Статті

Г

Гра на межі фолу: одіозні консультації податківців

Звісно, консультації податківців дуже часто є фіскальними. До цього, мабуть, вже всі звикли. Але останнім часом консультації фіскалів нас, чесно кажучи, дивують. Вони не тільки суперечать законодавчим нормам, а ще й попереднім роз’ясненням самих податківців!
У рамках матеріалу розглянемо дві консультації: ІПК ДПС України від 06.11.2020 р. № 4607/ІПК/99-00-05-06-02-06  щодо виправлення ознаки зведеної ПН та відповідь у категорії 101.13 ЗІР щодо коригування ПК у разі блокування РК на зміну номенклатури.

23 листопада, 2020

 

Помилка в ознаці зведеної ПН

Ситуація Платник ПДВ нарахував ПЗ на підставі вимог п. 199.1 ПКУ, склав та зареєстрував в ЄРПН податкову накладну. Однак у заголовній частині податкової накладної у графі «Зведена податкова накладна» замість коду ознаки «2» зазначив код ознаки «1».

Для прочатку прояснимо ситуацію. З 01.12.2018 р. усі зведені ПН мають свою ознаку відповідно до типу:

  • «1» — у разі нарахування ПЗ за п. 198.5 ПКУ;
  • «2» — у разі нарахування ПЗ за п. 199.1 ПКУ;
  • «3» — у разі нарахування «мінбазних» ПЗ;
  • «4» — у разі складання ПН на ритмічні та безперервні постачання.

Що нам пропонують податківці? Зауважимо, що свою позицію вони особливо не аргументують, а після цитування норм ПКУ та на підставі того, що механізм нарахування ПЗ за пп. 198.5 та 199.1 ПКУ різний, пропонують такий алгоритм виправлення:

  1. скласти зменшувальний РК з причиною коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів». Тобто повністю вивести показники зведеної ПН в нуль;
  2. зареєструвати нову ПН з правильними даними. Звісно, дата її складання має бути такою самою, як і в анульованої попередниці.

Крім цього, вони посилаються на власне роз’яснення щодо цього в категорії 101.15 ЗІР.

Що тут не так?

По-перше, такий порядок виправлення може спричинити штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН. Звісно, після закінчення карантину, але…

По-друге, якщо помилка виправляється із запізненням, а зайва ПН та РК до неї в декларації не відображатимуться, то на арені з’явиться ще й показник ΣПеревищ. Тож незначна помилка спричинить досить неприємні для платника ПДВ наслідки. І тут навіть не йдеться про ПК покупця, адже в такому разі його просто немає.

На нашу думку, гра в амнезію фіскалам не личить. Так, п. 22 Порядку № 1307 1 містить більш лояльний механізм виправлення помилок у заголовній частині ПН.

Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом МФУ від 31.12.2015 р. № 1307.

ЦИТАТА. «У разі допущення помилки в реквізитах заголовної частини податкової накладної, зареєстрованої в Єдиному реєстрі податкових накладних, яка не заважає ідентифікувати здійснену операцію, постачальник (продавець) на дату виявлення такої помилки складає розрахунок коригування до податкової накладної, у якому всі правильно заповнені реквізити податкової накладної повторюються, а реквізит, у якому допущено помилку, заповнюється без помилок.
У цьому разі таблична частина розділів А та Б розрахунку коригування
не заповнюється».
(п. 22 Порядку № 1307)

Чи заважає помилка в ознаці зведеної ПН ідентифікувати операцію? Вважаємо, ні.

По-перше, ознака зведеної ПН не належить до обов’язкових реквізитів ПН відповідно до п. 201.1 ПКУ.

По-друге, для ідентифікації ПН мають слугувати первинні документи, на підставі яких вона складалася (п. 44.1 ПКУ). Відповідно, документальні суперечності вже можуть свідчити про складність ідентифікації. У такому разі відбувається суто технічна помилка.

Ну і на десерт згадаємо консультацію фіскалів щодо виправлення помилок у зведених ПН, які складені за пп. 198.5 та 199.1 ПКУ, у категорії 101.15 ЗІР. Помилки, які не призвели до зміни обсягів постачання, вони пропонують виправляти із кодом причини коригування «201» або «202» із метою анулювання ПН. Як ви бачили вище, в ІПК фіскали вже пропонують код причини коригування «103». Питання, чи пройде РК з таким кодом реєстрацію взагалі.

ПОРАДА. Вважаємо, в разі допущення таких помилок слід орієнтуватися на те, чи встигаєте ви виправити помилку без наслідків для ліміту та штрафних ризиків. Якщо ні, то пропонуємо такий алгоритм:

  1. на дату виявлення помилки скласти РК, як передбачає п. 22 Порядку № 1307. Тобто заповнити заголовну частину правильно, а табличний розділ залишити пустим;
  2. далі ж діяти залежно від ситуації. Якщо РК дивом пройшов реєстрацію, то помилку ви виправили, якщо ж ні, то ви як платник ПДВ зробили все, що могли, в межах чинного законодавства . У разі відмови в реєстрації РК збережіть квитанцію на випадок претензій від фіскалів та спіть спокійно. Вважаємо, притягнути у такому разі до відповідальності буде важко.

Номенклатурний РК заблокували: що з ПК покупця?

У свіжих роз’ясненнях фіскалів у ЗІР з’явилася надзвичайна консультація. Подивімося.

Питання. Чи потрібно коригувати ПК, якщо ПН була складена на попередню оплату (аванс), але на дату відвантаження товарів/постачання послуг відбулася зміна номенклатури та складено РК, реєстрація якого була зупинена (якщо заходи щодо реєстрації РК вживалися або ні)?

Відповідь (коротка). Якщо на дату попередньої оплати (авансу) була складена податкова накладна, а на дату відвантаження товарів/постачання послуг відбулася зміна номенклатури товарів/послуг та складено розрахунок коригування кількісних і вартісних показників, реєстрація якого була зупинена, то незалежно від того, вживались платником податку заходи щодо його реєстрації чи ні:

  • у разі якщо внаслідок зміни номенклатури товарів/послуг відбувається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг — покупець повинен відкоригувати податковий кредит в тому звітному періоді, коли відбулася зміна номенклатури товарів/послуг;
  • у разі якщо внаслідок зміни номенклатури товарів/послуг відбувається збільшення суми компенсації вартості товарів/послуг — покупець має право збільшити суму податкового кредиту лише після реєстрації постачальником в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної;
  • у разі якщо внаслідок зміни номенклатури товарів/послуг сума компенсації вартості товарів/послуг не змінюється — податковий кредит покупця не підлягає коригуванню.

 Це, м’яко кажучи, шедеврально. Підозрюємо, що податківці не зрозуміли, який карт-бланш надали. Нас у цій історії цікавить останнє їхнє уточнення. Тільки-но вчитайтеся у фразу! Виходить, що нульовий РК на зміну номенклатури взагалі не несе змістового навантаження на життя платників ПДВ!

Дивіться самі: в разі блокування такого РК фіскали дозволяють не коригувати ПК. Своєю чергою, на дату передоплати продавець і так правильно визначив ПЗ. То чого ж напружуватися та подавати документи?

Про те, що під час перевірки покупець може наразитися на ризики в разі нереєстрації РК, ми вже писали 2. Самі ж податківці постійно торочать про відповідність первинних документів податковим, посилаючись на п. 44.1 ПКУ. У ситуації ж, що розглянута в ЗІР, на руках у покупця будуть документи взагалі «різної масті»: платіжний документ без конкретизації номенклатури, ПН із однією номенклатурою товарів/послуг та видаткова накладна/акт зовсім з іншою. Промовчимо ще про можливі внесення змін до договору, які могли і спричинити зміну номенклатури, тощо. Про яку відповідність може йтися?!

Тож під час перевірки покупець може легко втратити право на ПК. Крім того, зацікавленість покупця в реєстрації нульового РК на зміну номенклатури полягає ще й в тому, що без нього в разі подальшого постачання придбаного товару «вхід» та «вихід» не збігатимуться, а це один із критеріїв ризиковості операцій, а отже, існує підвищена небезпека подальших блокувань.

Тож, користуючись консультаціями фіскалів, будьте обережні.

Календар

На цьому тижні
подій немає

Вверх
Закрыть
Замовити зворотній дзвінок
Буде виконано оформлення передплати на обране видання
Телефон
Оформити
Повернутися
Закрыть
Вибачте, на обраний вами період передплата не здійснюється. Для того щоб задати своє питання телефонуйте на наші контактні телефони або скористайтеся формою зворотного зв'язку