Новости

Працівник надіслав заяву про звільнення у зв'язку з виїздом до Польщі через соцмережі. Як правильно оформити таке звільнення?

03.03.2022

Ви запитували: "Працівник надіслав заяву про звільнення у зв'язку з виїздом до Польщі через соцмережі. Як правильно оформити таке звільнення?".

Відповідь: 

Яка підстава звільнення?

Звільнення у зв'язку з виїздом до Польщі буде звільненням за ініціативою працівника у зв'язку з переїздом на нове місце проживання (ч. 1 ст. 38). Тому працівник і роботодавець може розірвати як безстроковий трудовий договір (укладений на невизначений строк), так і строковий (ст. 39 КЗпП).

Друге речення ч. 1 ст. 38 КЗпП передбачає, що у разі, коли заява працівника про звільнення з роботи за власним бажанням зумовлена неможливістю продовжувати роботу з поважних причин, роботодавець повинен розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник (навіть у день подання заяви про звільнення). Тобто у цьому випадку працівник звільняється від обов’язкового двотижневого відпрацювання.

Перелік причин швидкого звільнення міститься у ч. 1 ст. 38 КЗпП. До них входить переїзд на нове місце проживання. Перелік є невичерпним, тому навіть у разі якщо працівник не переїхав до іншої країни або міста, він може у заяві написати у зв'язку з іншими поважними причинами (уведенням воєнного стану в Україні).

Як правильно оформити?

У заяві зазначається: «Прошу звільнити мене за власним бажанням у зв'язку з переїздом на нове місце проживання з 24 лютого 2022 року».

Якщо працівник надіслав заяву у соціальних мережах, то долучіть копію заяви. Коли буде знову все стабільно, колишній працівник зможе надіслати оригінал заяви поштою (наприклад, DHL).

У наказі зберігається така ж підстава: «Звільнити за власним бажанням у зв'язку з переїздом на нове місце проживання з 24 лютого 2022 року, ч. 1 ст. 38 КЗпП України». Запис про звільнення вноситься у трудову книжку у день звільнення та повинен точно відповідати тексту наказу (розпорядження) (п. 2.4 Інструкції № 58).

Щодо документального підтвердження поважної причини зазначимо, що КЗпП прямо говорить про документальне підтвердження лише двох поважних причин: неможливість проживання у даній місцевості та догляд за хворим членом сім’ї. У мирний час на практиці була усталена позиція, що поважність будь-якої з причин потрібно підтвердити документально. Проте зараз біженці перетинають кордон з Польщею навіть пішки, тому підтвердних документів може не бути. У будь-якому разі належне документальне підтвердження поважної причини повинно розглядатися в кожній конкретній ситуації.

Обов'язки роботодавця:

  1. В день звільнення роботодавець зобов’язаний видати працівникові належно оформлену трудову книжку, копію наказу про звільнення і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП (ст. 47 КЗпП). У нашій ситуації видати оригінал трудової книжки стає неможливим, тому пропонуємо надіслати скани трудової книжки працівникові на його електронну пошту, а коли ситуація стабілізується, надіслати оригінал поштою. Копію наказу про звільнення також надішліть електронною поштою.
  2. Виплатити грошову компенсацію за всі не використані працівником дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (ч. 1 ст. 83 КЗпП).
  3.  При звільненні працівника виплата всіх сум, що йому належать, провадиться в день звільнення, а якщо працівник в день звільнення не працював, зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок1(ч. 1 ст. 116 КЗпП).

ВАЖЛИВО! У разі невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їх розмір, підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (ст. 117 КЗпП).

 

Календарь

На этой неделе
событий нет

Вверх
Закрыть
Заказать обратный звонок
Будет выполнено оформление подписки на выбранное издание
Телефон
Оформить
Вернуться
Закрыть
Извините, на выбранный вами период подписка не осуществляется. Для того чтобы задать свой вопрос звоните на наши контактные телефоны или воспользуйтесь формой обратной связи