Статті

У

Увага! Нова хвиля карантинних законодавчих змін

 

Верховна Рада України 30.03.2020 р. ухвалила Закон від 30.03.2020 р. № 540-ІХ (далі — Закон № 540). Він набуває чинності з дня офіційного опублікування. Частину номера ми виклали в електронній версії трохи раніше для того, щоб надати вам своєчасну інформацію щодо змін. Відповідно, з цими матеріалами тепер слід знайомитися у зв’язці з інформацією, наведеною нижче.

Єдиний податок Не розуміємо, як це.

  1. ФОП групи 1 — до 1 млн грн включно: було — 300 тис. грн стало 1 млн грн;
  2. ФОП групи 2 — до 5 млн грн включно: було — 1,5 млн грн стало 5 млн грн;
  3. ФОП та юрособам групи 3 — до 7 млн грн включно: було — 5 млн грн стало 7 млн грн.

Крім цього, місцевим радам дозволили переглядати ставки ЄП. Тож за бажанням вони можуть знизити податкове навантаження на єдинників.

ПДВ-зміни Конкретизовано пільгу із п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (про пільги див. матеріал на с. 7 цього номера). Пільга діятиме до останнього числа місяця, в якому закінчиться карантин. Водночас норми п. 198.5 та ст. 199 ПКУ до таких операцій не застосовуватимуться. Дія ж пільги розпочинається з 17.03.2020 р. Також операції з цього пункту, здійснені благодійними та громадськими організаціями, не включатимуться до обрахунку обсягу операцій в цілях обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

Податок на прибуток У матеріалі на с. 7 ідеться про те, що на особу, уповноважену на здійснення закупівель в сфері охорони здоров’я, не поширюватиметься збільшувальне коригування, передбачене п. 140.5.9 ПКУ, у разі безоплатного передання ліків. Закон № 540 робить спробу вивести з-під впливу цього збільшувального коригування ще й тих платників податку на прибуток, які надають безоплатну допомогу в межах боротьби з коронавірусною хворобою.

Акциз До 30.04.2020 р. у разі виробництва дезінфекційних засобів застосовуватимуться спрощені вимоги до обладнання місць отримання/відпуску спирту етилового (за умови дотримання вимог, встановлених законодавством).

Адміністрування податків та зборів Закон № 540 також уточнює, на які саме акцизні порушення не поширюватиметься дія «штрафних» канікул, про які йдеться в матеріалі на с. 12. Крім того, передбачено такі зміни щодо адміністрування податків:

  • тимчасовий мораторій на проведення перевірок не стосуватиметься деяких видів фактичних перевірок щодо акцизних питань;
  • камеральні перевірки податкової звітності (крім ПДВ-звітності), поданої протягом березня–травня 2020 року, мають бути здійснені податківцями у 60-денний термін;
  • зупиняється перебіг окремих строків в межах процедури адміністративного оскарження.

Крім цього, період звільнення від плати за землю та податок на нерухомість передбачають скоротити. Так, не сплачувати податки можна буде лише на березень, а не за березеньквітень, як передбачалося раніше (саме так ми писали в матеріалі на с. 7). Усім, хто вже уточнився, пропонують подати нові уточненки. Штрафів при цьому не буде.

Також подовжено штрафне звільнення за несвоєчасну сплату ЄСВ, мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, термін подання скарг платниками ЄСВ, термін розгляду вже поданих скарг — до 31.05.2020 р.

Відносини з працівниками До нормативних актів внесено уточнення щодо понять «надомна (дистанційна) робота» та «гнучкий робочий графік». У наступному номері газети надамо детальну характеристику змін.

Оприлюднення звітності Суб’єктам господарювання, які зобов’язані оприлюднювати фінзвітність, планують надати відстрочення. Практично граничний строк оприлюднення прив’язано до закінчення карантину — три місяці після завершення. Але додатково є максимальне обмеження — оприлюднення не пізніше 31.12.2020 р.

Перевірки органами держнагляду Мораторій на здійснення органами державного нагляду (контролю) планових заходів подовжено до 30.06.2020 р.

З повагою редакція газети «Професійний бухгалтер»

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку