Статті

З

З позначкою «терміново»: індексація, Звіт з ЄСВ, відрядження, заповнення ф. № 1ДФ, оплата праці в Центрах СССДМ, аліменти

16 жовтня, 2018

Cтаттю взято з газети  "Бухгалтерія: бюджет"№ 39

 

Індексація

 

Працівник за основним місцем роботи працює на повну ставку та обіймає посаду комірника (має право на фіксовану індексацію в розмірі 17,72 грн). З 01.10.2018 р. його приймають на роботу за сумісництвом на посаду машиніста із прання та ремонту спецодягу. Чи зберігається за працівником право на фіксовану індексацію?

Так, зберігається. Згідно з п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, сума індексації переглядається тільки в базовому місяці — місяці підвищення посадового окладу. В нашому випадку оклад не підвищується. А сам факт встановлення сумісництва не впливає на суму індексації за основним місцем роботи. Отже, працівникові і далі слід виплачувати фіксовану індексацію за основним місцем роботи.

В даному випадку зарплата на роботі за сумісництвом не індексується, оскільки за основним місцем роботи працівник обіймає повну ставку.

Ольга Вітковська, головний редактор

Звіт з ЄСВ

 

Допоможіть, будь ласка! Не можу знайти в Класифікаторі професій посаду «заступник голови районної державної адміністрації». Такий працівник звільняється, необхідно заповнити таблицю 5 Звіту з ЄСВ.

Класифікатор професій не містить посади «заступник районної державної адміністрації». Але таку посаду утворюють відповідно до примітки 1 додатка В до Класифікатора професій шляхом додавання похідного слова «заступник» до основної посади («голова районної державної адміністрації», код КП — 1120.2, коду ЗКППТР немає). Отже саме так назву посади і зазначають в трудових книжках та штатному розписі. Заступники мають ті ж самі коди, що і відповідний керівник.

Отже, таблиця 5 Звіту з ЄСВ буде заповнена таким чином:

  • в реквізиті 12 — «голова районної державної адміністрації»;
  • в реквізиті 13 — «–» (прочерк);
  • в реквізиті 14 — «1120.2»;
  • в реквізиті 15 — «заступник голови районної державної адміністрації»;
  • в реквізиті 16 зазначають підставу для звільнення (наказ/розпорядження);
  • в реквізиті 17 зазначають нормативну підставу для звільнення (норму КЗпП тощо).

ДО ВІДОМА. Всі нюанси заповнення звіту з ЄСВ за новими правилами ми розглянули в газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 32/2018.

Ольга Вітковська, головний редактор

 

Вчителя школи з 03.09.2018 р. переведено на посаду заступника директора, і він далі продовжує працювати вчителем. Чи треба це відображати у таблиці 5 Звіту з ЄСВ і як?

Дані про переведення з однієї посади на іншу (якщо запис вносять в трудову книжку) слід відобразити у таблиці 5 Звіту з ЄСВ.

В даному випадку у таблиці 5 за вересень 2018 року (подаємо не пізніше 22.10.2018 р.) слід заповнити два рядки на переведення з посади вчителя на посаду заступника директора:

перший рядок — на посаду, з якої переводять працівника (вчителя), із зазначенням у реквізиті 11 (графа «дата закінчення») дати завершення роботи за цією посадою — «02»;

другий рядок — на нову посаду працівника (заступника директора) у реквізиті 11 (графа «дата початку») — дату початку роботи на такій посаді («03»).

Як заповнити таблицю 5 у разі переведення, див. у газеті «Бухгалтерія: бюджет», № 32/2018, с. 16–17.

У таблиці 6 Звіту з ЄСВ зарплату за «вчительські часи» разом з нарахуваннями за посадою заступника директора показуємо у одному рядку.

Алла Головко, експерт газети

Службові відрядження

 

Працівник, який був в службовому відрядженні, як підтверджувальний документ за проживання у відрядженні надав квитанцію з терміналу, рахунку немає. У квитанції все прописано, але без печатки. Чи правомірно відшкодувати витрати на проживання на підставі такої квитанції?

Згідно з п. 14 розд. І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом МФУ від 13.03.1998 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), витрати у відрядженні підтверджують тільки розрахункові документи в розумінні Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі— Закон про РРО).

Згідно з цим Законом розрахунковий документ, — це, зокрема, розрахункова квитанція. Наявності печатки на цьому документі не вимагає ані Закон про РРО, ані Господарський кодекс України. Тож, зазначена вами квитанція на проживання цілком підтверджує витрати у відрядженні. Але, на наш погляд, однієї квитанції замало. Так, вона підтверджує понесені витрати, але не свідчить про те, що працівник дійсно проживав в тому готелі (мотелі тощо). Тому знадобиться ще рахунок з готелю (мотелю тощо).

ДО ВІДОМА.При:

  • безготівковій оплаті вартості проживання збір за переказ грошових коштів працівнику відшкодовують (підстава — абз. 2 п. 4 розд. І Інструкції № 59);
  • готівковій оплаті такий збір відшкодувати не можна. Адже в абз. 2 п. 4 розд. І Інструкції № 59 йдеться лише про безготівковий розрахунок. Тож як би прикро не було, але якщо після повернення зі службового відрядження працівник надасть квитанцію про сплату збору за оплату вартості проживання готівкою, компенсувати такий збір не можна. Тому радимо розраховуватися за проживання платіжною карткою (див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 35/2017, с. 4).
Ольга Вітковська, головний редактор

Заповнення ф. № 1ДФ

 

Переможцям міських спортивних змагань (шаховий турнір, туристичний зліт) серед учнів шкіл міста та ліцею було подаровано подарунки, вартість яких не перевищує 25 % мінзарплати, а саме:

  • спортивна сумка вартістю 245,00 грн;
  • мангал — 416,00 грн;
  • садок — 110, 00 грн.

З якою ознакою доходу відображати такі подарунки в ф. № 1ДФ?

Якщо вартість подарунка у 2018 році не перевищує 930,75 грн з розрахунку на місяць (25 % мінзарплати), то такий дохід не оподатковують:

  • ПДФО — на підставі п.п. 165.1.39 Податкового кодексу України (далі — ПКУ);
  • ВЗ — на підставі п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Водночас суму такого доходу необхідно відобразити у формі № 1ДФ: у розділі І — з ознакою доходу «160», у розділі ІІ — у складі загальних сум. Для цього необхідно дізнатися про реєстраційний номер облікової картки платника податків (або серію та номер паспорта — для фізичних осіб, у яких є відповідна відмітка в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта).

Ольга Вітковська, головний редактор

 

При проведенні змагань з футболу учасникам команд вручалися:

  • медалі — 10 шт. вартістю 9,82 грн кожна;
  • грамоти — 10 шт. вартістю 1,21 грн кожна.

Крім того, команді-переможцю вручено:

  • кубок вартістю 118,58 грн;
  • квіти вартістю 100,00 грн.

Як відображати такі виплати у ф. № 1ДФ?

Що стосується медалей та грамот, то їх (незалежно від вартості) не оподатковують:

  • ПДФО — на підставі п.п. 165.1.38 ПКУ;
  • ВЗ — на підставі п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Водночас суму такого доходу необхідно відобразити у формі № 1ДФ: у розділі І — з ознакою доходу «159», у розділі ІІ — у складі загальних сум. Для цього необхідно дізнатися про реєстраційний номер облікової картки платника податків (або серію та номер паспорта).

Що стосується кубку та квітів, то цей дохід не можна персоніфікувати, а отже, їх вартість не оподатковується ПДФО, ВЗ та не відображається у ф. № 1ДФ.

Ольга Вітковська, головний редактор

Центри СССДМ

 

Директору центру підвищили тарифний розряд з 15 до 18. Чи обов’язково підвищувати посадовий оклад заступнику директора — начальнику відділу? Є якісь конкретні показники?

Умови оплати праці працівників центрів СССДМ визначено наказом Мінсоцполітики «Про умови оплати праці працівників закладів соціального захисту дітей і закладів соціального обслуговування» від 18.05.2015 р. № 526Абзацом 4 п. 1 цього наказу передбачено, що посадові оклади заступників керівників, заступників керівників структурних підрозділів цих закладів встановлюються на 5–15 % нижче, ніж посадові оклади відповідних керівників, визначені за схемами тарифних розрядів, затвердженими цим наказом.

Отже, якщо директору центру підвищено тарифний розряд, то «автоматом» підвищується і оклад заступника директора — начальника відділу. Наприклад, визначено, що посадовий оклад заступника зменшується на 5 % від окладу директора. Отже, посадовий оклад заступника після підвищення окладу директора складає 5373,20 грн (5656,00 грн – 5 %).

ДО ВІДОМА. Процент зменшення (5–15 %) визначає безпосередньо директор центру, виходячи з власного судження та враховуючи конкретні умови роботи заступника.

Ольга Вітковська, головний редактор

 

Чи можливо працівникам центру кожного місяця виплачувати премію в розмірі 100 % окладу, якщо всі показники професійної діяльності відмінні та фонд оплати праці дозволяє?

Так, можливоПідпунктом 4 п. 2 наказу № 526 надано право керівникам Центрів СССДМ в межах фонду зарплати, затвердженого в кошторисах, затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці. При цьому конкретний розмір премії не обмежено.

Тому, якщо премії виплачуються в межах фонду оплати праці і всі показники професійної діяльності відмінні, то у директора є всі підстави виплачувати премії в розмірі 100 % окладу.

НАГАДАЄМО. Преміювання керівників здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці (абз. 2 п.п. 4 п. 2 наказу № 526).

Ольга Вітковська, головний редактор

Оцінювання державних службовців

 

Ми — самостійний структурний підрозділ РДА. Нашого начальника буде оцінювати голова РДА, а хто має проводити оцінювання?

Відповідно до п. 7. Типового порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2017 р. № 640, наказ (розпорядження) про проведення оцінювання приймається суб’єктом призначення. Тож, якщо керівник самостійного структурного підрозділу відповідно до положення про такий підрозділ є суб’єктом призначення його працівників на посади, то і наказ про проведення оцінювання приймає також він. Оцінювання керівника самостійного структурного підрозділу здійснюється на підставі розпорядження голови адміністрації, оскільки відповідно до ст. 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.1999 р. № 586-XIV керівники структурних підрозділів місцевих держадміністрацій призначаються на посаду та звільняються з посади головами цих адміністрацій та несуть персональну відповідальність перед ними за виконання покладених на ці підрозділи завдань. Це підтверджується листом НАДС від 07.03.2018 р. № 1816/10-18.

Людмила Линник, юрист газети

Оцінювання державних службовців

 

Ким оголошується конкурс на посаду керівника апарату РДА та керівника її структурного підрозділу зі статусом юрособи публічного права?

Після виключення голів місцевих держадміністрацій з числа держслужбовців вони також перестали бути керівниками держслужби. Але згідно з новим п. 31 ст. 17 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII керівниками держслужби в місцевих держадміністраціях є:

  • керівник апарату — в апараті місцевої держадміністрації та її структурних підрозділах (крім структурних підрозділів зі статусом юросіб публічного права);
  • керівник структурного підрозділу зі статусом юрособи публічного права — у такому підрозділі.

Але відповідно до абз. 2 п. 5 Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25.05.2016 р. № 246, рішення про оголошення конкурсу на зайняття посади категорій Б і В приймає керівник держслужби в державному органі.

Виходить, якщо посада керівника апарату чи керівника структурного підрозділу вакантна, то немає і керівника держслужби, який би прийняв рішення про конкурс.

НАДС в роз’ясненні від 13.09.2018 р. № 57 р/з нагадує, що суб’єктом призначення для вказаних посадових осіб відповідно до ст. 11 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» від 09.04.1999 р. № 586-XIV є голова відповідної держадміністрації. Тож і рішення про проведення конкурсу і його оголошення приймає саме він.

Людмила Линник, юрист газети

Аліменти

 

Чи обов’язково перераховувати аліменти державному виконавцю після 28.08.2018 р.?

28.08.2018 р. набрала чинності оновлена ч. 1 ст. 69 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 р. № 1404-VIII (далі — Закон № 1404), яка передбачає, що при примусовій сплаті аліментів їх перераховують на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі якщо такий строк не встановлено, — до 10 числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення.

Нагадуємо, що нормативно-правові акти не мають зворотної сили. Тому, якщо у вас на руках «старий» виконавчий лист (постанова державного/приватного виконавця), де немає відповідної вимоги, то перераховувати аліменти слід на рахунки, зазначені в цих документах.

Також пропонуємо вирішити це питання безпосередньо з держвиконавцем. Якщо він буде наполягати на тому, що нова вимога стосується усіх виконавчих листів (постанов), то слід отримати офіційно реквізити рахунку для перерахування аліментів. Детальніше про аліменти див. газету «Бухгалтерія: бюджет», № 36/2018, с. 8.

Алла Головко, експерт газети

 

На підставі рішення суду установа утримує з зарплати працівника аліменти. Чи можна утримувати з працівника також і кошти на оплату послуг з переказу коштів? Як бути, якщо установа перераховує аліменти на рахунок державної виконавчої служби, а цей орган вже вносить їх на рахунок одержувача аліментів?

Відповідно до п. 14 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою КМУ від 26.02.1993 р. № 146,доставка стягувачу грошових переказів утриманих аліментів через відділення зв’язку провадиться за рахунок платника аліментів. Отже, формально вимога оплачувати переказ є тільки у разі доставки стягуваних коштів через «Укрпошту». Але бюджетна установа не має призначень для таких витрат у кошторисі, тому єдиний вихід — платнику аліментів самостійно заплатити за переказ, тобто погодитись на вирахування суми комісії з зарплати одночасно з сумою аліментів.

Любов Крута, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку