Новини

Щодо безготівкових виплат для бюджетників: є роз’яснення

12.01.2020

У газеті «Зарплата та кадрова справа», № 22/2019, с. 5, ми коментували постанову КМУ від 03.11.2019 р. № 918. Одним з основних питань, викликаним цією постановою, є можливість виплати зарплати в готівковій формі бюджетними установами. Ми ще тоді говорили, що не можна працівників-бюджетників позбавити права виплати зарплати готівкою, оскільки це суперечить Закону про оплату праці. І ось наші висновки частково мають підтвердження. З 17.12.2019 р. набула чинності постанова КМУ від 11.12.2019 р. № 1027, згідно з якою розрахунки за грошовим забезпеченням, зарплатою і передбаченими законодавством соціальними та компенсаційними виплатами державних органів і військових формувань, утворених ними в установленому порядку установ та організацій, на які законодавством покладені завдання і повноваження з розвідувальної, контррозвідувальної та оперативно-розшукової діяльності, можуть здійснюватися готівкою, зокрема через каси таких державних органів і військових формувань, утворених ними установ та організації (новий п. 11).

Не залишилися без уваги і безготівкові відрядження: підкориговано «відряджувальну» постанову КМУ від 02.02.2011 р. № 98.

По-перше, уточнено, що аванс на відрядження може перераховуватися не лише на картку працівника, а й на корпоративну платіжну картку. Знову ж таки підтвердилися наші припущення (див. «Зарплата та кадрова справа», № 22/2019, с. 5).

По-друге, уточнення-новинка: при направленні в закордонне відрядження працівника забезпечують авансом у валюті держави, до якої направлено працівника, або в доларах США/євро, або в гривнєвому еквіваленті за офіційним курсом Нацбанку, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження (раніше — на день видачі авансу).

По-третє, передбачено, що особам, які направляються у відрядження держорганами і військовими формуваннями, утвореними ними в установленому порядку установами та організаціями, на які законодавством покладені завдання і повноваження з розвідувальної, контррозвідувальної та оперативно-розшукової діяльності, аванс також може видаватися готівкою. Відповідно, залишок невикористаних коштів також повертають до каси.

По-четверте, встановлено, що при складанні Звіту про використання коштів, виданих на відрядження, перерахунок здійснених у відрядженні витрат, які підтверджені документально, здійснюється згідно з фактичним обмінним курсом, застосованим банком, за відсутності підтвердних документів про обмін валюти — виходячи з крос-курсу, розрахованого за офіційним обмінним валютним курсом, встановленим НБУ на день затвердження такого звіту.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку