Журнали

Зарплата та кадрова справа 25 квітня, 2022
8
В

Воєнний стан. Дозволено призначати допомогу на підставі листка непрацездатності, роздрукованому на білому аркуші паперу

(коментар до наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01 червня 2021 року № 1066» від 25.03.2022 р. № 522 та до роз’яснення ФСС від 06.04.2022 р., розміщеному на сайті ФСС http://www.fssu.gov.ua у вкладці «Головна  Прес-центр  Новини»1)

-A
A+

Вікторія Змієнкоголовний редактор газети «Зарплата та кадрова справа»

Війна змінила багато чого. Не стала винятком і уже звична нам система формування електронних листків непрацездатності (ЕЛН; е-лікарняні), яка активно увірвалась у наше життя минулої осені.

Новації від МОЗ Згідно зі змінами, внесеними коментованим наказом, МОЗ дозволило проводити нарахування оплати за дні хвороби та допомоги по вагітності та пологах на підставі паперового листка непрацездатності (далі — ЛН), а в разі відсутності бланків ЛН— на підставі роздруківки ЛН на звичайному білому аркуші паперу… Чесно кажучи, раніше таке було важко й уявити. Але воєнний стан — то інші реалії, а люди хворіють, народжують і потребують матеріальної підтримки якнайшвидше. Доступ нестабільний не лише до електронних реєстрів, куди лікарі вносять медвисновок, а й до порталу ПФУ, де з’являються е-лікарняні, на підставі яких потім роботодавець і нараховує виплату (про це ми писали у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 5/2022, с. 20).

Вдячні МОЗ за такі лояльні зміни щодо оформлення тимчасової непрацездатності у цей непростий час. Отже, маємо зміни до наказу МОЗ «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 р. № 1066 (далі — наказ № 1066). На що слід зважати нам у роботі.

По-перше, внесено зміни до п. 6 наказу № 1066, що передбачають:

  • продовження до 1 січня 2023 року можливості видачі паперових ЛН;
  • збільшено кількість підстав для видачі паперових ЛН — тепер їх не 4, а 5, і вони передбачені у п.п. 1–5 п. 8 наказу № 1066. Нова підстава для формування саме паперового ЛН, вказана у п.п. 5 п. 8 наказу № 1066, продиктована воєнними реаліями — зупинення в умовах воєнного стану доступу користувачів електронної системи охорони здоров’я до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я. Без змін залишаються чотири раніше визначені підстави:

1) продовження та закриття ЛН, що були видані особам до 1 жовтня 2021 року;

2) сплив строку, протягом якого лікуючий лікар може внести зміни до медичного висновку про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я. У такому випадку рішення про видачу ЛН приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я (далі — ЗОЗ), а за її відсутності керівник закладу;

3) видача ЛН застрахованій особі протягом двох місяців з дня народження дитини, зазначеного у свідоцтві про народження дитини, — на підставі цього свідоцтва та рішення суду про усиновлення дитини;

4) виникнення технічних проблем (помилок) щодо передачі даних між Електронним реєстром листків непрацездатності та Реєстром медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, які призводять до неможливості формування ЕЛН в Електронному реєстрі більше ніж протягом 7 днів з дати створення медичного висновку про тимчасову непрацездатність — до усунення таких проблем (помилок).

По-друге, новий п. 8 1 наказу № 1066 за рішенням керівника ЗОЗ дозволяє видавати ЛН, роздруковані на білому аркуші паперу, лише:

  • на період дії воєнного стану та протягом 3-х місяців з дня його припинення або скасування;
  • у разі відсутності у ЗОЗ бланків ЛН та неможливості їх отримання.

Друкувати такий ЛН потрібно за формою, затвердженою наказом МОЗ, Мінпраці, ФТВП, ФНС від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі — наказ № 532). Нюанси заповнення:

  • у рядку, де вказується серія бланка, зазначається ЄДРПОУ ЗОЗ;
  • у рядку, де вказується номер бланка, — порядковий номер запису у Журналі реєстрації листків непрацездатності (форма 036/о, затверджена наказом МОЗ від 14.02.2012 р. № 110). Це номер запису, вказаний у графі 1 «Номер з/п».

В абз. 3 п. 8 1 наказу № 1066 чітко вказано, що такий ЛН вважається документом, що підтверджує факт тимчасової непрацездатності та прирівнюється до ЛН, виданого на бланку.

З огляду на формулювання п. 8 1 наказу № 1066, на нашу думку, потрібн о робити не просто копію з бланка ЛН, який надруковано типографським способом (незаповнені бланки можуть бути у запасах; Технічний опис листка непрацездатності затверджено наказом МОЗ, Мінпраці, ФТВП, ФНС від 03.11.2004 р. № 532/274/136-ос/1406), а саме роздрукувати форму ЛН з наказу № 532 на лист паперу (скоріш за все у форматі А4).

Де можна скачати форму ЛН для роздрукування та подальшого заповнення? Скачати у форматі Word (файл d160222.doc) можна на сайті ВРУ за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/za454-04. Тут в одному файлі є і лицьовий і зворотний бік ЛН.

ЗОЗ заповнює лицьовий бік паперового ЛН. Тому може бути так, що працівник принесе вам лише його. Що робити, адже роботодавець якраз зазвичай заповнює саме зворотний бік паперового ЛН? Не біда! ФСС у роз’ясненні від 06.04.2022 р. радить страхувальнику роздрукувати самостійно зворотний бік, якщо лікар видав лише лицьовий бік. І далі заповнюйте його за тими ж правилами, як раніше робили для паперових ЛН.

Наказ набув чинності з дня його офіційного опублікування, тобто з 15.04.2022 р. Формально лише з цього дня лікарі мають право видавати ЛН на роздруківках. Тож дискусій щодо правомірності видачі ЛН на практиці сподіваємося не буде. Часи важкі, розраховуємо на розуміння всіх, в тому числі і ФСС, під час майбутніх перевірок.

Отже, під час воєнного стану та протягом 3-х місяців з дня його припинення або скасування можуть бути три варіанти ЛН:

1) е-лікарняні, які роботодавець традиційно відстежує на порталі ПФУ (докладніше читайте у нашому тематичному випуску газети «Зарплата та кадрова справа», № 21/2021 (для оплати днів хвороби) та № 23/2021 (для декретних));

2) паперові ЛН, виготовлені типографським способом із серією та номером;

3) роздруківка ЛН на білому аркуші паперу (серію та номер присвоюють у ЗОЗ).

Рекомендації від ФСС Також у коментованому роз’ясненні Фонд висловився щодо оформлення ЛН на папері та додатково роз’яснив, як при цьому заповнити заяву-розрахунок, якщо працівник приніс роздруківку ЛН на білому аркуші паперу. Зважайте на такі рекомендації:

1. У загальному випадку, в тому числі під час воєнного стану, лікар створює електронний медвисновок, на підставі якого формується е-лікарняний. Потім його знаходить роботодавець на порталі ПФУ.

2. У разі, коли лікар не має доступу до електронної системи охорони здоров’я, йому надано право замість оформлення медичного висновку і автоматичного формування е-лікарняного видати пацієнту паперовий ЛН на захищеному бланку. Таке право передбачено п. 8 наказу № 1066.

3. І лише у виняткових, визначених МОЗ випадках, у разі відсутності у ЗОЗ або реабілітаційної допомоги паперових бланків ЛН та об’єктивної неможливості їх отримання, за рішенням керівника такого закладу може бути дозволено самостійно роздрукувати лікарняний на білому папері. Це передбачено нормою п. 8 1 наказу № 1066.

4. Такий роздрукований ЛН на папері є повним аналогом паперового ЛН на бланку. Щодо нього слід виконати такі ж дії: комісія (уповноважений) із соцстрахування розглядає, заповнює зворотний бік. На підставі нього нараховують оплату перших 5 днів хвороби, формують заяву-розрахунок. Також діє нюанс як для паперового ЛН: для розгляду його комісією (уповноваженим) не потрібно чекати, щоб минуло 7 к. дн. з останнього дня хвороби (як це передбачено для ЕЛН).

5. При заповненні заяви-розрахунку на підставі ЛН, роздрукованого на папері, нюанс буде у заповненні колонок 7 та 8 розд. І:

  • колонку 7 «Серія» не заповнюють;
  • у колонку 8 «Номер» форми заносять ЄДРПОУ ЗОЗ та порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності у такому форматі: ХХХХХХХХ-YYYY, де ХХХХХХХХ — код ЄДРПОУ ЗОЗ, а YYYY — порядковий номер запису в Журналі реєстрації листків непрацездатності. Важливо: кількість символів для цього поля не обмежуються, оскільки неможливо спрогнозувати кількість записів у журналі та який порядковий номер буде присвоєно ЛН (тобто у другій частині номера може бути як чотири цифри, так і дві).

Аналогічно, на нашу думку, слід внести дані про номер роздрукованого на папері ЛН і до відповідної графи «Серія та номер листка непрацездатності» Протоколу засідання комісії із соціального страхування/рішення уповноваженого та до графи «Дані листка непрацездатності» Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам.

Про заповнення Протоколу читайте у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 22/2021 (с. 17), а про заповнення та подання заяви-розрахунку — № 4/2022 (с. 27).

6. Щодо оплати ЛН, роздрукованого на папері, ФСС вказує на загальні засади. Тобто форма ЛН — не привід змінювати строки для проведення фінансування виплат. Головне — роботодавцеві якнайшвидше подати заяву-розрахунок до ФСС. Стежити за станом фінансування можна онлайн у телеграм-каналі Фонду: https://t.me/socialfund.

№ 8, 2022  (с. 6)

Архiв номерiв

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку