Статті

К

Конфлікт інтересів: уникати чи управляти?

Що дорожче та важливіше для компаній в усьому світі за фінансові втрати? Що будується роками, а може втратитися за мить?
Так, ідеться про репутацію — найкрихкіший елемент усієї організації. Втрата репутації може припинити існування вашої організації. Проте інколи працівники не розуміють наслідків своїх рішень та можуть діяти не в інтересах компанії, а у власних. У такій ситуації можемо говорити про конфлікт інтересів.
Поширеною є думка, що виникнення конфлікту інтересів у компанії є стовідсотково негативним явищем. Насправді це міф, який, сподіваємося, розвіється після ознайомлення з публікацією.

15 липня, 2021

Статтю взято з журналу "Практика МСФЗ" № 6/2021

 

Олена Макаренко, директорка, керівниця групи форензик KPMG в Україні
 

Як визначено конфлікт інтересів?

В українському законодавстві можна знайти визначення потенційного та реального конфлікту інтересів, які наведені в Законі про запобігання корупції 1:

Закон України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII.
 

«потенційний конфлікт інтересів — наявність в особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень; <…>

реальний конфлікт інтересів — суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень».

Загалом же у світовій практиці немає єдиного документа, який надавав би визначення конфлікту інтересів. Кожна компанія самостійно в локальних документах визначає, що становить конфлікт інтересів для неї.

Якщо ж говорити про загальновизнане в міжнародній практиці визначення, то воно буде таким: конфлікт інтересів — це ситуація, коли загальні інтереси людини компрометуються її особистими інтересами.

Який висновок слід зробити із цих визначень? Сам собою конфлікт інтересів ≠ корупція. Він свідчить про те, що особисті інтереси людини можуть неправильно вплинути на людину під час виконання її службових обов’язків та ухвалення рішень.

Що ж робити компанії з конфліктом інтересів далі?

Політика роботи з конфліктом інтересів

У загальному випадку компанія має два шляхи роботи з конфліктом інтересів:

1) уникати конфлікту інтересів. Це означає, що в разі появи фактичного або потенційного конфлікту інтересів компанія припиняє будь-які дії, які можуть призвести до конфлікту інтересів;

 

Приклад

 

Якщо конфлікт інтересів виникає між працівниками в організації (працівники почали особисті стосунки), то відповідно до політики уникнення конфлікту інтересів хтось із таких працівників має покинути місце роботи.

2) управляти конфліктом інтересів. Скористаємося даними попереднього прикладу та наведемо алгоритм дій компанії, якщо вона хоче управляти конфліктом інтересів, а не уникати його.

У такому разі компанія:

  • доводить до відома всіх працівників, що вона визнає особисті відносини як ситуацію, яка може призвести до конфлікту інтересів;
  • передбачає декларування інформації особами, які починають персональні стосунки, відповідальному щодо управління конфліктом інтересів;
  • аналізує процеси, у які залучені такі особи, задля уникнення неетичних дій: чи є в осіб єдиний ланцюжок погоджень, чи є в них спільний контроль. Наприклад, якщо йдеться про особисті стосунки директора та головного бухгалтера.

Якщо такий зв’язок є, то слід увести додаткові контролі, наприклад призначити відповідальну особу, яка перевірятиме документи. Або ж розірвати ланцюжок, тобто перевести одну з осіб до іншого підрозділу компанії.

Поради щодо управління конфліктом інтересів

Рівні декларування конфлікту інтересів

У кожній компанії є люди, чиї посади не передбачають ухвалення суттєвих рішень та здійснення значного впливу на діяльність компанії. Тому можливо, що люди, які не долучені до такої роботи, не мають декларувати конфлікт інтересів. Це дозволить уникнути надходження зайвої для компанії інформації. З нею просто немає чого робити.

Проте, безумовно, є люди, залучені до управління компанією та ухвалення значних рішень. У такому разі декларування конфлікту інтересів має бути.

У KPMG в Україні багатоступеневе декларування конфлікту інтересів. Наприклад, керівний склад щоквартально декларує наявність або відсутність конфлікту інтересів.

Комплаєнс-офіцер

Також поширеною практикою в організаціях є наявність комплаєнс-офіцера. У його обов’язки входить:

  • розроблення культури;
  • робота з деклараціями;
  • консультаційні дії.

Етапи створення корпоративної культури

► Крок 1: затвердити визначення конфлікту інтересів. Передусім компанія має визначитися з тим, що саме вона розуміє під конфліктом інтересів. Допомогти можуть визначення, які є в українському законодавстві, або ж можна скористатися міжнародною практикою, наприклад інформаційним ресурсом OECD.

► Крок 2: розробити кодекс етичної поведінки. Для того щоб визначення конфлікту інтересів було зрозумілим усім працівникам організації, його необхідно включити в документ, який регулює у вас в організації відносини. У великих компаніях це зазвичай кодекс етичної поведінки тощо.

► Крок 3: проводити внутрішні тренінги. Доцільним також є проведення внутрішніх тренінгів щодо конфлікту інтересів. Проводити їх можуть як більш обізнані працівники компанії, так і представники міжнародних організацій, які займаються таким питанням. Можна проводити воркшопи з розбором конкретних ситуацій та варіантів дій у них.

► Крок 4: впровадити декларування. Якщо ви вирішуєте управляти конфліктом інтересів, то доцільно задуматися над упровадженням декларування конфлікту інтересів. Визначитися слід із тим:

  • як часто потрібно подавати декларації;
  • яку саме інформацію ви хочете дізнатися.

Далі необхідно буде визначитися, яким чином вибудувати процес управління конфліктом інтересів.

У підсумку слід розуміти, що конфлікт інтересів сам собою не є поганим явищем. Це життя, і в разі ефективного управління він не становитиме загрози. Проте працівники мають розуміти, що саме їхній неправильний крок та рішення можуть коштувати репутації компанії. Отже, конфлікт інтересів — це про етичне ведення бізнесу кожним конкретним працівником організації.

ДО ВІДОМА. Доповідь і поради щодо конфлікту інтересів у компанії також можна переглянути на сторінці KPMG в Україні YouTube.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку