Новини

Як вірно відобразити у звітності результати податкової перевірки

26.03.2019

У Харківському управлінні Офісу ВПП ДФС були надані відповіді на запитання щодо особливостей відображення результатів податкової перевірки в деклараціях з податку на прибуток та ПДВ.

Чи має право підприємство відобразити в рядку 18 податкової декларації з податку на прибуток донараховану за результатами документальної перевірки за один з попередніх податкових періодів поточного року та сплачену ним основну суму податку на прибуток?

Податок на прибуток, нарахований за результатами останнього звітного податкового періоду відображається в рядку 19 Декларації з податку на прибуток та визначається як різниця показників рядку 17 та рядку 18 Декларації.

З метою уникнення подвійного нарахування податку на прибуток по Декларації, в якій для визначення фінансового результату до оподаткування було враховано результати документальної перевірки, доцільно в рядку 18 Декларації за звітний податковий період поточного року врахувати суму донарахованого за результатами документальної перевірки податкового зобов’язання з податку на прибуток в частині суми основного податку за звітний період поточного року (без врахування штрафних санкцій), збільшивши на цю  суму показник, який було відображено в рядку 17 Декларації за попередній звітний (податковий) період поточного року.

При цьому разом з Декларацією подається додаток до неї, передбачений у п.46.4 ст. 46 розділу ІІ Податкового кодексу України, складений у довільній формі, з поясненнями щодо складових для розрахунку відповідних показників декларації та зазначенням основної суми донарахованого за результатами документальної перевірки податку на прибуток за звітний податковий період поточного року, вказавши про цей факт в спеціально відведеному місці Декларації.

Якщо за результатами перевірки за три квартали 2016 року контролюючим органом було збільшено податкове зобов’язання з податку на прибуток, чи необхідно здійснювати виправлення суми авансових платежів з податку на прибуток?

У разі, якщо за результатами перевірки контролюючим органом було збільшено податкове зобов’язання, задеклароване Вашим підприємством як платником податку на прибуток, за три квартали 2016 року, то необхідно здійснити перерахунок суми щомісячних авансових внесків у розмірі 2/9 податку на прибуток відповідно до ст.. 50 Податкового кодексу в уточнюючій Податковій декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.10.15 № 897, або у складі Декларації за поточний звітний (податковий) період з наданням додатку ВП.  

У ході податкової перевірки нашого підприємства було виявлено завищення суми податкового кредиту через відображення несвоєчасно зареєстрованих податкових накладних в періоді їх оформлення, а не в періоді реєстрації. Як відобразити наслідки перевірки в Декларації з ПДВ?

Відповідно до положень Порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.16 № 21, суму такого завищення  відображається в податковій декларації з ПДВ в рядку 16.3 з позначкою «-». Але суму штрафу та пені, які були нараховані за результатами перевірки, в декларації з ПДВ не відображаються.    

В які терміни можна подати додаткові підтверджуючі документи, які були відсутні на момент перевірки?

Відповідно до положень Податкового кодексу України платник має право подати контролюючому органу додаткові документи, які підтверджують показники, відображені у податковій звітності, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта перевірки.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку