Новини

Щодо відповідальності фізичних осіб за несвоєчасне подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи

15.01.2020

Фахівці ДПС у Житомирській області повідомляють, що згідно зі статтею 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Згідно з пунктом 1.1 статті 1 розділу І Податкового кодексу України (далі - Кодекс) відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються Кодексом.

Податкова декларація про майновий стан і доходи (далі - податкова декларація) подається за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб — до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV Кодексу (підпункт 49.18.4 пункту 49.18 статті 49 розділу II Кодексу).

Згідно з пунктом 15.1 статті 15 розділу І Кодексу платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано розділом IV Кодексу, згідно з пунктом 162.1 статті 162 якого платником податку, зокрема, є фізична особа - резидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Обов'язки платника податків визначені статтею 16 розділу І Кодексу, у якій, зокрема, зазначено, що платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Одночасно пунктом 179.1 статті 179 розділу IV Кодексу передбачено, що платник податку зобов'язаний подавати податкову декларацію відповідно до Кодексу.

Згідно із пунктом 110.1 статті 110 розділу II Кодексу платники податків, податкові агенти та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі вчинення порушень, визначених законами з питань оподаткування та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Статтею 111 Кодексу визначено, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності, як фінансова, адміністративна та кримінальна. Зокрема, фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Згідно з пунктом 120.1 статті 120 розділу ІІ Кодексу, неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до пункту 49.2 статті 49 розділу II Кодексу) або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Таким чином, громадянин України (платник податку - фізична особа), у якого виникає об'єкт оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором, зобов'язаний подати податкову декларацію (крім випадків, передбачених пунктом 179.2 статті 179 Кодексу) та сплатити відповідні податкові зобов'язання відповідно до Кодексу.

Водночас несвоєчасне подання платником податку - фізичною особою податкової декларації, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено Кодексом, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень.

Крім того, відповідно до статті 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зі змінами) за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, відсутність ведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов'язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку