Статті

«

«ЗАРПЛАТА ТА КАДРОВА СПРАВА»:
Війна і трудові книжки: видавати працівникам без звільнення чи ні?

Чи потрібно в період воєнного стану роздавати «на руки» працівникам трудові книжки, якщо ми їх не звільняємо? Чимало працівників покидають домівки і просять видати «про всяк випадок» трудові книжки їм на руки.
(лист МОЗ від 24.02.2022 р. № 48/5378/2-22)

11 квітня, 2022

Вікторія Змієнкоголовний редактор газети «Зарплата та кадрова справа»

Ні, такої норми у законодавстві на сьогодні немає.

НЮАНС. Трудові книжки зберігаються саме у роботодавця лише в тому випадку, якщо (1) працівника прийнято на роботу до 11.06.2021 р. і (2) роботодавець ще не передав сканкопії трудової книжки до ПФУ. Якщо ж сканкопії трудової книжки передано до ПФУ і з’явився статус «Виконано», то трудову книжку під підпис можна видати працівнику на руки. Про це ми напишемо в окремому матеріалі найближчим часом.

Згідно з «мирним» законодавством трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях, а при звільненні працівників видаються їм під підпис в журналі обліку. Це передбачено п. 3 постанови КМУ «Про трудові книжки працівників» від 27.04.1993 р. № 301 (далі — постанова № 301). Будь-яких норм щодо видачі трудових книжок без звільнення Інструкція № 581 не містить.

Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 р. № 58.

НЮАНС. А от у працівників, які працевлаштовані у підприємців, такої проблеми немає, оскільки їхні трудові книжки постійно перебувають «на руках» у працівників (така норма міститься у п. 2.21-1 Інструкції № 58).

Під час воєнного стану спеціальних норм не прийнято. Норма п. 3 постанови № 301 не коригувалась. Немає особливих вказівок щодо порядку дій з трудовими книжками працівників і у спеціальному «зарплатно-воєнному» Законі України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX (далі — Закон № 2136)2.

Текст Закону та детальний огляд див. у газеті «Зарплата та кадрова справа», № 6/2022.

За мирного часу Мінсоцполітики в листі від 14.07.2017 р. № 337/0/22-173 щодо можливості видачі трудової книжки працівнику без звільнення вказувало таке:

Див. газету «Зарплата та кадрова справа», № 1/2018, с. 9.

ЦИТАТА. «Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний видати працівнику його трудову книжку в день звільнення з внесеним до неї записом про звільнення (абзац п’ятий пункту 4.1 Інструкції [№ 58. — Прим. ред.].

Інших випадків видачі оригіналу трудової книжки законодавством не встановлено».

(лист Мінсоцполітики від 14.07.2017 р. № 337/0/22-17)

При цьому відповідно до п. 4 постанови № 301 відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи, організації. Тобто і в мирний і у воєнний час трудові книжки потрібно зберігати у роботодавців, а підстав видавати їх на руки працівникам немає. На це вказує також і МОЗ у листі від 24.02.2022 р. № 48/5378/2-22. Також МОЗ звертає увагу на норму п. 36 ч. 2 ст. 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12.05.2015 р. № 389-VIII, відповідно до якої для військових адміністрації населених пунктів на відповідній території передбачено повноваження щодо здійснення централізованого тимчасового зберігання документів, нагромаджених у процесі документування трудових правовідносин, зокрема трудових книжок працівників. Отже, роботодавці (підприємства, установи, організації) можуть звернутися до військової адміністрації з проханням забезпечити зберігання трудових книжок.

Дехто видав трудові книжки працівникам на руки, застосувавши норму про призупинення дії трудового договору відповідно до ст. 13 Закону № 2136. Але це неправильно. Річ у тім, що призупинення дії трудового договору не є припиненням трудових відносин (це не звільнення), тож не може бути підставою видавати на руки трудову книжку.

Виняток з правил Як варіант-виняток ми свого часу радили видавати трудову книжку за заявою працівника (див. газету «Зарплата та кадрова справа», № 1/2018, с. 9):

1) працівник пише заяву з проханням видати йому трудову книжку з обґрунтуванням необхідності такої видачі;

2) заводиться додатковий журнал обліку тимчасово виданих трудових книжок (довільної форми), де працівник розписується в отриманні та поверненні книжки.

Втім, ще раз наголосимо, що це лише рекомендації, як оформити факт відсутності трудової книжки у роботодавця. І видача книжки працівнику підприємства без звільнення — це виняток із правил і, по суті, порушення норм Інструкції № 58, адже окрім як при звільненні така видача не передбачена.

Очікуємо зміни До речі, готуються чергові зміни до КЗпП, Закону № 2136. І законопроєктом № 7251 передбачається оновити ст. 7 Закону № 2136. Нова редакція передбачатиме:

«1. У період дії воєнного стану порядок організації діловодства з питань трудових відносин, оформлення і ведення трудових книжок та архівного зберігання відповідних документів у районах активних бойових дій визначається роботодавцем самостійно, за умови забезпечення ведення достовірного обліку виконуваної працівником роботи та обліку витрат на оплату праці». Тобто після того, як запрацюють ці зміни, у роботодавця будуть всі підстави (за бажанням) видати наказ (розпорядження) про видачу на руки працівникам трудових книжок. Але це працює для районів з активними бойовими діями. Звісно запис про звільнення у таких трудових книжках буде відсутній.

Працівники повинні розуміти, що навіть маючи на руках трудову книжку без запису про звільнення з основного місяця роботи, у разі бажання працевлаштуватися на інше місце роботи вони можуть це зробити лише за сумісництвом.

 

Документ, що коментується

Міністерство охорони здоров’я України
Щодо здійснення централізованого тимчасового зберігання документів у зв’язку із введенням воєнного стану
Лист від 24.02.2022 р. № 48/5378/2-22

У зв’язку із введенням воєнного стану на території України відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 та Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та з метою належної організації роботи в умовах особливого періоду звертаймо вашу увагу на необхідність виконання положень Закону України «Про правовий режим воєнного стану», зокрема пункту 36 частини другої статті 15 цього закону, в частині повноважень військових адміністрації населених пунктів на відповідній території щодо здійснення централізованого тимчасового зберігання документів, нагромаджених у процесі документування трудових правовідносин, зокрема трудових книжок працівників.

Слід зазначити, що у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. № 301 «Про трудові книжки працівників» трудові книжки зберігаються на підприємствах, в установах і організаціях, а при звільненні працівника трудова книжка видається йому під розписку в журналі обліку. Відповідальність за організацію ведення обліку, зберігання і видачу трудових книжок покладається на керівника підприємства, установи.

Враховуючи вищевикладене, прошу організувати відповідну роботу, спрямовану на збереження трудових книжок працівників.

Міністр Віктор ЛЯШКО

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку