Новини

Декларація за останній звітний період 2018 року: особливості перерахунку ПДВ

17.01.2019

Офіс великих платників нагадує, що річний перерахунок ПДВ  є завершальною річною процедурою для платників ПДВ та проводиться відповідно до п. 199.4 ст. 199 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), якщо у звітному році платник ПДВ:

  • здійснював операції, як оподатковувані ПДВ за ставками 0%, 7%, 20%, так і неоподатковувані ПДВ;
  • використовував придбані (виготовлені) товари (послуги) або необоротні активи частково в операціях, що оподатковуються ПДВ, а частково в операціях, що не оподатковуються ПДВ.

Такі платники ПДВ повинні протягом року нараховувати податкові зобов’язання виходячи з долі використання товарів (послуг), необоротних активів у неоподатковуваних ПДВ операціях, яку було розраховано за наслідками минулого року (або звітного періоду, в якому вперше почали здійснюватись як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ операції).

 За наслідками року таким платникам ПДВ необхідно:

  • перерахувати долю використання вже за наслідками цього року;
  • відкоригувати суму податкових зобов’язань, нарахованих у поточному році, виходячи вже з нового розміру долі використання;
  • відобразити результати перерахунку в декларації з ПДВ за останній звітний період року та в бухгалтерському обліку.     

Перерахунок ПДВ не робиться, якщо в звітному році платник ПДВ:

  • здійснював або тільки оподатковувані постачання товарів (послуг), або тільки  постачання, які не оподатковуються ПДВ;
  • здійснював як оподатковувані, так і неоподатковувані ПДВ постачання, але не використовував у них одночасно придбані товари (послуги) та необоротні активи. Тобто не використовував одні й ті ж товари (послуги, необоротні активи) частково в оподатковуваних постачаннях, а частково – в постачаннях, які не оподатковуються ПДВ.     

 Також перерахунок не проводиться при здійсненні таких операцій, як:

  • реорганізація (злиття, приєднання, поділу, виділення та перетворення) юридичних осіб згідно з п.п. 196.1.7 Кодексу;
  • постачання відходів і брухту чорних і кольорових металів, які утворилися внаслідок переробки, обробки, плавлення товарів (сировини, матеріалів, заготовок тощо) на виробництві, будівництві, розібранні (демонтажу) ліквідованих основних фондів тощо;
  • постачання товарів/послуг у частині суми компенсації на покриття різниці між фактичними витратами та регульованими цінами (тарифами) у вигляді виробничої дотації з бюджету (п.п.197.1.28 Кодексу);
  • постачання товарів та послуг на митній території України та ввезення на митну територію України товарів як міжнародної технічної допомоги (п. 197.11 Кодексу);
  • надання телекомунікаційних послуг оператором телекомунікацій у частині здійснення благодійного телекомунікаційного повідомлення на благодійні цілі (п. 197.24 Кодексу).
  • постачання товарів платником ПДВ - боржником для погашення його заборгованості перед кредиторами відповідно до плану реструктуризації, погодженого на підставі ст. 6  Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14.05.1992 р. № 2343-XII (п.46 підрозд. 2 розд. ХХ Кодексу).

Звертаємо увагу на те, що перерахунок проводиться лише потих необоротних активах, які були придбані до 01.07.15 та використовуються частково у неоподатковуваних,  а частково в оподатковуваних ПДВ операціях (п. 42 підрозд.2 розд. ХХ Кодексу). Перерахунок по таких необоротних активах здійснюється за наслідками одного, двох, трьох календарних років, наступних за роком, в якому вони почали використовуватись (введені в експлуатацію).  Результати перерахунку по таких необоротних активах відображаються в таблиці 3 додатку 7 до Декларації з ПДВ.

Перерахунок по необоротним активам, придбаним після 01.07.15, не робиться. По них перераховуються умовні податкові зобов’язання, нараховані згідно з п. 199.1 Кодексу, в таблиці 2 додатку 7 до Декларації з ПДВ, але тільки за наслідками року їх придбання або зміни напрямку використання.

В декларації за останній звітний період 2018р. (грудень або IV квартал) результати річного перерахунку ПДВ відображаються незалежно від факту реєстрації РК в ЕРПН наступним чином: 

  • коригування податкових зобов’язань – в рядках 4.1 та 4.2 декларації (відповідно до ставки) зі знаком «-» або «+» та в спеціальному рядку таблиці 1 додатку 1;
  • коригування податкового кредиту, який було сформовано по необоротних активах, придбаних до 01.07.15в рядку 15.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку