Статті

Д

Держслужбовець → посадова особа ОМС: чи потрібно складати Присягу?

17 грудня, 2021

Cтаттю взято з газети  " Місцева рада" №12/2021 

Державний службовець переходить на службу до органу місцевого самоврядування. Чи потрібно йому складати Присягу як посадовій особі, адже Присягу як державний службовець він складав?

Так, якщо особа приймається на службу в ОМС вперше, то складати Присягу посадової особи потрібно. Державна служба та служба в ОМС — це різні речі. Вони регулюються різними Законами та мають свої особливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 07.06.2001 р. № 2493-III (далі — Закон про службу в ОМС) громадяни України, які вперше приймаються на службу в ОМС, у день прийняття відповідного рішення складають Присягу. Про складення Присяги робиться запис у трудовій книжці із зазначенням дати складення Присяги. Зарахування раніше складеної Присяги за посадою державної служби Законом про службу в ОМС не передбачено. Крім того, текст Присяги державного службовця та текст Присяги осіб, які приймаються на службу в органи місцевого самоврядування, відрізняються за змістом. Також в абз. 2 ч. 1 ст. 20 Закону про службу в ОМС як підстава припинення служби в ОМС зазначене порушення посадовою особою місцевого самоврядування Присяги з посиланням саме на Присягу, передбачену ст. 11 Закону про службу в ОМС.

Отже, під час першого прийняття на службу в ОМС потрібно обов’язково скласти Присягу посадової особи органу місцевого самоврядування. Особа, яка відмовилася від складення Присяги (за винятком осіб, обраних на посади голови місцевої ради), вважається такою, що не вступила на посаду, а рішення про її призначення, обрання чи затвердження вважається таким, що втратило юридичну силу (ч. 5 ст. 11 Закону про службу в ОМС). Тобто без складання Присяги особа не може бути наділена повноваженнями посадової особи ОМС.

Аналогічні роз’яснення надало Міжрегіональне управління НАДС у Львівській та Закарпатській області (розміщені на офіційній сторінці органу у мережі Facebook: https://www.facebook.com/munadslz/posts/1002763726927890/).

 

Людмила Балла, експерт газети

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку