які зміни до ЦКУ йдеться. Розділ «Прикінцеві та перехідні положення» ЦКУ було доповнено пунктом 12 такого змісту.

ЦИТАТА. «12. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 257, 258, 362, 559, 681, 728, 786, 1293 цього Кодексу, продовжуються на строк дії такого карантину».

У статтях 257 та 258 ЦКУ йдеться про спеціальний та загальний строки позовної давності. Що це означає? Фактично, якщо строк позовної давності не сплив до дати введення карантину, то він подовжується на карантинний час. Зважаючи, що цього року карантину виповнився рік, боргів, строк позовної давності за якими за звичайних обставин мав би вже минути, побільшало. Відповідно, і постає запитання: що ж з ними робити? Чи можна списати борг як безнадійний? Актуально це і для дебіторської, і для кредиторської заборгованостей.

НЮАНС. У договорах з нерезидентами слід звертати увагу на умови договору, а саме на те, право якої країни застосовується. Можлива ситуація, коли відлік строку позовної давності доведеться вести за міжнародними правилами. У такому разі, ймовірно, строк позовної давності за ЗЕД-договором продовжує «тíкати» незважаючи на COVID-19, а отже, може й закінчитися.

Позовна давність є важливою не тільки для договірних відносин, але й в обліково-податковому аспекті. Так, відповідно до п.п. 14.1.11 ПКУ до безнадійної заборгованості, зокрема, належить та, щодо якої минув строк позовної давності. Це визначення є актуальним для прибутківців, які застосовують коригування. Так, відповідно до п.п. 139.2.2 ПКУ фінрезультат до оподаткування можна зменшити на суму списаної дебіторської заборгованості (у тому числі за рахунок створеного резерву сумнівних боргів (зменшення корисності активів), що відповідає ознакам, визначеним п.п. 14.1.11 ПКУ.

Своєю чергою, відповідно до п. 4 НП(С) БО 10 «Дебіторська заборгованість» до безнадійної заборгованості належить та, щодо якої існує впевненість про її неповернення боржником або за якою минув строк позовної давності.

У НП(С)БО 11 «Зобов’язання» про строк позовної давності не згадується, але відповідно до сталої практики та з огляду на суть поняття «позовна давність» після спливу такого строку ймовірність зменшення економічних вигід у майбутньому внаслідок погашення зобов’язання вкрай низька. Отже, кредиторка у більшості випадків також підлягає списанню після спливу строку позовної давності.

Тепер повернемося до відповіді податківців. Знехтувати нормами ЦКУ вони не змогли.

ЦИТАТА. «<…> під час застосування правил позовної давності (ст. 257 ЦКУ) в тому числі з метою визначення безнадійної заборгованості, слід враховувати положення, передбачені п. 12 Розділу “Прикінцеві та перехідні положення” ЦКУ».

(витяг з ІПК, що коментується)

До речі, аналогічну думку фіскали вже висловлювали в ІПК ДПС України від 23.03.2021 р. № 1113/ІПК/99-00-21-02-02-06. Тож бухгалтеру зараз слід бути дуже уважним. По-перше, слід часом не списати зайвого, оскільки строк позовної давності фактично «заморожений». По-друге, інші підстави для списання безнадійних боргів ніхто не скасовував. Так, ліквідація чи банкрутство контрагента також можуть бути причиною списання боргів. Детальніше із безнадійними заборгованостями можна ознайомитися в нашому спецвипуску «ПБ», № 25/2020, а які ще строки продовжилися на час карантину, можна прочитати у матеріалі «Карантин продовжується, а це означає, що…» // «ПБ», № 11/2021, с. 27.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку