Статті

Н

Накладна за щоденним підсумком операцій: зміни-2020

(коментар до наказу МФУ від 17.09.2018 р. № 763 та ІПК ДПСУ від 28.11.2019 р. № 1639/5/99-00-07-03-02-16/ІПК)

23 грудня, 2019
Тема: ПДВ

 

Усі давно звикли, що зміни до нормативно-правових актів «із відстроченням старту» інколи навіть не встигають вступити в силу, оскільки за цей час можновладці примудряються десять разів передумати. Мабуть, тому про те, що з 01.01.2020 р. вступають в силу зміни до Порядку № 13071, мало хто пам’ятав. Одразу зазначимо, що в купі із позицією податківців ці зміни можуть додати клопоту. Йдеться про порядок заповнення ПН за щоденним підсумком операції.

Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 31.12.2015 р. № 1307.

НАГАДАЄМО. Перелік підстав для складання підсумкової ПН наведено в абз. 7–10 п. 201.4 ПКУ. Її можна складати в таких випадках, як:

  1. здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (що не є платником податку), розрахунки за які проводяться через касу, РРО або через банківську установу чи платіжний пристрій (безпосередньо на поточний рахунок постачальника). Зауважимо: сюди ж відносять і розрахунки платіжними картками через POS-термінали;
  2. виписування транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, що виставляються платникові податку за послуги зв’язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку й податковий номер постачальника (продавця), окрім тих, форма яких установлена міжнародними стандартами;
  3. надання платникові податку касових чеків, що містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Далі розмову побудуємо таким чином:

  1. нагадаємо, які саме зміни очікують Порядок № 1307 з 1 січня;
  2. подивимося, що з цього приводу думають податківці.

Зміни до Порядку № 1307 Отже, звідки такий гамір. Подивимося на оновлені пункти (див. таблицю нижче).

Зміни до Порядку № 1307, які набувають чинності з 01.01.2020 р.

Було

Стало

«12. У разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, та у разі складання податкової накладної за щоденним підсумком операцій у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється»

«12. У разі постачання товарів/послуг отримувачу (покупцю), який не зареєстрований як платник податку, у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється»

Прим. ред. Таким чином, згадка про підсумкову ПН з 01.01.2020 р. з п. 12 Порядку № 1307 зникне.

Х

«У разі складання податкової накладної за щоденними підсумками операцій (якщо податкова накладна не була складена на ці операції) у рядку «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причин» такої податкової накладної робиться позначка «Х» та зазначається тип причини 11. При цьому у рядку «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. Інші дані та показники такої податкової накладної заповнюються за правилами, визначеними цим Порядком»

Прим. ред. Натомість п. 14 Порядку № 1307 поповнився новим абзацом 5, який приписує заповнювати графи підсумкової ПН так, як це передбачає Порядок № 1307.

Здавалося б, кардинально нічого у Порядку № 1307 не змінилося. На сьогодні Порядок № 1307 жодних специфічних правил заповнення підсумкових ПН не передбачає, тож логічно припустити, що для цього слід використовувати загальні правила. Своєю чергою, оновлення також не привносять специфіки, і оскільки жодних додаткових правил заповнення підсумкових ПН не встановили, то ніби все лишається на своїх місцях. Чому ніби? Подивимося тепер, що говорять податківці.

Підхід фіскалів Тут і починається феєрія. Старі норми Порядку № 1307 чомусь давали податківцям можливість відступати від загальних правил. Так, у консультації з  категорії 101.16 ЗІР вони пропонують платникам ПДВ включати у підсумкову ПН згруповані на підставі Z-звіту дані за групами товарів/послуг з відповідними кодами УКТ ЗЕД/ДКПП, а графи 4, 5, 6 і 7 (одиниця виміру та її умовне позначення, кількість і ціна) не заповнювати. Такий варіант, наприклад, дозволить не розписувати всі сорти наявних в асортименті яблук, а вказати в номенклатурі тільки «Яблука». Цей вигаданий фіскалами метод значно спрощував процедуру заповнення ПН.

Проте оновлений п. 14 Порядку № 1307 змусив податківців триматися у нормативних межах. Тож урешті-решт вони вирішили не відступати від загальних правил. В ІПК, що коментується, суб’єктам господарювання пропонується вже інший порядок заповнення підсумкових ПН. І про жодне групування не йдеться! Податківці зазначають, що, зважаючи на вищезазначені зміни, у податкових накладних за щоденними підсумками операцій, які будуть складатися починаючи з 01.01.2020 р., показники табличної частини розділу Б слід буде заповнювати за загальними правилами, встановленими Порядком № 1307.

Зокрема, такими правилами передбачено заповнення табличної частини розділу Б податкової накладної у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг, а саме:

  1. у графі 2 зазначають опис (номенклатуру) товарів/послуг продавця;
  2. у графах 3.1, 3.3 — код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг;
  3. у графах 4 та 5 — одиницю виміру товарів/послуг;
  4. у графі 6 — кількість (об’єм, обсяг) постачання товарів/послуг;
  5. у графі 7 — ціну постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ;
  6. у графі 8 — код ставки;
  7. у графі 10 — обсяг постачання (базу оподаткування) без урахування ПДВ;
  8. у графі 11 — суму податку на додану вартість.

З цього випливає, що, найімовірніше, з 01.01.2020 р. контролери і власне програмне забезпечення налаштують відповідним чином, а отже, користуватися спрощеними правилами заповнення навряд чи хтось зможе. Це додасть клопоту тим, хто має великий асортимент продукції. Також нагадаємо, що кількість найменувань поставлених товарів/послуг в одній ПН не може перевищувати 9999 позицій (п. 16 Порядку № 1307).

Для тих же, хто і так розписував у ПН всю номенклатуру, нічого не зміниться.

Анна Хомюк, головний редактор

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку